Την λήψη προληπτικών μέτρων μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών Sunlight στο Ν. Όλβιο Ξάνθης ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο  FB o περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών Sunlight στο Ν. Όλβιο Ξάνθης επισκέφθηκα το σημείο και είχα λεπτομερή ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνο Χουβαρδά, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Ναθαναήλ Ρήγα και τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχο Μάριο Αποστολίδη.

Στη συνέχεια, συγκαλέσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρητο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και μετά από εκτίμηση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανακοινώσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για τις περιοχές βορειανατολικά του εργοστασίου.

Τα προληπτικά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που ζητήσαμε να διεξάγει στην περιοχή το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

 • Ν. Όλβιο,
 • Κρεμαστή,
 • Θαλασσιά,
 • Αγ. Αθανάσιος,
 • Τοξότες, Τύμπανο,
 • Πετροχώρι,
 • Εύμοιρο,
 • Εξοχή,
 • οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές.

Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

 1. Πλύσιμο του  περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
 2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
 3. Ο κόσμος και τα  παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
 4. Όχι αγροτικές  (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστα αίτια λίγο πριν από τη 1 μ.μ. της Τρίτης στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.