Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έτοιμη η μελέτη για την μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού

Ημέρα:

spot_img

Η επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης μουσειολογικής μελέτης για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, που θα μετεγκατασταθεί στο κτήριο της Δημοτικής Καπναποθήκης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (6/3)  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.”Στόχος της διοίκησης είναι η ένταξη και η υλοποίηση της μελέτης στο Π.Ε.Π. της περιφέρειας μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τους συνεργάτες μας”, επισήμανε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης.

Ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει στην Ελλάδα για την ιστορία του καπνού

Από τη μεριά της η πρόεδρος της ”ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Αναστασία Ιωσηφίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού, τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου και το γραφείο αρχιτέκτονα κ. Κίζη και το Ινστιτούτο Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καπνοβιομηχάνων, ο κ. Αλαμανής ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεγάλη μέρα, καθώς το θέμα του Μουσείου Καπνού και της μετεγκατάστασης του στην Δημοτική Καπναποθήκη ”μας απασχόλησε χρόνια και για πολύ καιρό δεν καταλαβαίναμε γιατί δεν ήταν εύκολο να γίνει. Όταν ξεκαθαρίστηκε το πράγμα και η ενθουσιώδης για το θέμα κ. Τσανάκα μας είπε τις λεπτομέρειες, είπαμε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού. Αυτό που χρειαζόταν, ήταν να γίνει η μελέτη, να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικό φορέα για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το ζήτημα ξεπερνώντας κάποιες άλλες δυσκολίες. Τώρα που παρουσιάζεται αυτή η μελέτη είναι σημαντική μέρα, γιατί το όνειρο που είχαμε ως καπνική οικονομία να δούμε αυτό το έργο να γίνεται, το βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά και θα είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει στην Ελλάδα για την ιστορία του καπνού”.

13 χρόνια πέρασαν από τότε που…

Από τη μεριά του ο Γιάννης Βύζικας ευχαρίστησε τους καπνεμπόρους και είπε πως έχουν περάσει 13 χρόνια όταν τους είχε επισκεφθεί στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί ελήφθη η μεγάλη απόφαση να παραχωρηθεί το μοναδικό αρχείο των καπνεργατικών οίκων Αθηνών,  Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και να γίνει ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων Ιστορίας Καπνού ο κ. Αλαμανής.

Ο κ. Κίζης κατά την παρουσίαση που έκανε μαζί με την κ Ελένη Βρετζάκη , αρχιτέκτονα – μουσειολόγο, είπε πως η ομάδα τους συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν από την «Παπαστράτος», βιβλιογραφικές έρευνες, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τους Καβαλιώτες και τον κ. Βύζικα, για όλες τις πληροφορίες που δόθηκαν, ενώ ευχαρίστησε τη δήμαρχο που περιέβαλε την ομάδα με θέρμη και εμπιστοσύνη.

Μουσείο διεθνούς εμβέλειας!

”Το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα θα είναι ένα Μουσείο που θα έχει διεθνή εμβέλεια και ποιότητα πολύ πιο πάνω από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην περιφέρεια και την Αθήνα. Με αυτό το όραμα έχουμε δουλέψει και στόχος της σημερινής παρουσίασης είναι κυρίως στο να εξοικειώσουμε τους αποδέκτες αυτής της μελέτης, η οποία είναι ογκώδης, με την δομή της, το τι καλύπτει για να περιμένουμε από τους ανθρώπους που θα την μελετήσουν και θα εκφράσουν τα σχόλια τους, έτσι ώστε να ενσωματωθούν πιθανές παραλείψεις, λάθη ή νέες ιδέες στην τελική μορφή που θα πάρει και θα συνοδεύεται από την έγκριση του εργοδότη μας. Μέχρι τότε θα φροντίσουμε να πάρουμε τη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για τις επεμβάσεις στο κτηριακό μέρος και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων για ό,τι αφορά το μουσειολογικό μέρος. Έτσι έχοντας αυτές τις δύο εγκρίσεις θα ζητήσουμε από τη Πολεοδομία την άδεια οικοδομής και να είναι όλα έτοιμα για την δημοπράτηση και κατασκευή του έργου”, ανέφερε σχετικά ο κ. Κίζης.

Τα βήματα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου

”Υπάρχουν τρία δύσκολα βήματα για να φτιάξεις ένα σύγχρονο Μουσείο. Μέχρι τώρα τελειώσαμε το ένα εξ αυτών που είναι η μελέτη. Το άλλο βήμα είναι το κατασκευαστικό μέρος και το τρίτο το μεγαλύτερο και δύσκολο βήμα που είναι να κρατηθεί το Μουσείο στην ζωή, να έχει συνεχείς δράσεις που να προκαλεί την επανειλημμένη επίσκεψη του κόσμου σε αυτό, δράσεις που ανανεώνονται, περιοδικές εκθέσεις και άλλες. Έχουμε τη τύχη το Μουσείο Καπνού να στεγάζεται σε μια από τις τέσσερις πτέρυγες της Δημοτικής Καπναποθήκης, άρα σε ένα σύνολο πολιτισμικών δράσεων που θα βοηθήσει και θα βοηθηθεί για να πάλλεται συνεχώς από ενέργεια και να μπορέσει να γίνει ένας μηχανισμός προσέλκυσης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά κυρίως από την νεολαία”, συμπλήρωσε.

Η κ. Βρετζάκη από τη μεριά της μίλησε για τον κύριο κεντρικό άξονα που χρειάζεται για να ξετυλιχθεί το μουσειολογικό σενάριο για το Μουσείο Καπνού.

”Η ιδέα ήταν να προβληθεί ο αναπτυξιακός ρόλος ενός τοπικού προϊόντος όπως είναι ο καπνός. Οι επιμέρους άξονες είναι δύο. Ο πρώτος είναι αυτός που καθιστά το Μουσείο καπνού υπέρ- τοπικού χαρακτήρα και ο δεύτερος να επισημανθούν τα χαρακτηριστικά του κτηρίου. Μέσα στα χαρακτηριστικά είναι η ύπαρξη του 4ου θαυμάσιου ορόφου, όπου εκεί θα εγκατασταθεί η κατεργασία του καπνού, στον πρώτο όροφο θα γίνεται αναφορά στον καπνό και την ιστορία του και τον πολιτισμό του και στο ισόγειο ο επίλογος της έκθεσης”, επισήμανε.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...