Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι παγωνιές του Γενάρη «έκαψαν» τα ελαιόδεντρα

Ημέρα:

spot_img

Σοβαρά προβλήματα στα ελαιόδεντρα των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Θάσου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και καταγράφηκαν επί σειρά ημερών αρνητικές θερμοκρασίες.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και δέκα χρόνια για δέντρα που υπέστησαν ολοκληρωτική ζημιά να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση τους!

Πιο έντονο το πρόβλημα στη δημοτική ενότητα Ορφανού και στο νησί της Θάσου

«Όπως είχαμε πει ξανά, ο παγετός που σημειώθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Ιανουαρίου, ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση των ελαιόδεντρων, αλλά και άλλων οπωροφόρων δέντρων, όπως και στους φοίνικες, κάτι που παρατηρούμε έντονα στην πόλη της Καβάλας κι όχι μόνο. Ωστόσο έπρεπε να περιμένουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δούμε την έκταση και το βαθμό των ζημιών στα δέντρα. Πραγματικά είναι μεγάλη η ζημιά που έχει γίνει στα ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, στο νησί της Θάσου, αλλά και στην ανατολική πλευρά της Π.Ε. Καβάλας, στο δήμο Νέστου», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Σύμφωνα πάντα με τον Ζαφείρη Μυστακίδη, οι συνέπειες του παρατεταμένου παγετού έχουν προκαλέσει βλάβες στους φυτικούς ιστούς, με αποτέλεσμα τώρα που ξεκινούν να κυκλοφορούν οι χυμοί με την άνοδο της θερμοκρασίας, να φαίνονται οι ζημιές αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο.

Ένα δεκαπενθήμερο ακόμη θα χρειαστεί για ν’ αρχίσουν οι αυτοψίες από το τοπικό κατάστημα του ΕΛ.Γ.Α.

«Η πρώτη ζημιά είναι αυτή που αφορά το φυτικό κεφάλαιο, καθώς δέντρα που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλύτερα από δέκα χρόνια κι έχουν πάθει ολοκληρωτική ζημιά, για να γίνουν ξανά όπως πριν από τον παγετό, θα πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια και φυσικά θα χαθεί η παραγωγή για όλα αυτά τα χρόνια. Το δεύτερο, μικρότερο πρόβλημα, αφορά την παραγωγή της φετινής χρονιάς, όπου όμως ακόμη δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά, καθώς για βγουν τα πρώτα συμπεράσματα θα χρειαστεί ένα ακόμη δεκαπενθήμερο και νομίζω θα είναι ένα καλό χρονικό στάδιο να γίνουν οι αυτοψίες από το τοπικό κατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., που έτσι κι αλλιώς έχει κάνει αυτοψίες δειγματοληπτικά. Σε επικοινωνία μας με την διευθύντρια του τοπικού καταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. μας είχε πει ότι περιμένουμε την εξέλιξη των ζημιών, να φανούν δηλαδή, για να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις αποζημιώσεις. Σε κάποιες περιοχές τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και η απώλεια, όχι μόνο για φέτος, θα είναι σημαντική, το εισόδημα των παραγωγών θα λείψει από την αγορά και οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...