Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο: «Άκουσέ με» παρουσίασαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος» στην Καβάλα την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019. 

Για την συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος, Κατερίνα Κακιλή και ο επιμελητής του βιβλίου, Θανάσης Τσιρταβής, ενώ αποσπάσματα διάβασε η θεατρολόγος-ηθοποιός Ναταλία-Άννα Βασιλέκα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο η κ. Κακιλή, τόνισε πως η ηρωίδα του έργου έχει πολλά χαρίσματα και γύρω από ένα από αυτά ξετυλίγεται και η πλοκή του βιβλίου. Είναι διαισθητική, πάνω από τους κοινούς ανθρώπους. Βλέπει πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, που συμβαίνουν στο παρόν και που θα συμβούν στο μέλλον. Τα βλέπει ως σκηνές στο κεφάλι της, πράγματα σκοτεινά, επικίνδυνα και αποκαλυπτικά. Αυτό το χάρισμα τη βάζει σε μια διαδικασία πολύ δύσκολη.

Βλέπει δολοφονίες που έχουν συμβεί, που θα συμβούν, βλέπει όμως και τον δολοφόνο, μόνο που δεν τον βλέπει καθαρά. Γιατί η Δώρα έχει το χάρισμα το να βλέπει, αλλά μάλλον δεν έχει το χάρισμα να ακούει. Αυτό το αναπτύσσει σιγά-σιγά , με το πέρασμα των γεγονότων και υποχρεώνεται να το κάνει. Η ηρωίδα μέσα από το χάρισμά της ζει μια ζωή δύσκολη μεν, αλλά όμοια με ‘μας. Είναι μάνα, διαζευγμένη, μια γυναίκα που έχει αγαπήσει, μια γυναίκα που παλεύει για την επιβίωσή της, κινούμενη στην σύγχρονη Αθήνα, λατρεύει τα παιδιά της και όπως κάθε γυναίκα τον έρωτα. Οι περιγραφές της Μανίνας είναι αυτές που καθηλώνουν τον αναγνώστη.

Η υπόθεση του βιβλίου

Η Δώρα, με τη μυστήρια ικανότητα να «βλέπει» μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων, δεν θέλει καθόλου να ασχοληθεί με τις δολοφονίες των άστεγων της Αθήνας, αλλά μπλέκει χωρίς να το καταλάβει, ενώ ξεναγεί στην πόλη μια παρέα γυναικών από τη Σουηδία. Η μία από τις γυναίκες δεν είναι απλή τουρίστρια, κουβαλάει ένα παλιό, αβάσταχτο έγκλημα και η Δώρα δεν μπορεί να το αγνοήσει, καθώς φαίνεται να είναι το πρώτο στη σειρά… Βουτάει με τα μούτρα σε μια «εποχή δολοφόνων» όπου όλοι της φαίνονται ύποπτοι, και κυρίως ο Άρης, ο νεαρός φίλος της κόρης της. Στην πορεία θα μαλώσει, θα χάσει τον Έρωτα, θα ερωτευτεί… Και οι δολοφονίες των αστέγων πολλαπλασιάζονται, ενώ η Δώρα προσπαθεί να βγάλει άκρη με αυτά που συμβαίνουν αλλά και με όσα της λένε οι άνθρωποι γύρω της. Όλοι της λένε ψέματα και όλοι της ζητάνε να ακούσει προσεκτικά, να «ακούσει» την αλήθεια πίσω από το ψέμα…

Μια σύγχρονη, γρήγορη αστυνομική ιστορία, που τρέχει μαζί με την Αθήνα, μαζί με την ομορφιά και την ασχήμια της, με τα ανθρώπινα τοπία της και τα προβλήματά της. Μια ηρωίδα που ανασαίνει, ερωτεύεται, βλέπει και ακούει δίπλα μας… Μια συγγραφέας που γράφει στον καιρό της, για τον καιρό της…