Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Καβάλα γιορτάζει το Έτος Καζαντζάκη

Ημέρα:

spot_img

Ο Ροταριανός Όμιλος Δυτικής Καβάλας και το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ διοργανώνουν εκδήλωση-φόρο τιμής στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, λίγο πριν την εκπνοή του έτους 2017 που από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως «Έτος Καζαντζάκη» με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατό του.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Salvatores Dei: Εν αρχή ην η… ΑΣΚΗΤΙΚΗ. Ανάμεσα στο κείμενο και στη μουσική, μικρές τοποθετήσεις…».

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης θα διαβάσει αποσπάσματα της ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ και θα «συνομιλήσει» με τον Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη, Επιστημονικό Σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Ενδιάμεσα, ο μουσικός και συνθέτης Μιχάλης Πρεπόνης (λαούτο, πλήκτρα, τραγούδι) θα παρουσιάσει με τη βοήθεια του Απόστολου Πρεπόνη (βιολί, γιαλί ταμπούρ) για πρώτη φορά ζωντανά τρία τραγούδια που έχει γράψει μελοποιώντας κομμάτια της ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ του Νίκου Καζαντζάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:30, στη Μεγάλη Αίθουσα του Imaret στην Καβάλα.

Η Ασκητική [ Salvatores Dei ]

Βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη με στοχαστικό περιεχόμενο. Η συγγραφή του ξεκίνησε το 1922 και τελείωσε το 1923, αλλά εκδόθηκε το 1927, από το αθηναϊκό περιοδικό «Αναγέννηση».

Στο έργο υπήρξαν διάφορες αναθεωρήσεις έως και το 1945, όπου εμφανίζεται ολοκληρωμένο. Πλέον, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Το βιβλίο αυτό θεωρείται ως ένα από τα δημοφιλέστερα του Έλληνα συγγραφέα, με πολλές μεταφράσεις και στο εξωτερικό.

Στο έργο αυτό, συναντάται η γνωστή φράση του συγγραφέα, η οποία αναγράφεται και στον τάφο του: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούµαι τίποτα, […], είµαι λεύτερος».

Νίκος Μαθιουδάκης

Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα: «Νεολογικά αθησαύριστα στην “Οδύσσεια” του Νίκου Καζαντζάκη: Στρατηγικές κατανόησης, Ασάφεια και Βεβαιότητα». Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια λογοτεχνικού και γλωσσολογικού ενδιαφέροντος, θέλοντας να προάγει την επιστήμη της γλώσσας και της λογοτεχνίας. Εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος στις Εκδόσεις Καζαντζάκη με βασικά καθήκοντα την έκδοση αδημοσίευτων χειρογράφων, επιστολών, σημειώσεων του Καζαντζάκη, καθώς και την επανεπιμέλεια της νέας σειράς των ήδη δημοσιευμένων έργων του συγγραφέα. Το 2013 μεταγράφει, επιμελείται και τεκμηριώνει το πρώτο ερωτικό θεατρικό δράμα του Νίκου Καζαντζάκη με τον τίτλο «Ξημερώνει», το οποίο εκδίδεται για πρώτη σε βιβλίο. Επίσης, είναι μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, έχοντας την ευθύνη της ακαδημαϊκής διδασκαλίας της θεματικής ενότητας «Επιμέλεια κειμένων και εκδοτικές πρακτικές» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τέλος, συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, καθώς και επιστημονικών κειμένων.

Κοσμάς Χαρπαντίδης

Γεννήθηκε το 1959 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Σπούδασε νομικά και δικηγορεί από το 1986 στην Καβάλα.
Εμφανίστηκε στα γράμματα στο περιοδικό  Σκαπτή Υλη της Καβάλας το 1983. Δημοσίευσε σε περιοδικά και διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής των λογοτεχνικών περιοδικών της Καβάλας, Σκαπτή Ύλη και Υπόστεγο, στα οποία, για χρόνια, δημοσίευε κείμενά του.
Μέλος της εταιρίας συγγραφέων από το 2004.
Για το έργο του  έχουν  γράψει οι: Δημήτρης Μαρωνίτης, Γιώργος  Αράγης,  Γ.Δ.Παγανός,  Ευριπίδης Γαραντούδης,  Δημήτρης Κόκορης, Αλέξης Ζήρας, Παντελής Μπουκάλας, Μάρη Θεοδοσοπούλου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελισάβετ Κοτζιά, Μαρία Στασινοπούλου, Χρίστος Παπαγεωργίου, Μάκης Καραγιάννης, Γιάννης Μπασκόζος, Λάμπρος Σκουζάκης, Έλενα Χουζούρη, Τάσος Χατζητάτσης, Νίκος Βατόπουλος κ.ά.

Μιχάλης Πρεπόνης

Είναι Ιατρός ΩΡΛ με εξειδίκευση στην φωνιατρική. Στα 7 του πήρε ιδιαίτερα μαθήματα κλασικού πιάνου για 8 χρόνια. Είναι αυτοδίδακτος πολυοργανίστας (σαξόφωνο, κιθάρα, κλαρίνο και λαούτο).
Η ενασχόλησή του με τη μουσική κρατάει πάνω από 25 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων έχει γεμίσει τα συρτάρια του με δικά του τραγούδια και μελοποιήσεις διαφόρων ποιητών.
Το 2007 δύο φίλοι του, γνωρίζοντας την αγάπη του για την ποίηση, του κάνουν δώρο τις δύο ποιητικές συλλογές του Νίκου Καρούζου. Αυτή η «συνάντηση» με τους στίχους του ποιητή, γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία του πρώτου δίσκου του Μιχάλη Πρεπόνη με τίτλο «Η νύχτα με συμφέρει» (Κάπα Εκδοτική, 2017), με τον οποίο ο συνθέτης συστήνεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...