Ως μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χαρακτήρισε αυτήν της Τετάρτης (9/10), ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης», Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Όπως τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», η σημαντικότητα της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου, σχετιζόταν με το γεγονός ότι συζητήθηκαν, μετά από αίτημα της παράταξής του, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, αλλά και το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

«Μεγάλη πολιτική νίκη για τον συνδυασμό μας…»

«Ήταν μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που είχα την τιμή να συμμετάσχω. Πραγματικά έγινε ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο ουσιαστικά σύρθηκε η διοίκηση από την πρόταση της αντιπολίτευσης, του συνδυασμού μας και του συνδυασμού του κ. Κατσιμίγα, για να συζητηθούν επιτέλους τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιφέρειά μας. Αυτό καταρχήν είναι μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον συνδυασμό μας και ουσιαστικά οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου ήταν για τα θέματα που εισηγήθηκαν οι δύο συνδυασμοί», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

«Εμείς ως εκπρόσωποι του λαού, πρέπει να δείξουμε ότι ακούμε τους πολίτες και ότι οφείλουμε να πιέσουμε για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δεν λύνονται όλα από εμάς»

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα του χρυσού στη Θράκη, που είναι μείζον ζήτημα και που κακώς πήγε να υποτιμηθεί από ορισμένους. Υπήρχαν εκπρόσωποι όλης της κοινωνίας εκεί, η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού, ο δήμαρχος Κομοτηνής, ο αντιδήμαρχος Μαρώνειας, περιοχές που θα πληγούν δηλαδή από την «επένδυση» αυτή. Επίσης, τέθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό κι επιβάλαμε εμείς να εγκριθεί το ψήφισμα του Δήμου Καβάλας κατόπιν της πρότασης των 11 πολιτιστικών συλλόγων, ενώ θέσαμε και τους προβληματισμούς μας. Η συνεδρίαση αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας! Τέθηκε επίσης έντονα και το θέμα της Σαμοθράκης και ψηφίστηκε η πρόταση του συνδυασμού του κ. Κατσιμίγα να γίνει ένα περιφερειακό συμβούλιο το επόμενο τρίμηνο στη Σαμοθράκη, γιατί πολλές φορές η πολιτική είναι ουσία, αλλά και συμβολισμοί, ώστε να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που τον χειμώνα θα έχει κάτσει η σκόνη του καλοκαιριού, ότι εμείς ως εκπρόσωποι του λαού, τους ακούμε και να δείξουμε ότι οφείλουμε να πιέσουμε για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δεν λύνονται όλα από εμάς. Δεν έχουμε ως Περιφέρεια τις αρμοδιότητες, αλλά σίγουρα έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ακούμε τους προβληματισμούς και να πιέζουμε την κεντρική διοίκηση», συμπλήρωσε ακολούθως στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Ιωσηφίδης.

«Εμείς κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε ό,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από εκεί και πέρα σε ό,τι είμαστε αντίθετοι θα μας βρίσκουν απέναντι…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα αποτελέσει την αρχή ενός «σκληρού ροκ» ανάμεσα στις δυο παρατάξεις (Μέτιου – Τοψίδη), ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης απάντησε: «Οι πολίτες μας ανέθεσαν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Καβάλα ήμασταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, τα ποσοστά μας ήταν εντυπωσιακά, αλλά από εκεί και πέρα ο κ. περιφερειάρχης είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίσει με ποιους θα συνεργαστεί. Αποφάσισε να συνεργαστεί με τον τέταρτο συνδυασμό και να του τα δώσει όλα, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον συνδυασμό των ΑΝ.ΕΛ. που έλαβε ένα ποσοστό μηδαμινό και επίσης να διοικεί με την ανοχή της Χρυσής Αυγής. Εμείς κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε ό,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από εκεί και πέρα σε ό,τι είμαστε αντίθετοι θα μας βρίσκουν απέναντι. Εμείς στα ζέοντα θέματα της κοινωνίας θα είμαστε παρόντες, δυνατοί, μαχητικοί, γιατί εμάς στίγμα μας είναι το συμφέρον των πολιτών. Είμαστε μακριά από χρίσματα κόμματα κι όλα αυτά. Ο καθένας μας έχει την ιδεολογική του τοποθέτηση, δεν θα αρνηθώ ποτέ ότι είμαι νεοφιλελεύθερος και νεοδημοκράτης, αλλά από εκεί και πέρα είμαι περιφερειακός σύμβουλος και με ψηφίζει κόσμος από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Το ίδιο ψήφισε ο κόσμος και την «Περιφερειακή Σύνθεση» που, να μη ξεχνάμε, για 1.500 ψήφους δεν είναι διοίκηση της Περιφέρειας».

«Για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα λοιπόν πρέπει να δώσουμε λύσεις που θα ικανοποιούν τις τοπικές κοινωνίες»

«Είναι όμως το προσφυγικό θέμα αντιπολίτευσης; Δεν είναι θέμα για τους κατοίκους της Καβάλας; Είμαστε η μοναδική πόλη που έχει στον αστικό ιστό ανοικτού τύπου κέντρο για πρόσφυγες και μετανάστες. Σε μια περιοχή που προσπαθεί να αποκτήσει τουριστική εξέλιξη, οικιστική ανάπτυξη με το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου. Είναι θέμα αντιπολίτευσης αυτό της Σαμοθράκης που διαλύθηκε το νησί οικονομικά και τουριστικά κι έχασε όλη τη χρονιά; Είναι θέμα αντιπολίτευσης αυτό του χρυσού; Δεν είναι θέμα της ζωής και της υγείας μας ένα έργο που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, την γεωργική παραγωγή; Τι θα αφήσει πίσω; Θα φύγει ο χρυσός στο εξωτερικό και θα αφήσει λίγες θέσεις εργασίας, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή των ζωών μας. Χάρηκα που συζητήθηκε το θέμα του χρυσού γιατί ουσιαστικά αποκτήσαμε περιφερειακή συνείδηση. Όλοι είμαστε μια περιφερειακή ενότητα. Ανέφερα στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι προέρχομαι από μια περιοχή με οικολογική συνείδηση κι έχουμε κάνει αγώνες, έχουμε «μετάλλια» από αυτούς τους αγώνες και μπορούμε να κάνουμε κι άλλους. Εναντιωθήκαμε σε πολλά, όπως LNG, πετροχημικά κλπ., άρα δεν φοβόμαστε τους αγώνες. Για το προσφυγικό ανέφερα ότι προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια, είμαι περήφανος γι’ αυτό, γιατί είναι ένα θέμα πανανθρώπινο, ευρωπαϊκό και διεθνές, αλλά πρέπει και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας να βάλουν πλάτη και να στηρίξουμε τα νησιά μας. Για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα λοιπόν πρέπει να δώσουμε λύσεις που θα ικανοποιούν τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.