Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτεταμένες ζημιές από το χαλάζι στις αμπελοκαλλιέργειες της Δ. Ε. Ορφανού

Ημέρα:

spot_img

Μια ακόμη ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής (18/6) τις αμπελοκαλλιέργειες της δημοτικής ενότητας Ορφανού του δήμου Παγγαίου.

Οι περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι, είναι η βορειοδυτική πλευρά της Γαληψού, ένα μέρος του Οφρυνίου, το Ποδοχώρι, ο Ακροπόταμος, καθώς και παραλιακά η περιοχή της Τούζλας, ενώ ανέπαφη έμεινε η Κάριανη. Το έντονο καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε περίπου στις 3.15’ το μεσημέρι της Κυριακής, το δε μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν ρεβύθι και σε ορισμένα σημεία σαν μικρό καρύδι.

Σε κάποια σημεία η ζημιά είναι ολοκληρωτική

Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το πόσες χιλιάδες στρέμματα έχουν υποστεί ζημιά, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι σε κάποια σημεία η ζημιά είναι ολοκληρωτική, ενώ σε άλλα διαχειρίσιμη.

Μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, παρά τις διαρκείς πιέσεις εκ μέρους των τοπικών παραγόντων του πρωτογενούς τομέα.

«Ενώ έχουμε την τεχνολογία να προστατέψουμε τις καλλιέργειες μας, δυστυχώς, μπροστά μας έχουμε μόνο εμπόδια»

«Προσπαθούμε τόσα χρόνια να πείσουμε τους εδώ κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ έχουμε φτάσει μέχρι την Αθήνα πολλές φορές για το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας της Π.Ε. Καβάλας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που μας διοικούν στην Αθήνα, δεν γνωρίζουν από πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό πληρώνουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις, ενώ με μια πολύ μικρή δαπάνη μπορεί να υπάρχει αντιχαλαζική προστασία κάθε χρόνο. Ακόμη δεν έχουμε συνέλθει από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή μας το 2014. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Φτάνει στο παρά πέντε ο παραγωγός κι εκεί έρχεται η χαλαζόπτωση και τον αποτελειώνει. Κάποιοι λένε ότι ο αγροτικός κόσμος έχει ευμάρεια, όμως δεν ισχύει αυτό, καθώς το 70% της περιουσίας τους είναι υποθηκευμένο στην «κακή» Αγροτική. Έχουμε επιπλέον το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, που είναι η ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα, έρχονται κι αυτές οι καιρικές συνθήκες και μας δίνουν την χαριστική βολή. Ενώ λοιπόν έχουμε την τεχνολογία να προστατέψουμε τις καλλιέργειες μας, δυστυχώς, μπροστά μας έχουμε μόνο εμπόδια», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία…»

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενημέρωσε άμεσα για την χαλαζόπτωση που έπληξε την δημοτική ενότητα Ορφανού τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, υπογραμμίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία. Όταν είχε έρθει ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. στην Καβάλα, μας είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μιλήσουμε για το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας στην περιφερειακή μας ενότητα μετά το 2018! Ούτε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Αποστόλου, που πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή μας, μας έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που όλοι του θέσαμε», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...