Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, η σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει την περιφερειακή ενότητα Καβάλας και το νησί της Θάσου, με τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, να παραμένουν πολλά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Kavala Web News ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Σταύρος Κιβράκης, η επάρκεια σε αλάτι είναι πλέον οριακή, καθώς παρά τις παραγγελίες που έχουν γίνει, ο εφοδιασμός της Π.Ε. Καβάλας, γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο!

Το λιμάνι της Καβάλας από κάμερα συνεχούς μετάδοσης

 

Συνέχιση των φαινομένων για το επόμενο δεκάωρο – Κατά διαστήματα θα χιονίζει και την Τετάρτη (11/1)

Για πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει να σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο κ. Κιβράκης, ο οποίος επισήμανε ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο 10ωρο, αλλά και την Τετάρτη (11/1), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά περιόδους. Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, η Π.Ε. Καβάλας είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η έντονη χιονόπτωση άρχισε να πλήττει την Π.Ε. Καβάλας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (10/1), αρχικά από το νησί της Θάσου και στη συνέχεια και στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας.

ΧΙΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟ 1Απαραίτητες οι αλυσίδες στο σύνολο της Π.Ε. Καβάλας – Υπό έλεγχο η Εγνατία Οδός – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια με τη συμμετοχή και του τμήματος Τροχαίας Καβάλας, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθαρά για λόγους προληπτικούς, σε ορισμένες μικρές οδικές αρτηρίες.

Διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 11.00΄ σήμερα (10-01-2017) και μέχρι νεοτέρας: (α) Στην Επαρχιακή οδό Αγίου Ανδρέα – Ακροβουνίου (β) Στην Επαρχιακή οδό Χαλκερού – Παλαιάς Καβάλας (γ) Στην Επαρχιακή οδό Σιδηροχωρίου – Φωλιάς (δ) Στην Επαρχιακή οδό Μυρτοφύτου – συμβολής με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας (ε) Στην Επαρχιακή οδό Φωλιάς – συμβολής με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας

Ο κ. Κιβράκης τονίζει με έμφαση ότι όλοι όσοι μετακινούνται πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες, καθώς στην πλειονότητα των περιοχών η χρήση τους είναι απαραίτητη. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι αρνητικές και την Τετάρτη (11/1), με αποτέλεσμα το χιόνι να παραμένει παγωμένο κι ως εκ τούτου να μη μπορεί να λιώσει. Όσον αφορά το εθνικό οδικό δίκτυο, η κατάσταση στην Εγνατία Οδό παραμένει υπό έλεγχο, ενώ η παλιά εθνική (παραλιακή Εγνατία) είναι γεμάτη από χιόνι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που έστειλαν στο Kavala Web News, φίλοι του site. Δύσκολη η κατάσταση και στο σύνολο το δήμου Παγγαίου, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που παρέθεσε στο Kavala Web News ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑ 4
Ελαιοχώρι
Νέα Ηρακλείτσα – LIDL
Παραλία Νέας Περάμου
Κόμβος Ελαιοχωρίου
ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑ 8
Ελευθερούπολη

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΒΑΛΑ 5Οδηγίες προς τους πολίτες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας 

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τα τελευταία 24ωρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τονίζουν στους πολίτες τα εξής: Παραμείνετε σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τις εργασίες σε εξωτερικό χώρο, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ευαίσθητα άτομα (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς), τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο δριμύ ψύχος. Όσοι μετακινούνται πεζή, να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα και αδιάβροχα αντιολισθητικά υποδήματα, και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη βάδιση λόγω τις ολισθηρότητας και του παγετού, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος λόγω πτώσεων. Για μακρινές αποστάσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί του Ι.Χ αυτοκινήτου. Οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την οδήγηση κατά τη νύχτα, σε ολισθηρούς και δύσβατους δρόμους, και να προτιμούν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, αφού λάβουν επίσημη πληροφόρηση από την Τροχαία σχετικά με την βατότητά τους. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών σχετικά με τον εφοδιασμό και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, και την τήρηση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ειδικά προσαρμοσμένων στις συνθήκες ολισθηρότητας που επικρατούν στους δρόμους λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Επιπλέον σημεία οδών τα οποία είναι γνωστά για την επικινδυνότητα τους θα πρέπει να αποφεύγονται και να εξετάζεται η χρήση εναλλακτικών διαδρομών (π.χ. αποφυγή «Τόσκας» μέσω χρήσης του κόμβου Αγίου Ανδρέα και της Εγνατίας Οδού προς Καβάλα) ή λήψη ενημέρωσης από την Ελληνική Αστυνομία. Εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, τοποθετήστε ένα ύφασμα με κόκκινο χρώμα στην κεραία του ραδιοφώνου, παραμείνετε εντός αυτού και ανάβετε την μηχανή και τον κλιματισμό για δέκα λεπτά ανά ώρα, προσέχοντας η εξάτμιση να είναι καθαρή από το χιόνι, αναμένοντας τον απεγκλωβισμό σας.

Οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν σχετικές οδηγίες μόνο από αρμόδιους φορείς, να μην ακούν φήμες, ενώ για περισσότερη πληροφόρηση μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www. civilprotection.gr και της Π.Ε. Καβάλας www. pekavalas.eu και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ευρωπαϊκό αριθμό «112» ή στον γνωστό αριθμό «100» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Φωτογραφίες: Ελευθερούπολη, κόμβος Ελαιοχωρίου, Νέα Ηρακλείτσα (ύψος LIDL), δημοτικά διαμερίσματα Δημαρά και Ελαιοχωρίου, Καβάλα, Νέα Πέραμος