Το διάστημα 16 – 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας, όπως δήλωσε την Παρασκευή (9/3) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για μια δράση που θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα αφορά όλους τους κατοίκους της κάθε ηλικίας.

Συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, τους »Γιατρούς του Κόσμου», τους αιμοδότες, τον σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. και την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση

»Η δημόσια υγεία αφορά δεκάδες πράγματα, όμως δεν μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε σε όλα. Έχουμε όμως μια γκάμα θεμάτων, επικεντρώνοντας στον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε δράσεις με επισκέψεις κινητών μονάδων, προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, το Τμήμα των »Γιατρών του Κόσμου», τους αιμοδότες, τον Σύλλογο Α.Μ.Ε.Α. και φορείς όπως η Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση βάζοντας μέσα στις δράσεις και στα σχολεία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να παντρέψουμε αυτές τις δράσεις με τους φορείς για να διεισδύσουμε σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Ουσιαστική δουλειά θα γίνει με τις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής

»Πέρα από τα μηνύματα όμως θα κάνουμε και ουσιαστική δουλειά, με τις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής. Θα έχουμε παιδιατρική, οφθαλμολογική και μονάδα ψυχικής υγείας που θα έρθει από την Αλεξανδρούπολη που θα μπει σε σχολεία να εξετάσει τα προβλήματα της ψυχικής υγείας των εφήβων. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα έχουμε επίσης ομιλίες με τον Ιατρικό Σύλλογο σε Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Καβάλα για θέματα όπως η αιμοδοσία, ο αλκοολισμός, η δωρεά οργάνων σώματος, ομιλίες βιοηθικής για τα βλαστοκύτταρα και αναπαραγωγής που ενδιαφέρει ένα άλλο κομμάτι που πληθυσμού, για τα εμβόλια και για την ασφάλεια των τροφίμων», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας.

»Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο αν έχει επιτυχία, τα αποτελέσματα του θα φανούν αργότερα στην κοινωνία…»

»Όπως παρατηρούμε τα πεδία είναι ανεξάντλητα και προσπαθούμε να καλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Σε αναλυτικό πρόγραμμα που θα εκδοθεί, θα ενημερώνει τον κόσμο για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και των ομιλιών. Εκείνο που ζητάμε είναι η συνεργασία των δημάρχων. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους δήμους, αλλά και με τους δημάρχους που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, γιατί οι τοπικοί φορείς σίγουρα είναι αυτοί που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια δράση που αφορά και ωφελεί όλα τα άτομα της κοινωνίας μας και όλη την περιφερειακή ενότητα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο αν έχει επιτυχία, τα αποτελέσματα του θα φανούν αργότερα στην κοινωνία», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας.