Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μάχη του Μαραθώνα και Περιφερειακές Εκλογές ΑΜΘ

Ημέρα:

spot_img

Γράφει ο Βασίλης Τσιάντος

Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ)

Η Ιστορία δίνει πάντα καλά διδάγματα για το μέλλον και την πολιτική πρακτική. Αρκεί να την μελετάμε και να παραδειγματιζόμαστε από τις πράξεις του παρελθόντος. Ο Θουκυδίδης γράφει ότι το έργο του είναι «Κτῆμα τε ἐς ἀεῖ μᾶλλον ἢ ἀγώνισμα εἰς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν ξύγκειται (Στόχος του ήταν να αποτελέσει αιώνιο κτήμα των ανθρώπων, παρά να διαβάζεται σε γιορτές και ρητορικούς αγώνες)». Να αποτελέσει, δηλαδή, κτήμα όλων των ανθρώπων με ισχυρά διδάγματα και όχι ένα στεγνό κείμενο. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την Ιστορία του Ηροδότου. Μπορεί να διδάξει τους σύγχρονους πολιτικούς, πολιτική αρετή. Έτσι στο παρόν άρθρο συνδέουμε την μάχη του Μαραθώνα, μία από τις σημαντικότερες μάχες στην Παγκόσμια Ιστορία με τις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Μάχη του Μαραθώνα

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Πέρσες οδηγούμενοι από τον Ιππία τον γιό του Πεισίστρατου, (οι Εφιάλτες στην Ελληνική Ιστορία είναι πολλοί!), αφού κατέκτησαν την Ερέτρια βρισκόταν στον Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι ήταν και αυτοί στον Μαραθώνα. «Οι απόψεις των Αθηναίων στρατηγών διχάζονταν: μερικοί ήταν ενάντια στην προοπτική μιας αναμέτρησης, (με το επιχείρημα ότι ο αθηναϊκός στρατός ήταν πολύ μικρός για να αντιμετωπίσει τους Μήδους). Άλλοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο Μιλτιάδης, υποστήριζαν ότι έπρεπε να πολεμήσουν. Έτσι, ο Μιλτιάδης κατέφυγε στον Καλλίμαχο, τον πολέμαρχο εκείνης της χρονιάς, ο οποίος είχε δικαίωμα ψήφου. Του εξήγησε τους λόγους γιατί πίστευε ότι έπρεπε να μείνουν και να πολεμήσουν στον Μαραθώνα.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε μερικά από τα λόγια του Μιλτιάδη στον Καλλίμαχο, διότι έχουν ιδιαίτερη σημασία. Του είπε, «εμείς οι στρατηγοί είμαστε δέκα και δεν συμφωνούμε για το πώς πρέπει να δράσουμε. Οι μισοί είμαστε υπέρ της μάχης κι οι άλλοι μισοί κατά. Αν δε συγκρουστούμε με τους Πέρσες, δεν αμφιβάλλω ούτε στιγμή ότι θα καταλήξουμε σε φοβερή διχόνοια. Ο σκοπός μας θα κλονιστεί και τελικά θα υποταχτούμε με τη θέλησή μας στους Πέρσες.  Αν όμως πολεμήσουμε πριν φανεί γενικά η πτώση του ηθικού μας τότε, αν οι θεοί μας φερθούν δίκαια, μπορεί και να υπερισχύσουμε». Ο Καλλίμαχος κατάλαβε και ψήφισε την πρότασή του. Έτσι, έμειναν οι Αθηναίοι, και ενωμένοι πολέμησαν τους Πέρσες, μαζί με τους Πλαταιείς, με καταπληκτική στρατηγική, την οποία αξίζει τον κόπο να την μελετήσει κανείς, τους κατατρόπωσαν. Αποτέλεσμα της ορθής απόφασης του Μιλτιάδη ήταν να γραφτεί μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής, ιστορίας. Με διορατικότητα ο Μιλτιάδης οδήγησε τους Αθηναίους στην νίκη. Άρα, η απόφαση για την μάχη, η επιλογή του κατάλληλου σημείου, η επιλογή της στρατηγικής, με γνώση του χώρου και ετοιμότητα, έδωσαν την λαμπρή νίκη.

Εκλογές στην περιφέρεια ΑΜΘ

Ας περάσουμε, τώρα, στις εκλογές στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για να μην παρεξηγηθώ, θα πρέπει να τονίσω ότι δεν γίνεται καμία σύγκριση, ως προς το επίπεδο, μίας τόσο σημαντικής απόφασης, όπως στον Μαραθώνα, όπου παιζόταν πιθανά και η ύπαρξη της Ελλάδας, με την εκλογική μάχη των περιφερειακών εκλογών του 2019. Έχει όμως την σημασία και την σύνδεσή της, ως προς την λογική και την πολιτική σκέψη. Θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να παραδειγματιζόμαστε και να αποδεχόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας. Οι διαφωνούντες στρατηγοί στην μάχη του Μαραθώνα έμειναν ενωμένοι, και μάλιστα έδιναν την αρχηγία του στρατού στον Μιλτιάδη τις μέρες που ήταν η σειρά τους να διοικήσουν τον στρατό! Εμείς, οι απόγονοι του Μιλτιάδη, με την παραμικρή διαφωνία σηκώνουμε μπαϊράκι! Δεν μένουμε και δεν δεχόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας. Ούτε αποδεχόμαστε το να είμαστε δεύτεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά την δική μου άποψη, να οδηγούμαστε σε λάθη. Έλλειψη διορατικότητας, αδυναμία πρόβλεψης, υποτίμηση του «αντιπάλου». Ο Θουκυδίδης θεωρεί ότι «το σημαντικότερο προσόν ενός πολιτικού είναι να μπορεί να προβλέπει»! Για να προβλέψεις, όμως, πρέπει να έχεις στην διάθεσή σου τα κατάλληλα «εργαλεία». Όχι το «εγώ» ως οδηγό, αλλά αντικειμενικά στοιχεία, ορθή λογική. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζεις την θέση σου σε μια ομάδα, εάν διαφωνείς, διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές, κυρίως για εκείνον που «τραβάει το σχοινί», όπως λέει  ο λαός μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω ότι σε μία «μάχη» πρέπει να πηγαίνουμε ενωμένοι. Προτρέπω, λοιπόν, τους ψηφοφόρους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και να ψηφίσουν ανθρώπους που ενώνουν. Οι περιφερειακές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές. Δεν είναι προσωπικά στοιχήματα! Προτρέπω, λοιπόν,  τους ψηφοφόρους της περιφέρειας να ψηφίσουν την Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση και τον Χρήστο Μέτιο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...