Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευθύμης Μακρογιάννης: «Βιασμός» της δημοκρατίας το νομοσχέδιο για τις απεργίες

Ημέρα:

spot_img

«Ταφόπλακα» στους αγώνες των εργαζομένων, χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης, τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο αφορά τις απεργίες και προβλέπει ότι ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, βλέπουμε ότι τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές μας, η κυβέρνηση τα επιβάλλει χωρίς να ρωτήσει την κοινωνία. Μέσα σ’ αυτά τα προαπαιτούμενα είναι και η κατάργηση ουσιαστικά της απεργίας, άσχετα αν οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν την απεργία», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

Ακόμη πιο δύσκολη η κήρυξη απεργίας στα κλαδικά σωματεία

«Είναι εύκολα αντιληπτό το πόσο δύσκολο είναι πλέον να μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε μια απεργία ή να την προκηρύξουν, αφού θα πρέπει να συγκαλέσουν μια γενική συνέλευση που να είναι το 50% οικονομικά τακτοποιημένοι για να προχωρήσει ένα σωματείο σε μια απεργία. Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο στα κλαδικά σωματεία που έχουν να κάνουν με νομούς και με περιφέρειες. Ουσιαστικά έρχεται μια «ταφόπλακα» στο δικαίωμα της απεργίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ευθύμης Μακρογιάννης.

«Αυτά τα πειράματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα…»

Ο πρόεδρος του Ε.Υ.Κ. επισήμανε επίσης με έμφαση ότι η απεργία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, αναφέροντας σχετικά: «Πρέπει να θυμίσουμε κάτι σ’ όλους αυτούς που μας εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η απεργία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα κι ότι αυτά τα πειράματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουν ότι το τελευταίο κομμάτι αντίστασης που έχει μείνει για τους εργαζόμενους είναι η απεργία. Αν περάσει κι αυτό το μέτρο, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Η κορύφωση της αντίδρασής τους, δεν θα μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο. Το συνδικαλιστικό κίνημα και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας είναι ενάντια σ’ αυτήν την απόφαση που στην ουσία είναι «ταφόπλακα» για τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί η οικονομική «ταφόπλακα» έχει έρθει προ πολλού».

Στόχος τους να βγάζουν κάθε απεργία παράνομη

Ερωτηθείς για το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, απάντησε: «Αν περάσει το μέτρο θα προσπαθούν να βγάζουν κάθε απεργία παράνομη. Αυτό προσπαθούν να πετύχουν τώρα, κυρίως ο Σ.Ε.Β. και οι μεγάλοι όμιλοι. Αυτός είναι ο στόχος τους. Όταν χαρακτηρίζεται παράνομη, θα είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους να κάνουν την απεργία. Για να μην περάσει αυτό το μέτρο θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της εργασίας ότι αν δεν αντιδράσει, αν δεν κινητοποιηθούμε κι αν δεν κινηθούμε μαζικά, δυστυχώς θα περάσει. Οπότε χρειάζεται αντίδραση. Πρέπει να καταλάβουν, κυβέρνηση και δανειστές, ότι τέτοια μέτρα πλέον δεν μπορούν να ληφθούν».

«Βιασμός» της δημοκρατίας το εν λόγω νομοσχέδιο

«Η κυβέρνηση είναι ταγμένη στις αποφάσεις των δανειστών, απολύτως. Το γνωρίζουν κι ίδιοι πολύ καλά, ότι αυτό το νομοσχέδιο που πάνε να περάσουν είναι τραγικό κι είναι ένας «βιασμός» της δημοκρατίας. «Βιάζουν» το δικαίωμα των εργαζομένων που είναι η απεργία. Το ξέρουν, αλλά δυστυχώς θα το ψηφίσουν», τόνισε καταληκτικά ο κ. Μακρογιάννης, ενώ σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες αντιδράσεις στην κοινωνία, αν ένα τέτοιο μέτρο το λάμβανε για παράδειγμα μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω τον μάντη αν ήταν πιο έντονες ή όχι οι αντιδράσεις, αλλά το πιθανότερο είναι να υπήρχαν πολύ πιο έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Το θέμα είναι τι κάνουμε οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα και πως αντιδρά η κοινωνία. Αυτό που μας στεναχωρεί είναι ότι αναγκαζόμαστε να λογοδοτούμε για μια ολόκληρη κοινωνία για το πώς αντιδρά. Το τελευταίο δικαίωμα αντίδρασης, που ήταν η απεργία, χάνεται τελείως. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...