Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι βροχές έφεραν μαζί τους τον βοτρύτη!

Ημέρα:

spot_img

Σε δίλημμα βρίσκονται οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου, για το αν θα ψεκάσουν ή όχι τις καλλιέργειες τους, για την αντιμετώπιση του βοτρύτη που έχει κάνει την εμφάνιση του, μετά και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η ποικιλία που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια αυτή είναι δυστυχώς, η «ναυαρχίδα» των σταφυλιών του Παγγαίου, η περίφημη σουλτανίνα.

«Θείο δώρο» οι βροχοπτώσεις που έφεραν όμως μαζί τους, δυστυχώς, τον βοτρύτη!

«Πραγματικά η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε φυσιολογικά, δεν υπήρχαν προβλήματα, πέρα από τις χαλαζοπτώσεις που ήταν όμως μικρότερης έντασης του 2014. Οι βροχοπτώσεις ήταν «θείο δώρο» με την ανομβρία που προϋπήρχε, αφού οι γεωτρήσεις δεν έχουν νερό κι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πλέον κατέβει 30 μέτρα, με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό για το μέλλον. Εδώ να τονίσω το μεγάλο έργο του φράγματος του Μαρμαρά, το οποίο επιτέλους θα πρέπει να συνεχιστεί. Φτάνουμε λοιπόν στις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, με 80% υγρασία σε τρεις και πλέον ημέρες την πρώτη φορά και τη δεύτερη με το ίδιο ποσοστό υγρασίας και 35 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο βοτρύτης και από εκεί περά έχει αυτό να έχει συνέπειες στην ευαίσθητη ποικιλία της σουλτανίνας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Μέρα με τη μέρα φαίνεται η ζημιά…

«Επειδή θέλουμε να έχουμε πιστοποιημένα τα σταφύλια μας, με χαμηλές δραστικές, φτάνουμε στο σημείο, να λέμε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν θέλουμε πιστοποιημένα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει σε ψεκασμούς. Γι’ αυτό οι παραγωγοί είναι σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα πρέπει να πιστοποιήσουν τα προϊόντας τους ή αν θα κάνουν χημικές επεμβάσεις για να σταματήσουν την σήψη που δημιουργεί ο βοτρύτης με όλα τα επακόλουθα. Είναι ένα πολύ δύσκολο σημείο, καθώς μέρα με τη μέρα φαίνεται η ζημιά», συμπλήρωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μια νέα βροχόπτωση οπωσδήποτε θα φέρει κι άλλα προβλήματα

Σε όλες τις δημοτικές ενότητες, όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες, περισσότερο όμως στην ποικιλία σουλτανίνα. «Για όλο το δήμο Παγγαίου, από λίγο έως πολύ, υπάρχει πρόβλημα. Όταν θέλουμε να πιστοποιήσουμε προϊόντα τα χέρια μας είναι δεμένα. Τα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αρκεί όμως πάντα να έχουμε και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.

Μια νέα βροχόπτωση οπωσδήποτε θα φέρει κι άλλα προβλήματα. Από την πλευρά των παραγωγών ήδη άρχισε το σκέπασμα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...