Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες των σταφυλοπαραγωγών

Ημέρα:

spot_img

Με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται πλέον οι εργασίες των σταφυλοπαραγωγών του δήμου Παγγαίου, στο πλαίσιο της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, η χρονιά, πάντα με τα σημερινά δεδομένα, προμηνύεται να είναι παραγωγική.

Ήδη οι παραγωγοί βγάζουν τα περιττά και άγονα βλαστάρια και προχωρούν στη διαδικασία ξεφυλλίσματος, καθώς μέρος των φύλλων απορρίπτεται για τον καλύτερο αερισμό των αμπελιών, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει και οι ψεκασμοί, προκειμένου να προστατευτούν τα αμπέλια από ασθένειες.

Δύσκολη η επόμενη περίοδος για παραγωγούς και γεωπόνους

«Βρισκόμαστε πλέον στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου και από τους παραγωγούς γίνονται οι πρώτες φροντίδες στα αμπέλια. Η χρονιά προμηνύεται για φέτος να είναι παραγωγική, στο βαθμό βέβαια που μπορούμε να το προβλέψουμε αυτό, καθώς τα αμπέλια είναι γόνιμα. Προβλήματα από τον βαρύ χειμώνα που είχαμε και από τον παγετό δεν υπήρξαν στην αμπελοκαλλιέργεια κι αυτό είναι σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης και το πρόγραμμα των προληπτικών ψεκασμών που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και την προστασία των καρπών και του φυτού. Ακολουθεί το «δέσιμο» των βλασταριών πάνω στα σύρματα υποστήριξης με πλαστικές ταινίες το επόμενο διάστημα. Γενικότερα μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο για παραγωγούς και γεωπόνους, η οποία ευχόμαστε να έχει καλά αποτελέσματα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, αφού τα σταφύλια της περιοχής μας είναι ποιοτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News.

Τα αντιχαλαζικά δίχτυα, τα οποία επιδοτεί ο ΕΛ.Γ.Α., είναι η λύση για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ανησυχεί για τις καιρικές συνθήκες, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί από τη μεριά τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: «Προς το παρόν ο καιρός είναι καλός. Όμως είμαστε ανήσυχοι πάντα, διότι η κλιματική αλλαγή δείχνει το ζημιογόνο πρόσωπό της κάθε χρόνο και χειρότερα. Ίσως τα επόμενα χρόνια τα καιρικά φαινόμενα να γίνουν ακόμη πιο έντονα για αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί στις νέες φυτεύσεις τοποθετούν αντιχαλαζικά δίχτυα, τα οποία μπορεί να τα επιδοτήσει ο ΕΛ.Γ.Α. Άρα οι παραγωγοί που θέλουν να προστατέψουν την παραγωγή τους μπορούν να απευθυνθούν στο τοπικό κατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. και να τους πουν τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα επιδοτηθούν για την προστασία της καλλιέργειας τους. Υπάρχει λοιπόν ο τρόπος για την προστασία των αμπελιών, μπορεί να κοστίζουν βέβαια τα αντιχαλαζικά δίχτυα, αλλά είναι μια διαδικασία που χρηματοδοτείται και κάνει απόσβεση ο παραγωγός, σώζοντας την περιουσία του. Αλλιώς μένει εκτεθειμένος και μετά περιμένει τις όποιες αποζημιώσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...