«Μπορώ να πω ότι το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα μείωσης της κρατικής επιχορήγησης από τους Κ.Α.Π., καθώς είμαστε 250 εκατομμύρια ευρώ πιο κάτω από πέρυσι. Αυτό όπως είναι κατανοητό μας δυσχεραίνει ιδιαίτερα στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε», δηλώνει στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Αντωνιάδης.

«Είναι σαν το ίδιο το κράτος να πυροβολεί τα πόδια του, από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το 50% των ανελαστικών δαπανών που υποχρεούμεθα βάσει των νέων αρμοδιοτήτων που μας έχει δώσει το κράτος. Δηλαδή μας επιβαρύνει με αρμοδιότητες, όπως είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων κι από την άλλη μειώνει την επιχορήγηση προς τις περιφέρειες. Για αυτό και πάγιο αίτημα της Ένωσης Περιφερειών είναι ότι πρέπει να υπάρξει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του για τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει σε λίγες ημέρες ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.

Πολύ σημαντική η παρακαταθήκη που αφήνει ο Γιώργος Παυλίδης

Αναμφισβήτητα όμως το γεγονός που σημάδεψε το 2016 ήταν ο θάνατος του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Ο Κώστας Αντωνιάδης, επισήμανε σχετικά: «Η απώλεια του Γιώργου Παυλίδη, ενός ανθρώπου αυτοδιοικητικού, που πίστεψε στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας και αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προκειμένου να αποτελέσει η περιφέρεια μας το επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού για όλη την Ελλάδα, σημάδεψε τη χρονιά που φεύγει. Νομίζω ότι η παρακαταθήκη που αφήνει είναι πολύ σημαντική. Ο νέος περιφερειάρχης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι συνεχίζει το έργο του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί η παρακαταθήκη αυτή».

Περί τα 510 εκατομμύρια ευρώ θα πάρει η Π.Α.Μ.Θ. από το νέο Ε.Σ.Π.Α.

«Το 2016 ήταν η χρονιά που άνοιξε το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 -2020. Ήδη έχουν βγει πολλές προσκλήσεις, έχουμε φτάσει στο 65% των δημοσίων προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. πολλοί φορείς, οι δήμοι, τα Επιμελητήρια έχουν καταθέσει προτάσεις. Για την επόμενη εξαετία θα πάρουμε περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε από τις λίγες περιφέρειες που έχουμε μια απορροφητικότητα περίπου στο 70%. Τα έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά το 2019, καθώς τώρα είμαστε στη διαδικασία των προσκλήσεων, θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις από τη διαχειριστική επιτροπή και στη συνέχεια θα σταλούν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Προετοιμάζουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης για τους δήμους και την περιφέρεια μας. Ζητάμε να υπάρχουν έτοιμες μελέτες προκειμένου να μπορέσουμε να τις εντάξουμε στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Α.Μ.Θ.