Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιλαχόντες παραγωγοί αναμένουν χρηματοδότηση για το πρόγραμμα νέων αγροτών

Ημέρα:

spot_img

Στους 250 ανέρχονται οι αγρότες από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι αναμένουν να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2016 κι ακόμη δεν έχει κλείσει!

Για το θέμα μίλησε στο Kavala Web News, ο εντεταλμένος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ., Σωτήρης Παπαδόπουλος , ο οποίος υπογράμμισε αρχικά ότι 2.300 περίπου παραγωγοί πήραν την έγκριση και εντάχθηκαν στον εν λόγω πρόγραμμα σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Εκ μέρους της διοίκησης της περιφέρειας έχουν γίνει ενέργειες, ώστε να καλυφθεί το ποσό από το αρμόδιο υπουργείο και να ενταχθούν κι αυτοί οι παραγωγοί στο πρόγραμμα»

«Υπολείπονται 250 παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς που ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν υπάρχουν χρήματα για να απορροφηθούν κι αυτοί στο πρόγραμμα. Είναι οι γνωστοί επιλαχόντες παραγωγοί. Εκ μέρους της διοίκησης της περιφέρειας έχουν γίνει ενέργειες, ώστε να καλυφθεί το ποσό από το αρμόδιο υπουργείο και να ενταχθούν κι αυτοί οι παραγωγοί στο πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι τα κριτήρια επιλογής τους είναι προς την θετική κατεύθυνση και άρα θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα οπωσδήποτε, καθώς είναι νέοι γεωργοί που στηρίζουν την τοπική οικονομία και μένουν και στην περιοχή μας. Άρα είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να μπορούν να εγκριθούν όλοι και να μην υπάρχουν απογοητεύσεις σε νέους που μπαίνουν στο πρόγραμμα», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Υπάρχει μια κωλυσιεργία γενικότερα στην όλη διαδικασία κι αυτό έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και στα επαγγέλματα που έχουν άμεση συνάρτηση με τη γεωργία»

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε από το 2016 κι ακόμη είναι σε εξέλιξη! «Υπάρχει μια κωλυσιεργία γενικότερα στην όλη διαδικασία κι αυτό έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και στα επαγγέλματα που έχουν άμεση συνάρτηση με τη γεωργία. Πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, ώστε οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους, οι οποίες θα δώσουν δουλειά και σε άλλα επαγγέλματα. Όσοι πήραν έγκριση στο πρόγραμμα έχουν πάρει χρήματα πολύ πρόσφατα, παρά το ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ξεκίνησε κι ενώ θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει και με τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία πλέον πηγαίνουν για αρχές Απριλίου, με αποτέλεσμα όλο αυτό να μας πηγαίνει πίσω», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο εντεταλμένος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Το θεωρώ απίθανο να δούμε νέο πρόγραμμα αγροτών μέσα στο 2018. Θα μπορούσε ίσως να βγει στις αρχές του 2020…»

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος με έμφαση τόνισε ότι αν όλα είχαν γίνει έγκαιρα μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, θα υπήρχε η δυνατότητα και για μια δεύτερη διακήρυξη ενός ακόμη προγράμματος νέων αγροτών.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον αγροτικό τομέα, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσχέρειας. Το θεωρώ απίθανο να δούμε νέο πρόγραμμα αγροτών μέσα στο 2018. Θα μπορούσε ίσως να βγει στις αρχές του 2020. Όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης πρέπει να πούμε ότι θα αργήσουν να αξιολογηθούν καθώς υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Όλα αυτά αποφεύγονται αν δημιουργήσει το υπουργείο ένα πιο ευέλικτο σχήμα, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες. Θα πρέπει ο υπεύθυνος γεωπόνος που υποβάλει τον φάκελο να είναι και υπεύθυνος όλων των εγγράφων που υφίστανται και να κάνουν οι υπηρεσίες έναν δειγματοληπτικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε ν’ απαγκιστρωθούμε απ’ αυτή τη λαίλαπα της γραφειοκρατίας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να έχουμε αξιοποίηση των προγραμμάτων πρακτικά με ειδικότητες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά και βελτίωση της αγροτικής οικονομίας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...