Στο 18,6 % ανέρχεται το ποσοστό απορρόφησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο συνολικά διαμορφώνεται στα 522 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, με δήλωσή του στον «Ενήμερο» αναφέρθηκε στην 5η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έγινε την Τρίτη (9/7) στην Αλεξανδρούπολη.

«Η επιτροπή παρακολούθησης είναι μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, γιατί μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το πως εξελίσσεται η εφαρμογή και υλοποίηση του μόνου πρακτικά και ουσιαστικά αποκεντρωμένου προγράμματος…»

«Η επιτροπή αυτή είναι ένα μεγάλο όργανο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, που εκπροσωπούν πολλούς φορείς. Μεταξύ άλλων είναι η διαχειριστική επιτροπή της περιφέρειας, είναι εκπρόσωποι της Κομισιόν, των υπουργείων και συζητείται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Η επιτροπή παρακολούθησης είναι μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, γιατί μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το πως εξελίσσεται η εφαρμογή και υλοποίηση του μόνου πρακτικά και ουσιαστικά αποκεντρωμένου προγράμματος, το οποίο μας παρέχει η Ε.Ε. να υλοποιούμε σε επίπεδο περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος.

«Αλίμονο αν δεν υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα σαν το Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

«Ανακοινώθηκε το πως πηγαίνουν τα πράγματα και ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης, το οποίο ανέρχεται στο 18,6%.  Έχουν βγει σχεδόν όλες οι προκηρύξεις των μέτρων, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, όταν συνολικά το Π.Ε.Π. είναι περίπου 522 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα επιπλέον ποσά του υπουργείου Γεωργίας και του ΥΜΕΠΕΡΕΑ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν το ποσοστό απορροφητικότητας είναι ικανοποιητικό, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το εκτιμήσω αν δεν δούμε τα αντίστοιχα ποσοστά από τις υπόλοιπες περιφέρειες γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν πάνω σε αυτό το ποσοστό. Το ζήτημα είναι όμως ένα: αλίμονο αν δεν υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε αυτά τα χρήματα που διαθέτει στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη το Π.Ε.Π. – Α.Μ.Θ.  να μπορέσουν να έχουν έναν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα προς όφελος της περιοχής μας», επισήμανε καταληκτικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.