Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αθανάσιος Βαζακίδης: Όραμά­­ μας να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας

Ημέρα:

spot_img

Τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του δήμου Παγγαίου, καθώς και το όραμά του για την περιοχή, ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όραμα και Ανάπτυξη», Αθανάσιος Βαζακίδης.

Παράλληλα, ο υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου, τους τομείς στους οποίους θα δώσει βαρύτητα στην περίπτωση εκλογής του, καθώς και στις συνεργασίες με τους άλλους συνδυασμούς.

Κύριε Βαζακίδη, θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς, να μας παρουσιάσετε τον εαυτό σας.

Γεννήθηκα στη Μεσορόπη  Παγγαίου (Καβάλας) το 1954. Είμαι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Γεωργία Κοκουσούλα και έχω τρία παιδιά. Τελείωσα το μεικτό εξατάξιο Γυμνάσιο Ελευθερούπολης και συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ παράλληλα εργαζόμουν σε ποικίλες εργασίες για τη διαβίωση και την αποπεράτωση των σπουδών μου. Το 1977 πήρα το πτυχίο μου και το 1983 αποφοίτησα κι από το τμήμα των Παιδαγωγικών Σπουδών της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Το 1998 αγορεύτηκα Διδάκτορας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σήμερα είμαι τακτικός Καθηγητής (πρώτης βαθμίδας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ),  με 40  χρόνια προϋπηρεσία και διεθνές κύρος. Είμαι Πρόεδρος Δ.Σ. του γηροκομείου «Καλός Σαμαρείτης» – Περαία Θεσσαλονίκης και Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού «Μεσοροπιανών» για 12 έτη. Σημαντική είναι και η πολιτική μου δράση, δεδομένου ότι υπήρξα  Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πιερέων Καβάλας (2007 -2010) και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου Πιερέων (ΔΕΑΠΟΠ), την ίδια περίοδο.

-Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κατέλθετε στις εκλογές και να διεκδικήσετε τη διοίκηση του δήμου Παγγαίου;

Πάντα αφουγκραζόμουν  τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και προβληματιζόμουν για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η απόφασή μου, λοιπόν, στηρίχθηκε σε ένα Όραμα. Ένα όραμα, που εγώ και οι συνεργάτες μου συζητούσαμε για καιρό, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα του δήμου μας με ρεαλιστικές λύσεις και καινοτόμες προτάσεις, συγκροτήσαμε μια ομάδα που αποτελείται από νέους, κυρίως, ανθρώπους με ήθος, όραμα και δυναμισμό και θέσαμε υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη του τόπου μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τις γνώσεις και εμπειρίες που έχω συλλέξει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, αποφάσισα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, προτείνοντας, παράλληλα, ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης για του Δήμο Παγγαίου.

Οι επικείμενες εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό το στοιχείο μέτρησε περισσότερο στην απόφασή σας; Θεωρείτε ότι είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα;

Θεωρώ σωστή την απλή αναλογική. Με την εφαρμογή της, η αντιπροσώπευση των συνδημοτών μας είναι δικαιότερη. Δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην απόφασή μας να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας. Τη χαιρετίζουμε ασφαλώς.

Πως κρίνετε το έργο των δημάρχων που μέχρι σήμερα βρέθηκαν στο τιμόνι του δήμου Παγγαίου;

Αν σχολίαζα την ίδια ερώτηση χωρίς να είμαι υποψήφιος, θα απαντούσα διαφορετικά. Εξάλλου οι συνδημότες μας έχουν κρίση και μπορούν να δουν και τα καλά και τα στραβά των διοικήσεων για τις οποίες συζητάμε. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι το γεγονός ότι τα στελέχη του συνδυασμού μας όχι μόνο δεν στερούνται ικανοτήτων, αλλά συγκροτούν μια ομάδα με εξαιρετικές δυνατότητες και γνώσεις, ικανή να φέρει άλματα ανάπτυξης σε ένα δήμο με τόσες αναξιοποίητες πτυχές. Προσθέτοντας και το στοιχείο της νεολαίας που απαρτίζει την ομάδα μας θεωρώ ότι φτιάξαμε την συνταγή της επιτυχίας που δεν θα έχει μέτρο σύγκρισης με καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αντίστοιχα ποια τα μειονεκτήματα του δήμου Παγγαίου;

Ο Δήμος Παγγαίου είναι ο 6ος σε έκταση δήμος της Ελλάδας. Αυτό του δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα-αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Η έντονη ποικιλομορφία του αποτελεί πλεονέκτημα που αναδεικνύει ευκαιρίες τόσο σε τουριστικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Η μεγάλη του έκταση, όμως τον καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό σε θέματα διοίκησης. Αυτό για μας αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να τα εντάξουμε σε έναν στόχο, την πρόοδο του Δήμου μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο Παγγαίου και οι ποιοι είναι οι τομείς που θεωρείτε ότι θα δώσετε βαρύτητα;

Στόχος του συνδυασμού μας είναι η ανάδειξη του Δήμου Παγγαίου με σεβασμό στην παράδοση και με όραμα για το μέλλον. Ένα όραμα που θέλει να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους και να τους προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης. Γι’ αυτό, η προσπάθεια μας βασίζεται σε 2 άξονες:

α) την εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και

β) την αξιοποίηση ενός τεχνολογικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τομείς δράσης μας είναι οι εξής: ανάπτυξη, τοπική επιχειρηματικότητα, τουρισμός, νεολαία, εξωστρέφεια του Δήμου, διοίκηση κοντά στον πολίτη, κοινωνική πολιτική και πολιτισμός και αθλητισμός.

Θα αξιοποιήσουμε τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά προγράμματα, όπως ΕΣΠΑ, προκειμένου να προσκομίσουμε έσοδα στο Δήμο. Θα εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, καθαριότητα, οδοποιία, παιδικές χαρές κ.α.) και θα δημιουργήσουμε νέες, όπως μονάδες pellets. Πρώτο μέλημα μας είναι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής (υδάτινοι πόροι) και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Άμεσα θα λειτουργήσουμε γραφείο συμβούλου επιχειρήσεων και συμβουλευτικής επιχειρηματιών και αγροτών, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε του ντόπιους επιχειρηματίες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο για την πληρέστερη κατάρτιση τους θα διεξάγουμε επαγγελματικά σεμινάρια και θα στηρίξουμε νέες θέσεις εργασίας. Οι αγρότες θα προσανατολίζονται σε νέες καλλιέργειες στοχευμένες στις ανάγκες της αγοράς.

Θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό να δημιουργηθούν τοπικές βιοτεχνίες (2-3 ατόμων) στις οποίες θα αναδειχθούν τα δικά μας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (σταφύλι, ελαιόλαδο, καλαμπόκι, κάστανο, σαλιγκάρια, βότανα κ.α.). Κι έτσι θα πετύχουμε το ποθούμενο, να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.

Ναυαρχίδα του Δήμου και της παράταξης μας αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη η οποία θα στηριχθεί σε στρατηγικό σχεδιασμό από το Δήμο. Αρχικά, επιδίωξη μας αποτελεί η κατάρτιση πολεοδομικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλο το Δήμο Παγγαίου (από την Ηρακλείτσα μέχρι την Τούζλα και από τη Νικήσιανη μέχρι το Ελαιοχώρι). Και τουρισμός δεν είναι μόνο η ζώνη του αιγιαλού των 70 χιλιομέτρων, αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός (ορειβατικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, αγροτουρισμός κ.α.) Ο πολίτης θα λαμβάνει διαρκή και έγκυρη ενημέρωση από αντίστοιχες ιστοσελίδες  του Δήμου, αλλά και όλων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μα πάνω από όλα, το πιο σημαντικό για εμάς, είναι η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής (λόφος Καστά, Βρασίδας, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια). Και γι αυτό η συνεργασία μας με όμορους Δήμους κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Ποιο είναι το ποσοστό το οποίο θα σας ικανοποιούσε την πρώτη Κυριακή των εκλογών;

Πριν από τρεις περίπου μήνες μια ομάδα νέων με ενθουσιασμό και όραμα με προσέγγισε να διεκδικήσουμε το Δήμο Παγγαίου και εγώ ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα τους. Από κοινού συστήσαμε την παράταξη μας «Όραμα και Ανάπτυξη». Και μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα -χωρίς καμιά κομματική ενίσχυση και με μόνο όπλο την αγάπη για το Δήμο- καταφέραμε και δώσαμε το στίγμα μας. Οι συνδημότες μας έμαθαν και ενστερνίστηκαν τις απόψεις μας. Χαιρέτισαν την προσπάθεια μας με αισιοδοξία και χαμόγελο. Κι αυτό μας δίνει φτερά να ελπίζουμε για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

-Λόγω της απλής αναλογικής πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποιον από τους άλλους συνδυασμούς;

Η απλή αναλογική έχει το πλεονέκτημα ότι ευνοεί συνδυασμούς με μικρό ποσοστό εδρών να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση του Δήμου, από την άλλη όμως υποκρύπτει κινδύνους ακυβερνησίας και δυσκολίας εφαρμογής ατόφιων εκλογικών προγραμμάτων. Εμείς είμαστε σταθεροί στις θέσεις και στις απόψεις μας και έχουμε θέσει υψηλούς στόχους για τη διοίκηση του Δήμου μας. Είμαστε υπερκομματικοί και ξεκαθαρίζουμε προς όλους ότι είμαστε εντελώς μα εντελώς αυτόνομοι και η δύναμή μας αντλείται από την αγάπη μας για τον τόπο, αλλά κι από τη θέλησή μας να φέρουμε την ευημερία στον Δήμο μας. Δεν έχουμε δεσμεύσεις, δεν έχουμε εξαρτήσεις, υπηρετούμε μόνο το συμφέρον των συνδημοτών μας.

Είστε ικανοποιημένος από τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων σας;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο καθένας κρίνεται ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους. Εδώ βέβαια θα προσθέσω και το πολιτικό του ήθος. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κανείς δε με εξέπληξε αναφορικά με τις επιλογές που έκανε στον προεκλογικό του αγώνα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα;

Προσωπικά είχα την τύχη να περιστοιχίζομαι από ένα εξαίρετο επιτελείο αποτελούμενο από μορφωμένους και καταξιωμένους ανθρώπους (ο καθένας στο χώρο του) που διακρίνεται για το πολιτικό του ήθος. Ο δικός μας προεκλογικός αγώνας επικεντρώθηκε στη διάχυση των προγραμματικών μας αρχών, αρχών που έχουν ως μοναδικό στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη του Δήμου σε όλους τους τομείς. Δεν προβήκαμε σε αλληλοκατηγορίες ή λασπολογία, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα μας προσκόμιζαν θα ήταν η απομάκρυνση από το στόχο μας, αλλά μείναμε πιστοί στο όραμα μας.

-Τι είναι αυτό που αποκομίζετε από την επαφή σας με τους πολίτες του δήμου Παγγαίου;

Οι δημότες του Παγγαίου αγαπούν τον τόπο τους και πονούν για τα κακώς κείμενα. Θέλουν την πρόοδο και την ανάπτυξη. Θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μένουν στον τόπο τους και τα προϊόντα τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Θέλουν να λειτουργήσουν μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις με έξυπνες ιδέες που θα ορθοποδήσουν την οικονομία τους. Θέλουν την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Θέλουν μια δίκαιη κατανομή των πόρων και έναν Δήμο ανοιχτό και ζωντανό στο πλάι τους. Θέλουν να δουν να ανθεί πολιτιστικά και αθλητικά η περιοχή τους. Θέλουν την αλλαγή, αλλά αυτή που θα σέβεται πατροπαράδοτες αξίες. Εν τέλει, οι πολίτες του Δήμου Παγγαίου θέλουν ένα όραμα για ανάπτυξη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...