Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκόπιμα αποκλείουν τα Τενάγη από το πρόγραμμα απονιτροποίησης

Ημέρα:

spot_img

Για πρώτη χρονιά «τρέχει» στην Π.Ε. Καβάλας το πρόγραμμα απονιτροποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο εντάσσονται οι περιοχές των Τεναγών Φιλίππων και της πεδιάδας του Νέστου.

Η προσπάθεια ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2014, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, όσο και από τον εντεταλμένο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης περιφερειακό σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρη Παπαδόπουλο.

«Επειδή το νερό στην περιοχή των Φιλίππων δεν θεωρήθηκε επικίνδυνο, δεν μπορούμε να λάβουμε τη μοριοδότηση που έχουν άλλες περιοχές…»

Σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε αρχικά: «Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να εντάξουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις περιοχές των Τεναγών κι όλου του κάμπου των Φιλίππων, όπως επίσης και της πεδιάδας του  Νέστου. Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα για την περιοχή των Τεναγών. Επειδή το νερό στην περιοχή των Φιλίππων δεν θεωρήθηκε επικίνδυνο, δεν μπορούμε να λάβουμε τη μοριοδότηση που έχουν άλλες περιοχές, οι οποίες είχαν φροντίσει να δηλώσουν το νερό τους επικίνδυνο κι έτσι μπορούν να λαμβάνουν την ανάλογη μοριοδότηση. Αν και ενταχθήκαμε λοιπόν στο πρόγραμμα αυτό, λόγω της χαμηλής μοριοδότησης, οι παραγωγοί μας δεν θα μπορούν να ενταχθούν ή θα είναι μειωμένη η ένταξή τους, τουλάχιστον για την περιοχή των Φιλίππων».

«Τεχνηέντως αποκλειόμαστε από το πρόγραμμα!»

«Δηλαδή επί της ουσίας τεχνηέντως αποκλειόμαστε από το πρόγραμμα! Αυτό το έχουμε επισημάνει στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να το δει το θέμα. Δεν μπορεί οι ίδιες και οι ίδιες περιοχές, κυρίως της κεντρικής Ελλάδας, για λόγους προφανώς ψηφοθηρικούς, να έχουν μοριοδότηση και να μένουν εκτός οι περιοχές των Τεναγών που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν ενεργές και παραγωγικές, καθώς μιλάμε για μια μοναδική σε όλο τον κόσμο περιοχή. Κι όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί ότι το νερό της συγκεκριμένης περιοχής είναι επικίνδυνο με τα νιτρικά στα όρια. Θα πρέπει όλες μας οι δράσεις να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω ότι τελικά θα εισακουστούμε και το υπουργείο θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του ζητήματος κι έτσι θα μπορέσουμε να εντάξουμε πλήρως και την περιοχή των Τεναγών στο πρόγραμμα. Ευτυχώς η πεδιάδα του Νέστου, που βρίσκεται σε περιοχή Natura, παίρνει άλλη μοριοδότηση κι από εκεί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης αρκετοί παραγωγοί», επισήμανε καταληκτικά για το θέμα ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...