Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απαγορεύεται όλο τον χρόνο η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας στα Τενάγη

Ημέρα:

spot_img

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απαγορεύεται ρητά πλέον η καύση των υπολειμμάτων οποιασδήποτε καλλιέργειας στα Τενάγη των Φιλίππων, σύμφωνα με κεντρική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ένα αίτημα που το είχαμε θέσει επανειλημμένως και κεντρικά και τοπικά, το οποίο πλέον ικανοποιήθηκε και με τη σειρά μας είμαστε κι εμείς ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη, αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί ο νόμος», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News για το θέμα, o πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Λίγο καλύτερα τα πράγματα από πέρυσι – Τηρούνται από τους αγρότες σε γενικές γραμμές τα όσα έχει ζητήσει απ’ αυτούς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν τηρούνται από τους αγρότες των Τεναγών όσα είχε ζητήσει απ’ αυτούς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Σε γενικές γραμμές τηρούνται αυτά που έχουμε ζητήσει, να αποφεύγεται δηλαδή η καύση που είναι ούτως ή άλλως παράνομη στα Τενάγη. Πάντα υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία έχουν εντοπιστεί. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, υπάρχει ανταπόκριση σε πρώτη φάση και από τον δήμο Καβάλας και από τον δήμο Παγγαίου και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα το επόμενο διάστημα».

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ το φαινόμενο της παράνομης καύσης υπολειμμάτων

Να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με την παράνομη καύση των υπολειμμάτων στην καλαμποκαλλιέργεια, είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας.

Γενικότερα είχε διαπιστωθεί ότι έχει μειωθεί κατά πολύ το φαινόμενο της παράνομης καύσης τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να μην επιβαρύνεται η δημόσια υγεία, να διασφαλίζεται η γονιμότητα των εδαφών και ουσιαστικά να έχουν συμμορφωθεί οι περισσότεροι παραγωγοί.

Φέτος στο όλο θέμα προστέθηκε κι ένα νέο στοιχείο, το έντομο diabrotica, το οποίο έκανε έντονη την παρουσία του στο καλαμπόκι. Υπήρξε μεταξύ των παραγωγών μια φημολογία που λανθασμένα έλεγε ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου γίνεται με την καύση, κάτι που ο κ. Μυστακίδης σε όλους τους τόνους είχε πει ότι δεν ισχύει.

Επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον – Προτεινόμενες λύσεις

Τα προϊόντα της καύσης προκαλούν ρύπανση και φωτοχημικό νέφος, τα οποία ευθύνονται για την επιδείνωση των καρδιολογικών και αναπνευστικών παθήσεων αλλά ακόμη και για καρκίνο. Ιδιαίτερα πλήττονται ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και οι χρόνια πάσχοντες. Μέχρι οι βροχές να σβήσουν τη φωτιά, η οποία σιγοκαίει την οργανική ουσία, ο κάμπος των Φιλίππων γίνεται μια βιομηχανική ζώνη.

Τα υπολείμματα των καλλιεργειών με τη σωστή διαχείριση μπορούν να προσφέρουν προστασία στο χωράφι από τη διάβρωση και ανακύκλωση λιπασμάτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής πρακτικές: α) Άμεση ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των καλαμιών στο έδαφος μετά τη συγκομιδή και β) βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά τη βόσκηση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...