Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ενημερωτικά ανάλεκτα (του Ξενοφώντα Κροκίδη)

Ημέρα:

spot_img

του Ξενοφώντα Κροκίδη Διευθυντή ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Ώρα Ελλάδος 6 μμ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διακόπτει οποιαδήποτε σημαντική η ασήμαντη ενασχόλησή του για να στρέψει την προσοχή του στον πλησιέστερο τηλεοπτικό δέκτη από όπου μεταδίδεται απευθείας η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Κεντρικό πρόσωπο, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας έχει τοποθετήσει ως υπεύθυνο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. Πρόσφατα, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Figaro έκανε εκτενή αναφορά στον «συμπαθέστερο Έλληνα των ημερών».

Η εφημερίδα, αφού περιέγραψε τις σπουδές του (ΕΚΠΑ), την εξειδίκευσή του στις Λοιμώξεις (Harvard Medical School) και την προηγούμενη επιτυχημένη του εμπειρία στην ιατρική υποστήριξη μεγάλων διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), κατέληξε με την εξής επισήμανση: «χάρις στον Σωτήρη Τσιόδρα οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο».

Η πολυσχιδής προσωπικότητα αυτού του «εξαιρετικού επιστήμονα και μοναδικού Έλληνα» (Νίκος Χαρδαλιάς, 21-3-2020) αποκαλύπτεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο με τα λεγόμενά του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον νέο κορονοϊό.

Στις γραμμές που ακολουθούν, γίνεται προσπάθεια αποκρυπτογράφησης αυτής της ενδιαφέρουσας προσωπικότητας: πολύτεκνος πατέρας, επιστήμονας, ακαδημαϊκός δάσκαλος, βυζαντινός ψάλτης κ.ο.κ.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μάς αποκάλυψε –πολύ νωρίς– το δικό του αξιακό σύστημα λέγοντας: «Η στρατηγική μας σαν χώρα και σαν επιστημονικό δυναμικό, έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος, αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο» (19-3-2020).

Παράλληλα, εστιάζει στην παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν αναφερόμενος στην Νότια Κορέα –μια χώρα υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της σύγχρονης πανδημίας– σημειώνει: «Κατάφορες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρώπινων δεδομένων λόγω ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της δραστηριότητας των πολιτών στη Νότια Κορέα» (18-3-2020).

Ως έμπειρος γιατρός, με θητεία σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας (ΑΤΤΙΚΟΝ) και του εξωτερικού, απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα τι είναι και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα νοσοκομεία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς – αλλά και τους άλλους επαγγελματίες υγείας στη σύγχρονη υγειονομική κρίση: «Τα νοσοκομεία μας θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, όπως και είναι άλλωστε, σαν χώρους ιερούς όπου οι γιατροί της ζωής –και όχι του θανάτου– δίνουν μάχη σώμα με σώμα» (21-3-2020). Επίσης, κατορθώνει σε λίγες μόνο γραμμές να συμπυκνώσει τον σκοπό της ιατρικής επιστήμης: «Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων (ηλικιωμένων), πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες» (21-3-2020).

Στην καθημερινή δημόσια συζήτηση για τον νέο κορονοϊό γίνεται εκτενής αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, παχύσαρκοι κα. Αναφερόμενος σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, ο Σωτήρης Τσιόδρας μάς προτρέπει: «Ας προστατέψουμε τους ευάλωτους συμπολίτες, συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής» (25-3-2020).

Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου δεν ήταν ένας εορτασμός ρουτίνας, μηρυκασμού γνωστών και τετριμμένων συνθημάτων που δεν συνεγείρουν, που δεν αγγίζουν τους πολίτες. Ανήμερα της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου ο «πατριώτης» Σωτήρης Τσιόρδας, συμπύκνωσε σε τρεις σειρές το βαρυσήμαντο νόημά της: «Σήμερα οι ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωικές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες τις ημέρες αυτές και τονίζουν την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ όλων μας, στον κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό εχθρό» (25-3-2020).

Γατί, πατριωτισμός είναι η παραγωγή ωφέλιμου έργου, και η επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας.

Όμως, ηρωικές μνήμες υπάρχουν όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία τόσο στη βάση, όσο και στη κορυφή. Γι’ αυτό ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει: «Δεν υπάρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλο και το πρώτο μέλημά μας δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες. Έχουμε έναν κοινό εχθρό όλοι μας, είναι ο ιός» (23-3-2020).

Τέλος, ο εξαιρετικός επιστήμονας που διδάσκει ήθος, συνέπεια και ανθρωπιά αποφάσισε συνειδητά να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) γιατί η ζωή δεν γίνεται να σταματήσει με την πανδημία, όπως δεν σταμάτησε με τόσες άλλες συμφορές που προηγήθηκαν, συνδυάζοντας τον νομπελίστα μας, Οδυσσέα Ελύτη, για να μας διαβεβαιώσει ότι «την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος» και ότι «πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας» (21-3-2020)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...