Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Άδοντες και ψάλλοντες»: Με 700 μαθητές από την Ελλάδα και την Ρωσία

Ημέρα:

spot_img

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε την Μ. Τρίτη (23/4) από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας Μαρία Φραντζεσκάκη και τους διοργανωτές της εκδήλωσης «Άδοντες και ψάλλοντες».

Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης, ο αρχιμανδρίτης Πατέρας Παύλος εκ μέρους της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ., η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κορίνα Πρασσά, ο εμπνευστής της εκδήλωσης και διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακάρας, καθώς και ο κ. Ζαγογιάννης, εκπρόσωπος της εταιρείας Μουζενίδη που είναι μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχτεί η παραδοσιακή ελληνική μουσική και επιπλέον να τιμηθεί ο πολιούχος της Καβάλας Απόστολος Παύλος

”Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Καβάλας, η ΙΜΦΝΘ, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και οι μεγάλοι χορηγοί, από τις 10 έως τις 14 Μαΐου συνδιοργανώνουν στην Καβάλα εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία». Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών οι βυζαντινές χορωδίες των μουσικών σχολείων από όλη την Ελλάδα, θα ψάλλουν ύμνους της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης στους ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από την λόγια και δημώδη ελληνική μουσική παράδοση. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχτεί η παραδοσιακή ελληνική μουσική και επιπλέον να τιμηθεί ο πολιούχος της Καβάλας Απόστολος Παύλος που αποτέλεσε κεφάλαιο για την χριστιανική εξέλιξη της Καβάλας και της πόλης των Φιλίππων. Χάρη στην παρουσία του, που ίδρυσε τη πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και βάπτισε την πρώτη χριστιανή την Αγία Λυδία, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, εντάχθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Φραντζεσκάκη.

Στη φετινή μεγάλη διοργάνωση έχουμε την τιμή να συμμετέχει η παιδική συμφωνική χορωδία από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας

”Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες, από τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και την μεγάλη τελική συναυλία με την συνεργασία και συμμετοχή όλων που θα λάβει χώρο στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης εκκλησίας και την δημοτική μουσική. Πέρα από την συμμετοχή 700 μαθητών και καθηγητών από τα συνολικά 15 σχολεία της χώρας, στη εκδήλωση θα παρευρεθούν σημαντικοί πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Στην φετινή μεγάλη διοργάνωση έχουμε την τιμή να συμμετέχει η παιδική συμφωνική χορωδία από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας”, συμπλήρωσε η κ Φραντζεσκάκη, η οποία ευχαρίστησε την εταιρεία Μουζενίδης και τον εκπρόσωπό της τον κ. Ζαγογιάννη που θα φιλοξενήσει σε εγκαταστάσεις της «Τόσκα» την αποστολή των Ρώσων που αποτελείται από 20 μαθητές και 5 συνοδούς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο δήμος Καβάλας για μία ακόμα φορά θα φιλοξενήσει εκατοντάδες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές αποδεικνύοντας πως όλοι οι Καβαλιώτες έχουμε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά. Το σημαντικότερο δε είναι πως μέσα από την καλή συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων μπορούμε να πετύχουμε πολλά και αξιόλογα πράγματα προς όφελος της πόλης”, τόνισε σχετικά η αντιδήμαρχος Καβάλας.

”Η βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως είναι δεδομένη και θα είναι κοντά σε όλες αυτές τις δράσεις”

Από την πλευρά του ο Πατέρας Παύλος, μετέφερε τα λόγια του Σεβασμιότατου κ. Στέφανου που δήλωσε πως θα είναι κοντά σε τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, που προβάλλουν την πόλη μας, που σηματοδοτούν την αξία της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου στον τόπο αυτό, που είναι πολύ σημαντικό και δίνει χαρακτήρα σε όλες τις δράσεις που θα πρέπει να έχει πολιτιστικά η πόλη μας.

”Η προσπάθεια αυτή που γίνεται μέσα από τον δήμο και το Μουσικό Σχολείο με την συμπαράσταση όλων των φορέων, αποβλέπει στο να ενισχυθεί η προσπάθεια της μουσικής παρουσίας με τη συμμετοχή τόσων πολλών σχολείων για να τονωθεί και το ενδιαφέρον αυτών των παιδιών, για να γίνει γνωστή και η πόλη της Καβάλας. Η βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως είναι δεδομένη και θα είναι κοντά σε όλες αυτές τις δράσεις”, σημείωσε ο Πατέρας Παύλος.

Οι δηλώσεις της Α. Ιωσηφίδου και της Κ. Πρασσά

Η Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε πως με την εκδήλωση αυτή ενισχύεται ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εκδρομικός τουρισμός με 17 σχολεία και 690 παιδιά που έρχονται στην Καβάλα.

”Επιπλέον υπάρχει η ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αφού στις 10 Μαΐου έχουμε την ”Λευκή Νύχτα” που σημαίνει ότι πάνω από 690 παιδιά θα γιορτάσουν μαζί μας. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση και την ενίσχυση των δημοσίων σχέσεων με την αδελφοποίηση του δήμου Νέφσκι που είχαμε κάνει στο παρελθόν”, ανέφερε σχετικά η κ. Ιωσηφίδου.

Η Κορίνα Πρασσά, τέλος δήλωσε ότι ”από την πρώτη στιγμή αποδεχτήκαμε την πρόταση να γίνουμε συνδιοργανωτές σε αυτή την εκδήλωση, η οποία δίνει την ευκαιρία στον δήμο μας να προβληθεί στην ευρωπαϊκή ιστορία και τον Απόστολο Παύλο που έκανε ορμητήριο την Καβάλα για την διάδοση του χριστιανισμού στην Καβάλα και την Ευρώπη. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας πάντα θα είναι αρωγός σε αιτήματα που έχουν σχέση με την πολιτισμική κληρονομιά μας”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...