Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο φυτουργός της Πίστεως μας/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Προκοπίου

Ημέρα:

spot_img

Του Σεβ.Μητροπολίτου Φιλίππων Ν.Θ. Προκοπίου

Η επέτειος μνήμη του Ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, του Ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου, προσφέρει την εξαιρετική ευκαιρία στο Πλήρωμα της Εκκλησίας των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου να αποτίση την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη πρός τον Φυτουργό και Φωτιστή της Απόστολο και πρός όλους τους συνεκδήμους Αποστόλους και συνεργάτες Του, οι οποίοι πολλά εκοπίασαν για την εδραίωση της εις Χριστόν πίστεως στον ευλογημένο τόπο μας.

Μέσα στο αιώνιο παρόν του Μυστηρίου της Χάριτος, της εν Χριστώ αναγεννήσεως και σωτηρίας μας, αναθάλλουν και καρποφορούν ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί με τον ακούραστο εργάτη του ευαγγελίου, τον θείο Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 50 μ.Χ. ανοίγει διά της Νεαπόλεως, της σημερινής Καβάλας, την θύρα της Ελλάδος και της Ευρώπης, προκειμένου να απελευθερώση τους Λαούς από τα δεσμά της ειδωλολατρείας. Διδάσκει, βαπτίζει, οργανώνει Εκκλησίες, εγκαθιστά Ποιμένες στό κρίσιμο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης, υλοποιώντας την εύνοια της θεϊκής Προνοίας στους Φιλίππους. Ανταποκρινόμενος στην ικεσία του μακεδόνα άνδρα, καταπλέει από της Τρωάδος στην Νεάπολη και ακολουθώντας την Εγνατία οδό φθάνει στους πλησιοχώρους Φιλίππους. Κοντά στον ποταμό Ζυγάκτη κηρύσσει στις συγκεντρωμένες γυναίκες και βαπτίζει την πορφυροπώλιδα Λυδία. Τα γνωστά γεγονότα στην Πόλη οδηγούν στην σύλληψη, την προσαγωγή ενώπιον των Ρωμαίων στρατηγών, τους ανηλεείς ραβδισμούς, τον εγκλεισμό στην «εσωτέραν φυλακήν» και, εν τέλει, στην απελευθέρωση και την φυγή του προς τα αλλα σπουδαία κέντρα της Μακεδονίας και της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον του για την Εκκλησία των Φιλίππων συνεχές και αδιάλειπτο. Επιβεβαιώνεται με την περισπούδαστη προς Φιλιππησίους επιστολή, που φανερώνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Αποστολέως και των αποδεκτών, και βεβαιώνει την εδραίωση της πρώτης Εκκλησίας στην Ελλάδα, καθώς και τις διαχρονικές σχέσεις του Παύλου με τους πιστούς, που σε κάθε εποχή ευτύχησαν και ευτυχούν να κατοικούν στον ευλογημένο και αποστολοδιάβατο τόπο των Φιλίππων και της Νεαπόλεως.

Καλούμασθε, λοιπόν, να αναβαπτισθούμε στο πνεύμα των εορτίων λατρευτικών Συνάξεων της Καβάλας και των Φιλίππων. Να βιώσουμε τα σωτήρια μηνύματα της Εορτής και της επετείου της απελευθερώσεως της Καβάλας. Στο εφετινό εορταστικό πρόγραμμα, στο οποίο προσεκλήθησαν και θα συμμετάσχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αυστρίας κ. Αρσένιος και Δράμας κ. Παύλος, συμπεριλαμβάνεται ο πανηγυρικός Εσπερινός σήμερα, Τετάρτη το απόγευμα (ώρα 7:30 μ.μ.) και η επακολουθούσα λιτάνευση της Εικόνος του Αποστόλου, την οποία θα συνοδεύσουν τιμητικά η στρατιωτική μουσική του Δ΄ Σώματος Στρατού και η φιλαρμονική του Δήμου, τα σώματα ασφαλείας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι πρόσκοποι, μέσω της οδού Ομονοίας, από τον Καθεδρικό Ναό μέχρι του Μνημείου της Αφίξεως του Αποστόλου Παύλου (πλάϊ στον ι. Ναό Αγίου Νικολάου). Εκεί θα τελεσθεί Αρτοκλασία και θα εκφωνηθεί σύντομη πανηγυρική ομιλία. Αύριο, Πέμπτη το πρωΐ η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της Εορτής και η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Καβάλας. Το βράδυ της Πέμπτης (ώρα 9.30) η Αγρυπνία στην Παλαιοχριστιανική Α΄ των αρχαίων Φιλίππων). Πλάϊ στην φυλακή, όπου κλεισμένος ο Απόστολος Παύλος με τον συνοδίτη του Απόστολο Σίλα, προσευχόταν και έψαλαν ύμνους προς τον Θεό, εμείς αγρυπνώντας, με ευγνωμοσύνη θα ψάλλουμε ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές.

Ολόκληρη η Χριστιανική Ελλάδα τιμά τον Απόστολό της. Η Ελληνική Μακεδονία τον φυτουργό της πίστεώς της. Και η Εκκλησία των Φιλίππων και της Νεαπόλεως ευλαβικά και αξιοχρέως επιτελεί τις εόρτιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του φωτιστή της Αποστόλου Παύλου, ανταποδίδοντας οφειλετικώς προς τον Θεό και πρός Εκείνον την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...