Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια;

Ημέρα:

spot_img

Την ανησυχία του για τις φήμες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα περί αύξησης του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, εκφράζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ. για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε προβεί στη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, δηλαδή σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, από το 24% στο 13% σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Διαβάζουμε στον Τύπο ότι ο Φ.Π.Α. θα αυξηθεί και πάλι διότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωσή του ήταν μονομερής και δεν προέκυψε μετά από συνεννόηση της με τους θεσμούς. Αυτό είναι κάτι ανησυχητικό αν τελικά ισχύει», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόχειρη και χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό η αγροτική πολιτική 

«Χωρίς να θέλω να πολιτικολογήσω η αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι πολύ πρόχειρη και χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Η αγροτική πολιτική θα πρέπει να είναι σταθερή και πάνω εκεί να προσπαθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να στηρίζονται σ’ αυτή. Όταν έχουμε από τη μια μέρα στην άλλη μείωση του κόστους και μετά ξανά από λίγους μήνες αύξηση του, η διάθεση του προϊόντος καθίσταται δύσκολη. Άλλο να πεις ότι κοστίζει ένα ευρώ κι άλλο να πεις 1,10 ευρώ. Τίθεται θέμα φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα κι αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την διάθεση των αγροτικών μας προϊόντων, αλλά και για την φερεγγυότητας τους γενικότερα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ.

Πάνω από 20% η αύξηση στο τελικό προϊόν αν αυξηθεί ο Φ.Π.Α. κατά 10%

«Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν είχαν αποκλειστεί τα ελληνικά προϊόντα ή είχε μειωθεί η φερεγγυότητα τους, παρά την ποιότητα τους, καθώς η ακολουθούμενη πολιτική δεν ήταν η κατάλληλη. Ευελπιστώ και βλέποντας το όσο πιο αισιόδοξα γίνεται, ότι δεν θα γίνει πράξη η αύξηση του Φ.Π.Α. γιατί ένα επιπλέον 10% στο Φ.Π.Α. θα έχει αύξηση στο τελικό προϊόν πάνω από 20%. Είμαστε ανήσυχοι διότι μια τέτοια αύξηση στο τελικό προϊόν, δημιουργεί προβλήματα στην διάθεσή του. Παλεύουμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να κερδίσουμε κάποιες αγορές, μέσα σε μια διεθνή σκακιέρα που είναι πολύ ανταγωνιστική. Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη διάψευση από το αρμόδιο υπουργείο κι αυτό είναι το ανησυχητικό. Προσπαθούν προφανώς να μπαλώσουν την κατάσταση, όμως τέτοια φαινόμενα με ανησυχούν πολύ, διότι δημιουργούνται προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από την παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...