Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων στην ELFE

Ημέρα:

spot_img

Από το σωματείο Εργαζομένων στην ELFE εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Το Σωματείο μας δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει με ικανοποίηση την έκδοση της υπ’ αριθμ. 150/2017 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας η οποία δικαιώνει τον αγώνα που με προσωπικό «κόστος» δίνουμε εδώ και έναν χρόνο εμείς και οι οικογένειές μας.

Συγκεκριμένα, η Απόφαση:

  • Κηρύσσει άκυρο το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο «τεχνηέντως» και επικαλούμενη ψευδή και «μαγειρεμένα» στοιχεία μάς έθεσε η εργοδοσία
  • Κηρύσσει άκυρες και καταχρηστικές τις απολύσεις μας
  • Δέχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εργοδοσία στη ΒΦΛ είναι ΜΙΑ και αδιαίρετη και ότι οι εταιρίες που κατά καιρούς εμφανίζονται ως «ανεξάρτητες μεταξύ τους» δεν είναι παρά τα μέρη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που σκοπό είχε και έχει: α) να ξεπεραστεί ο σκόπελος της «υπερχρέωσης» της «μητρικής» ELFE και β) να μειωθεί το εργασιακό κόστος σε βαθμό που να αντιβαίνει στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και όλης της περιοχής
  • Δέχεται ότι οι μηνύσεις που σωρηδόν κατέθεσε η εργοδοσία εις βάρος μας και με βάση την κατάθεση των οποίων απολυθήκαμε χωρίς αποζημίωση και χωρίς τη δυνατότητα να εισπράξουμε Επίδομα Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ήταν ψευδείς και προσχηματικές. Μάλιστα, η Απόφαση κατονομάζει συγκεκριμένα άτομα που, υπό τις οδηγίες της εργοδοσίας, διέπραξαν το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας και τα οποία σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων.
  • Είναι προσωρινά εκτελεστή στο σύνολο των επιδικαζόμενων μισθών υπερημερίας.

Η Δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα «προχωρήσει» και ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Η Δικαιοσύνη έπραξε αυτό που, μήνες τώρα, μας υπόσχονταν πολλοί αλλά κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει. Όλοι όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας, έχουν τώρα στα χέρια τους ένα δυνατό «όπλο» που έρχεται να «σβήσει» και την παραμικρή υπόνοια ότι 180 απολυμένοι ήμασταν «υπερβολικοί» στα όσα με πάθος υποστηρίξαμε. Όλοι όσοι ήταν καχύποπτοι ή αδιάφοροι ή ακόμα και «απέναντί» μας, ήρθε ο καιρός να «δουν» και να πιστέψουν ότι δεν είμαστε… ελέφαντες!

Η Απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μονάχα εμάς, αλλά και τους συναδέλφους μας οι οποίοι για τους δικούς τους, απόλυτα σεβαστούς, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, λόγους επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο και 15 μήνες τώρα τελούν υπό καθεστώς «ομηρίας», υποκύπτοντας στις «ορέξεις» της εργοδοσίας και υπογράφοντας τη μία σύμβαση ορισμένου χρόνου μετά την άλλη υπό την απειλή της απόλυσης. Ανυπομονούμε να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί μέσα στο εργοστάσιο για να δουλέψουμε από κοινού για να αρχίσει και πάλι η ΒΦΛ να λειτουργεί επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας και όχι μόνο υπέρ του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη.

Η Απόφαση του Δικαστηρίου επίσης, αποτελεί έναν «φάρο» για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας συνολικά. Εάν «περνούσαν» οι πρακτικές και οι μέθοδοι που «δοκιμάστηκαν» επάνω μας ήταν σίγουρο ότι ο Λαυρεντιάδης και η «παρέα» του θα έβρισκαν «πρόθυμους» μιμητές.

Ο πολύμηνος αγώνας μας ήταν μοναχικός αλλά σε αυτό το διάστημα των 15 μηνών δεν ήμασταν μόνοι.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι μας βοήθησαν, τόσο για την ξεκάθαρη στάση τους απέναντι στις ανομίες του κ. Λαυρεντιάδη, όσο για την ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη τους, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας(Π.Ο.Ε.), το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, το πλήθος των πρωτοβάθμιων Σωματείων με προεξέχοντος του σωματείου της Kavala oil ‘’ Το Βαρέλι’’, το Σωματείο των συνταξιούχων της Β.Φ.Λ. και πλήθος ακόμη ενώσεων και απλών ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό μας, που είναι αδύνατο να χωρέσουν σε μία ανακοίνωση.

Η Δικαστική Απόφαση ίσως να μην είναι το τέλος του δίκαιου αγώνα μας, αλλά η αρχή του τέλους. Στο χέρι της άλλης πλευράς είναι να αποδείξει μέχρι πού έχει σκοπό να «τραβήξει το σχοινί». Οι ανακοινώσεις, πάντως, που «είδαν» το φως της δημοσιότητας σήμερα, μόνον θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Για το μέγεθος της υποκρισίας και του παραλογισμού που συνεχίζεται ακόμη και τώρα! Εμείς πάντως, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Το ΕΥΚ χαιρετίζει την δικαστική απόφαση

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας χαιρετίζει την δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας η οποία δικαιώνει τους απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας.

Η απόφαση κρίνει άκυρες και καταχρηστικές τις απολύσεις οι οποίες έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος των εργαζομένων και διατάσσει για τον καθένα ξεχωριστή καταβολή μισθών υπερημερίας και νόμιμων αποζημιώσεων. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν είναι δικαίωση μόνο για τους απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας αλλά δικαιώνει όλο τον κόσμο της εργασίας.

Η απόφαση ακυρώνει εργοδοτικές πρακτικές που αν περνούσαν θα βούλιαζαν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από τις αντεργατικές πολιτικές.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας και τα Σωματεία της δύναμής του θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα των απολυμένων μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...