Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Κοινωνικό Μέρισμα χρειάζεται… υπομονή

Ημέρα:

spot_img

Με αρκετά προβλήματα «άνοιξε» το βράδυ της Κυριακής (26/11) η ιστοσελίδα για το κοινωνικό μέρισμα, προβλήματα που συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της Δευτέρας (27/11), καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολίτες έσπευσαν κατά χιλιάδες είτε να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους, είτε να διαπιστώσουν αν δικαιούνται ή όχι το κοινωνικό μέρισμα.

Τα προβλήματα αυτά επιβεβαίωσε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μην βιάζονται, καθώς με την πάροδο των ημερών η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Κάποιοι, ενώ γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, μπαίνουν στο σύστημα με αποτέλεσμα αυτό να «πέφτει»

«Είναι απόλυτα λογικό το ότι η ιστοσελίδα για το κοινωνικό μέρισμα «άνοιξε» με κάποια προβλήματα, καθώς το σύστημα έχει υπερφορτωθεί, αφού όλοι οι πολίτες αγωνιούν για το αν θα λάβουν ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται να το λάβουν κι όμως μπαίνουν για να κάνουν δοκιμή, με αποτέλεσμα το σύστημα να παρουσιάζει προβλήματα, δηλαδή κάποιες ώρες να μπαίνει, όπως λέμε και κάποιες άλλες όχι. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με τον Α.Μ.Κ.Α., καθώς άλλος είναι ο πραγματικός αριθμός κι άλλος είναι δηλωμένος στις φορολογικές τους δηλώσεις. Είναι όμως προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

«Είναι κατάντια για έναν λαό να βασίζεται στην επιδοματική πολιτική…»

«Από τη μεριά μου προτρέπω τους συμπολίτες μας να μην βιάζονται, καθώς σιγά – σιγά θα ομαλοποιηθεί το σύστημα κι όσοι δικαιούνται θα λάβουν αυτό το επίδομα, το οποίο εγώ το χαρακτηρίζω, επίδομα φτώχειας. Είναι κατάντια πραγματικά για έναν λαό να βασίζεται στην επιδοματική πολιτική. Δεν τιμά καθόλου την Ελλάδα του 2017 να περιμένει ο πολίτης το επίδομα των 200 και των 400 ευρώ για να επιβιώσει. Πρέπει να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας και να βρούμε δουλειές στους πολίτες κι όχι επιδόματα. Καλά είναι κι αυτά δεν αντιλέγω, είναι ένα βοήθημα, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε αλλού», συμπλήρωσε ο κ. Κλειτσιώτης.

Τα έξι βήματα για τη συμπλήρωση της αίτησης

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον Α.Μ.Κ.Α. σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται. Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας, οικονομικά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Προτείνεται να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Βασικό κριτήριο για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, είναι το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό, μαζί με το σύνολο τυχόν επιδομάτων.
– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το μέρισμα κυμαίνεται από 250 έως  450 ευρώ (εισόδημα 0 – 9.000 ευρώ)
– Οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα λάβει μέρισμα 900 ευρώ.

– Για εισόδημα από 10.000 έως 14.000 ευρώ το μέρισμα είναι 700 ευρώ και για εισόδημα από 14.000 έως 18.000 ευρώ η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 500 ευρώ.

– Το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 27.000 ευρώ και αφορά στις οικογένειες με έξι ή περισσότερα παιδιά (μέρισμα: 1.350 ευρώ).
– Ως μέλη ενός νοικοκυριού λογίζονται όλοι όσοι διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι πρέπει να μπουν κι εκείνοι στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τους και να συνυπολογιστεί το εισόδημά τους. Συνταξιούχοι άνω των 70 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση. Εφόσον είναι δικαιούχοι, το μέρισμα θα πιστωθεί αυτόματα στο λογαριασμό τους μαζί με τη σύνταξη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...