Το μεταναστευτικό και τα όσα έχουν ακουστεί για την Αλάνα της Ν. Ηρακλείτσας μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019.

Αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση στάθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρη Μπαταλογιάννη, ο οποίος μετά την έντονη φημολογία που υπήρξε με τον καθαρισμό της Αλάνας «που ίσως να το ξεκίνησαν κάποιοι από αφέλεια», όπως είπε, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση που να λέει «Όχι» στη  δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών ακόμη και να προχωρήσει σε ψήφισμα, διότι όπως τόνισε «είναι τελείως  ακατάλληλος ο χώρος και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής». Παράλληλα ζήτησε από την δημοτική αρχή να υπάρξει ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το σύνολο του Δήμου σχετικά με τις δομές «αν σας έχουν ενοχλήσει για οποιοδήποτε μέρος του Δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί δομή για μετανάστες».
Ο κ. Μπαταλογιάννης έκανε πρόταση για σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το μεταναστευτικό «ώστε όταν έρθει η ώρα και μας ζητήσουνε υποχρεωτικά να δεχτούμε μετανάστες  να έχουμε προτάσεις και λύσεις  για την δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών όπου θα εξαιρείται το τουριστικό κομμάτι του Δήμου».

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, τόνισε «για το μεταναστευτικό και την Αλάνα της Ν. Ηρακλείτσας είμαστε απόλυτοι, συγκεκριμένοι και αταλάντευτοι στις θέσεις μας. Η Αλάνα δεν πρόκειται να γίνει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και αν χρειασθεί θα βγούμε στα κάγκελα. Αδιαπραγμάτευτο είναι αυτό από εμάς. Ούτε όμως σημαίνει ότι επειδή δεν θα μπουν οι μετανάστες στην Αλάνα, μας κάνουν την χάρη και θα τους δώσουμε εμείς λύση για το που θα εγκατασταθούν. Η άποψη μου είναι ότι στο Παγγαίο δεν μπορούνε να εγκατασταθούν πουθενά. Εγώ καταθέτω και την δημαρχιακή μου ταυτότητα αν κάποιος τολμήσει και εγκαταστήσει μέσα στην Αλάνα μετανάστες.  Δεν συζητάμε, ούτε προτείνουμε χώρο για την εγκατάσταση μεταναστών στο Δήμο Παγγαίου. Οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για αυτό το θέμα θα μας βρει απέναντι», τόνισε υπογραμμίζοντας «ούτε συζήτηση, ούτε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό».

Σεβασμός και κοινωνικά δίκτυα

Για τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στο facebook που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από ένα υψηλό θεσμικό ρόλο του Δήμου, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τσαβδαρίδης τονίζοντας «δυο λέξεις θα κρατήσω από την αποψινή συνεδρίαση, την λέξη σεβασμός και την φράση κοινωνικά δίκτυα που τόσο σας αρέσει. Οι προσωπικές  απόψεις όλων μας και ιδιαίτερα των δημοτικών συμβούλων είτε είναι ιδεολογικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, αθλητικές  αφορούν τους ίδιους. Αναφαίρετο δικαίωμα να τις πιστεύουν και να τις ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα και να τις σχολιάζουμε ή να μην τις σχολιάζουμε, να ασχολούμαστε με αυτές ή να μην ασχολούμαστε. Όταν όμως αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στο facebook  ιδιαίτερα, έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από ένα υψηλό θεσμικό ρόλο του Δήμου νομίζω ότι τότε επιδέχονται κριτικής.  Αναφέρομαι σε μια ανάρτηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και αναπληρωτή Δημάρχου ο οποίος έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων των εκδιδομένων γυναικών. Είμαι βέβαιος ότι η ανάρτηση του αντιδημάρχου δεν είχε καμία πρόθεση να λοιδορηθούν και να χλευαστούν αυτές οι γυναίκες. Όμως έδωσε το χώρο και την ευκαιρία να ανεβούν και να υπάρξουν τέτοια σχόλια του στυλ  περί αυτοψίας, περί της… το κάγκελο και άλλα χαριτωμένα.  Θέλω να δηλώσω ότι όταν έχουμε ένα υψηλό θεσμικό αξίωμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι εκδιδόμενες γυναίκες και οι οποίες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Εκτός των άλλων έχουμε και έναν εκπαιδευτικό ρόλο ως εκπρόσωποι του Δήμου, των δημοτών μας  στο Δημοτικό Συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός

Προηγήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Παγγαίου οικ. έτους 2020 καθώς και η έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2020 του Δήμου.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού πέρασε κατά πλειοψηφία, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Μπαταλογιάννη να τονίζει στην τοποθέτηση του ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, δεν αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας και δεν δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας. Επίσης καταψηφίζουμε το μηδενικό  Τεχνικό Πρόγραμμα που προτάθηκε από την Διοίκηση για τις πέντε Δημοτικές Ενότητες όπου  δεν προβλέπεται ούτε ένα έργο υποδομής. Δεν δεχόμαστε την αύξηση των Τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας –  της τάξεως του 50%-    που πλήττει να νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Στα έξοδα αναφέρονται χωματουργικές εργασίες σε πέντε διαφορετικούς κωδικούς με ποσά 24.800χ5. Η πρόταση μας είναι να γίνει μία δημοπρασία για να πάρουμε και την έκπτωση προς όφελος του Δήμου μας».

Από την μεριά του ο δήμαρχος κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι  η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί κορυφαίο γεγονός. Υπό την έννοια αυτή, θα πρέπει να περιγράφει την πραγματικότητα, δίχως εξωραϊσμούς, με βάση την αντικειμενικότητα και την αλήθεια, επισημαίνοντας ότι, πρέπει  ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα και να προσαρμόζεται με ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στους δημότες.