Ξεχωριστή εμπειρία, χαρακτηρίζει το ταξίδι του Λυκείου Ελληνίδων στο Τόκιο της Ιαπωνίας, η πρόεδρος του Λ.Ε.Κ., Μαρίνα Φιλιππίδου. 

«Το Τόκιο είναι μια ιδιαίτερη πόλη γιατί συνδυάζει το σύγχρονο και το παραδοσιακό. Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία το ταξίδι μας στην Ιαπωνία. Πραγματοποιήσαμε τρεις εμφανίσεις, ενώ διαπιστώσαμε την αγάπη που έχουν οι Ιάπωνες για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» η Μαρίνα Φιλιππίδου.

«Οι Ιάπωνες αγαπούν τους Έλληνες και τον πολιτισμό μας, ήταν πολύ χαρούμενοι και μας υποδέχτηκαν θερμά…»

«Η πρώτη εμφάνιση του Λ.Ε.Κ. έγινε σε δήμο που είναι αδελφοποιημένος με την αρχαία Ολυμπία, στον οποίο και θα φτάσει η ολυμπιακή φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι Ιάπωνες αγαπούν τους Έλληνες και τον πολιτισμό μας, ήταν πολύ χαρούμενοι και μας υποδέχτηκαν θερμά. Η δεύτερη παράσταση μας έγινε σε πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, όπου ο καθηγητής που μας προσκάλεσε διδάσκει αρχαία ελληνικά και είναι λάτρης του πολιτισμού μας. Μάλιστα κάποιοι εκεί μιλούσαν ελληνικά, η υποδοχή ήταν θερμή πράγμα που μας έκανε πολύ χαρούμενους. Η τρίτη παράσταση που δώσαμε αφορούσε ΜΚΟ για παιδιά που ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία, χορέψαμε για αυτά τα παιδάκια, αλλά ταυτόχρονα τους διδάξαμε χορούς και πραγματικά μας συγκίνησαν, κάθισαν υπομονετικά να χορέψουν και γενικά ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών της η πρόεδρος του Λ.Ε.Κ.

«Κάποιοι ήξεραν για την Καβάλα, οι περισσότεροι όμως έμαθαν από εμάς, καθώς έγινε προβολή και της χώρας και της Καβάλας, αφού είχαμε μαζί μας έτοιμα βιντεάκια»

Η κ. Φιλιππίδου δήλωσε ενθουσιασμένη από την αγάπη των Ιαπώνων για την παράδοση, σημειώνοντας ότι ακόμη και στον δρόμο κυκλοφορούν με παραδοσιακά τους ρούχα, όπως και στους ναούς. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βοήθεια που τους προσέφερε η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο και προσωπικά ο πρέσβης, ενώ σε ερώτηση για το αν οι Ιάπωνες γνώριζαν σχετικά με την Καβάλα, απάντησε: «Κάποιοι ήξεραν για την Καβάλα, οι περισσότεροι όμως έμαθαν από εμάς, καθώς έγινε προβολή και της χώρας και της Καβάλας, αφού είχαμε μαζί μας έτοιμα βιντεάκια».

Συγκλονιστική η εμπειρία των μελών του Λ.Ε.Κ. με τον τυφώνα που έπληξε την Ιαπωνία

Επίσης αναφέρθηκε και στην πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησε η αποστολή του Λ.Ε.Κ. με τον ισχυρό τυφώνα που έπληξε την περιοχή, λέγοντας: «Η πρεσβεία μας βοήθησε πολύ στις μετακινήσεις, αλλά και την ημέρα του τυφώνα. Ήμασταν τρομαγμένοι και κλεισμένοι στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου όλοι μαζί! Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αν και ήταν καλή η περιοχή μας, το ξενοδοχείο σε καλό σημείο και δεν κινδύνευσε κανείς μας. Όμως τρομάξαμε γιατί ήταν ένα αγχωτικό συναίσθημα, όμως εν τέλει όλα πήγαν καλά. Ζήσαμε μαζί με τον τυφώνα κι έναν ισχυρό σεισμό. Οι Ιάπωνες ζουν με τους σεισμούς και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά για εμάς ήταν κάτι συγκλονιστικό. Βλέπαμε στα σάιτ τι γινόταν, ακούγαμε τα μεγάφωνα, δεν κυκλοφορούσε έξω κανείς, σειρήνες παντού, ένα κλίμα θρίλερ γενικά».

«Ήταν ένα όνειρο ζωής κι είμαστε χαρούμενοι που το πραγματοποιήσαμε με το Λ.Ε.Κ.»

«Θεωρώ ότι όλα τα μέλη μας επέστρεψαν ικανοποιημένα γενικά, καθώς είδαμε αξιοθέατα, μπήκαμε σε ψηλούς πύργους, σε ναούς, είδαμε τη σύγχρονη και παραδοσιακή Ιαπωνία. Βρεθήκαμε σε παραδοσιακά εστιατόρια γευτήκαμε ωμά ψάρια, καθώς κάποιοι τα δοκίμασαν. Όταν πηγαίνεις σε ένα τέτοιο τόπο πρέπει να δοκιμάζεις, αν και είχε και δυτικό φαγητό, όπως κοτόπουλο και κρέας. Ήταν ένα όνειρο ζωής κι είμαστε χαρούμενοι που το πραγματοποιήσαμε με το Λ.Ε.Κ.», δήλωσε καταληκτικά η Μαρίνα Φιλιππίδου, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο ταξίδι του Λ.Ε.Κ. στο εξωτερικό είναι τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.