Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε.Π.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ: Ενημέρωση για τους νέους κανονισμούς από την Επιτροπή Διαιτησίας

Ημέρα:

spot_img

Η 133η ετήσια  Γενική Συνέλευση του ΔΠΣ, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2019 στο Αμπερτίν της Σκωτίας, ενέκρινε μία σειρά τροποποιήσεων και διευκρινίσεων στους Κανόνες του παιχνιδιού για την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020.

Οι τροποποιήσεις/διευκρινίσεις ισχύουν κανονικά στους  φιλικούς αγώνες που διεξάγονται, αλλά και στους επίσημους αγώνες της ΕΠΣ Καβάλας που θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό.

Ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή των τροποποιήσεων/διευκρινίσεων στους Κανόνες.

Κανόνας 1

  • Ένας αξιωματούχος ομάδας θα παρατηρείται με κίτρινη κάρτα όταν εισέρχεται στην περιοχή ανασκόπησης φάσεων  (RRA) και θα αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα όταν εισέρχεται στο δωμάτιο διαχείρισης μηχανημάτων video (VOR).

Κανόνας 3

  • Ένας ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται πρέπει να αποχωρεί από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής του ορίου, εκτός αν υποδεικνύεται διαφορετικά από τον διαιτητή.

Κανόνας 4

  • Τα εσωτερικά ρούχα μπορούν να είναι πολύχρωμα ή με μοτίβα εφόσον έχουν το ίδιο χρώμα με το χρώμα των μανικιών της βασικής φανέλας.

Κανόνας 5

  • Ο διαιτητής δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση για επανέναρξη του παιχνιδιού όταν έχει ξαναρχίσει το παιχνίδι ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιστάσεις μπορεί να δείξει ΚιΚ/ΚοΚ για ένα προηγούμενο συμβάν.
  • Εφόσον ο διαιτητής έχει αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο για να πραγματοποιήσει έλεγχο μέσω VAR ή για να καλέσει τους ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του ημιχρόνου, επιτρέπεται η αλλαγή μιας απόφασης.
  • Οι αξιωματούχοι ομάδας που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά μπορούν να παρατηρηθούν με ΚιΚ/ΚοΚ. Εφόσον δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση του παραβάτη, τότε η ΚιΚ/ΚοΚ επιδεικνύεται στον επικεφαλής προπονητή που βρίσκεται στην τεχνική περιοχή.
  • Σε περίπτωση που καταλογίζεται λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι, τότε μπορεί να γίνει αξιολόγηση/περίθαλψη του ποδοσφαιριστή που εκτελεί το λάκτισμα για την ομάδα και στη συνέχεια να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και να εκτελέσει το λάκτισμα.

Κανόνας 7

  • Διευκρίνηση της διαφοράς μεταξύ του διαλείμματος για “ανάκτηση δυνάμεων” και του διαλείμματος για τη “λήψη υγρών”.

Κανόνας 8

  • Η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο του νομίσματος, μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα.
  • Ελεύθερο διαιτητή – το ελεύθερο διαιτητή για τον τερματοφύλακα (εφόσον το παιχνίδι έχει διακοπεί στην περιοχή του πέναλτι) ή για έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας που άγγιξε τελευταία την μπάλα στο σημείο που αγγίχτηκε τελευταία η μπάλα. Όλοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές (και των δύο ομάδων) πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 4 μ..

Κανόνας 9

  • Ελεύθερο διαιτητή εφόσον η μπάλα αγγίζει τον διαιτητή (ή άλλο αξιωματούχο του αγώνα) και μπαίνει στο τέρμα, αλλάζει η κατοχή ή ξεκινάει επιθετική κίνηση.

Κανόνας 10

  • Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να σημειώνει τέρμα ρίχνοντας την μπάλα με τα χέρια στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.

Κανόνας 12

  • Το κείμενο για τον χειρισμό της μπάλας με το χέρι επαναδιατυπώνεται, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια/συνέπεια με τις σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις τιμωρίας ή μη του χειρισμού της μπάλας με το χέρι χωρίς πρόθεση.
  • Επιβεβαίωση ότι ένα παράπτωμα “παράτυπου” χειρισμού της μπάλας με το χέρι από έναν τερματοφύλακα στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, δεν τιμωρείται με ΚιΚ/ΚοΚ.
  • Εφόσον, μετά από μια επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια ή μια εκ προθέσεως πάσα από έναν συμπαίκτη, ο τερματοφύλακας λακτίζει ανεπιτυχώς ή προσπαθεί να λακτίσει την μπάλα για να την απελευθερώσει στο παιχνίδι, τότε ο τερματοφύλακας μπορεί να χειριστεί την μπάλα με το χέρι.
  • Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει να επιδείξει μια ΚιΚ/ΚοΚ μέχρι την επόμενη διακοπή εφόσον η ομάδα που δεν υποπίπτει σε παράπτωμα εκτελέσει ένα γρήγορο ελεύθερο λάκτισμα και δημιουργήσει μια ευκαιρία για την επίτευξη τέρματος.
  • Η ΚιΚ για “παράτυπο” πανηγυρισμό για την επίτευξη τέρματος παραμένει ακόμα και εάν το τέρμα ακυρωθεί.
  • Κατάλογος παραπτωμάτων για προειδοποιήσεις/ΚιΚ/ΚοΚ για αξιωματούχους ομάδας.
  • Όλες οι προφορικές λεκτικές παραβάσεις τιμωρούνται με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.
  • Το λάκτισμα ενός αντικειμένου τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τιμωρείται η ρίψη ενός αντικειμένου.

Κανόνας 13

  • Μετά την εκτέλεση ενός έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος, ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει να δείχνει το σήμα του έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος (δηλαδή να κατεβάσει το χέρι του) εφόσον είναι σαφές ότι το τέρμα δεν μπορεί να σημειωθεί απευθείας (π.χ. από τα περισσότερα έμμεσα ελεύθερα λακτίσματα από οφσάιντ).
  • Για τα ελεύθερα λακτίσματα μιας αμυνόμενης ομάδας στην περιοχή του πέναλτι που υπερασπίζεται, η μπάλα παίζεται αφού λακτιστεί και ξεκάθαρα κινείται. Δεν χρειάζεται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.
  • Όταν υπάρχει ένα τείχος αμυνόμενων από 3 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές, όλοι οι ποδοσφαιριστές της επιτιθέμενης ομάδας πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από το τείχος. Καταλογίζεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα σε περίπτωση που δεν τηρήσουν την απόσταση.

Κανόνας 14

  • Τα δοκάρια, το οριζόντιο δοκάρι και τα δίχτυα δεν πρέπει να κινούνται κατά την εκτέλεση ενός λακτίσματος πέναλτι και ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να τα αγγίζει.
  • Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει τουλάχιστον μέρος του ενός ποδιού επάνω στη γραμμή του τέρματος, ή στην ίδια ευθεία με αυτή, όταν εκτελείται ένα λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι – δεν μπορεί να στέκεται πίσω από τη γραμμή.
  • Εφόσον ένα παράπτωμα σημειωθεί αφού ο διαιτητής έχει δώσει σήμα για την εκτέλεση ενός λακτίσματος από το σημείο του πέναλτι και το λάκτισμα δεν εκτελείται, τότε πρέπει να εκτελεστεί μετά την επίδειξη οποιασδήποτε ΚιΚ/ΚοΚ.

Κανόνας 15

  • Οι αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων τουλάχιστον από το σημείο της πλάγιας γραμμής στο οποίο εκτελείται η επαναφορά της μπάλας, ακόμα και αν ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί την επαναφορά βρίσκεται πίσω από τη γραμμή.

Κανόνας 16

  • Κατά την εκτέλεση ενός από τέρματος λακτίσματος, η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτιστεί και κινείται ξεκάθαρα. Δεν απαιτείται να έχει βγει από την περιοχή του πέναλτι.

Άμεσα θα πρέπει από τη διοίκηση κάθε σωματείου να φροντίσουν να ενημερώσουν τους παίκτες της δύναμής τους. Η Επιτροπή Διαιτησίας είναι στη διάθεση κάθε σωματείου  για περισσότερες διευκρινίσεις.

Τηλέφωνα:

Κυριακούδης Βασίλης, 6936134984

Μπέης Γιώργος, 6972860998

Κούτλας Γιάννης, 697598183

Καλή ποδοσφαιρική χρονιά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...