Στα 4.438.000 ευρώ ανέρχεται το χρέος της ΔΕΥΑ Νέστου, το οποίο προέκυψε από δανειοληψία, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος επισήμανε ότι τα δάνεια ήταν δικαιολογημένα.

«Οι οφειλές αυτές θα δοθούν από ιδία έσοδα της ΔΕΥΑΝ. Αυτό το ποσό εμείς όταν αποχωρήσαμε από τη διοίκηση το 2014 ήταν 3.600.000 ευρώ. Η αιτιολόγησή του ήταν ότι υπάρχουν δύο μεγάλα δάνεια, τα οποία απαιτούνταν, προκειμένου να γίνει η αποχέτευση της Χρυσούπολης, που είχε ως προαπαιτούμενο 20% ΦΠΑ τότε και 13% συμμετοχή, στα 12 εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης.

«Μετά από παρέμβασή μας το 2014 λίγο πριν αποχωρήσουμε, καταφέραμε να απαλλάξουμε τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας από τον ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση»

«Μια αστοχία της μελέτης του έργου σε κάποιο κομμάτι που απαιτούσε νέο αντλιοστάσιο και ενός αγωγού 1.200 μέτρων, το οποίο έβαλε στο κοστολόγιο συν 3 εκατομμύρια ευρώ. Όλη αυτή η διαδικασία κόστισε στο έργο 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η προηγούμενη διοίκηση και πριν από μας τότε, είχε συνάψει τα δάνεια και σωστά έκανε. Εμείς διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση και ολοκληρώσαμε το έργο, το οποίο δημοπρατήσαμε κατά το ήμισυ και εκτελέσαμε εξ ολοκλήρου. Έγινε ένα πολύ καλό έργο. Μετά από παρέμβασή μας το 2014 λίγο πριν αποχωρήσουμε, καταφέραμε να απαλλάξουμε τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας από τον ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση είναι αυτή που έγινε τον Αύγουστο του 2014 απόρροια παρεμβάσεών μας και είχε σχέση με την προσπάθεια να αναδείξουμε ότι στα μεγάλα έργα δεν μπορεί να επιβάλλεται ο ΦΠΑ ώστε μετά να τρέχουμε να ζητάμε από τις αρμόδιες ΔΟΥ την επιστροφή του σε κάθε λογαριασμό γιατί αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα ώστε να τρέχουν τα έργα», συμπλήρωσε σχετικά ο δήμαρχος Νέστου.

«Είχε μείνει 1,1 εκ στη διοίκηση Τσομπανόπουλου και επί πέντε χρόνια ενώ δεν κατάφερε να κάνει την αποπληρωμή, μας κατηγόρησε στο τέλος γιατί ήρθαν οι εργολάβοι και τους δέσμευσαν για 500 χιλιάδες»

«Όταν εμείς φύγαμε, η τότε διοίκηση έκανε ένα τέχνασμα, για ένα έργο του ΕΣΠΑ κατέθεσε λογαριασμούς πληρωμής. Χρήματα τα οποία ήταν διασφαλισμένα. Τα εμφάνισε πρόσκαιρα για 20 μέρες. Μέτρησαν στους λογαριασμούς που μετά από 10 μέρες πληρώθηκαν. Αυτό το κομμάτι προσπάθησε η τότε διοίκηση να εμφανίσει ως τεράστιο ζήτημα και φυσικά 3,6 εκατομμύρια που αφήσαμε, τα οποία 2,8 ήταν δάνεια, ήθελε να τα παρουσιάσει στα 5,6 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η διοίκηση αυτή μας αφήνει 4.438.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν από ίδια έσοδα. Ξαφνικά κληθήκαμε μετά από πέντε χρόνια να πούμε ότι δεν ήμασταν εμείς οι καλοί διαχειριστές, εξαιτίας των δεσμεύσεων που έτυχαν από λογαριασμούς του έργου του πρώτου βιολογικού της Χρυσούπολης η ΔΕΥΑΝ. Δυστυχώς, και από τις τράπεζες δεν υπήρχε η σωστή απεικόνιση του ζητήματος. Από την άλλη μεριά η ΔΕΥΑΝ αυτήν τη στιγμή το έχει πληρώσει δύο φορές, επειδή δεν ήξεραν ούτε πού πήγαιναν, ούτε από πού ερχόταν. Και δυστυχώς τώρα είμαστε υποχρεωμένοι το ποσό που δεσμεύτηκε και αποδόθηκε κατά 95%, να το διεκδικήσουμε από τις τράπεζες, διότι δεν μπορεί μια τράπεζα να δηλώνει ότι έχει ενεχυριάσει 500 χιλιάδες ενώ ενεχυρίασε 300. Και δεν μπορεί ενώ έχει πληρωθεί από τις 300 τις 250, να ερχόμαστε και να έχουμε δέσμευση 500 χιλιάδων. Όλο αυτό το εγχείρημα το οποίο αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα η προηγούμενη διοίκηση του κ. Τσομπανόπουλου, είτε γιατί δεν καταλάβαινε, είτε γιατί δεν ήθελε, θέλησε να το παρουσιάσει ότι εμείς είχαμε κάποιο ζήτημα. Εμείς όλα αυτά τα εξτρά που έγιναν προκειμένου να έχει η Χρυσούπολη ένα πολύ καλό έργο που το χρειαζόταν κι έπρεπε να γίνει πριν 30 χρόνια, αυτό το κομμάτι το χειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχε μείνει 1,1 εκ στη διοίκηση Τσομπανόπουλου και επί πέντε χρόνια ενώ δεν κατάφερε να κάνει την αποπληρωμή, μας κατηγόρησε στο τέλος γιατί ήρθαν οι εργολάβοι και τους δέσμευσαν για 500 χιλιάδες», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης.

«Με σωστή διαχείριση όλα αυτά σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν»

 «Η ΔΕΥΑ Nέστου θα βρει το βηματισμό της. Σχεδιάζουμε νέα μεγάλα έργα. Με σωστή διαχείριση όλα αυτά σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε όλες τις ορεινές κοινότητες και ημιορεινές κοινότητες, στο Γιακά δηλαδή, με την αποχέτευση, όπως θα κάνουμε στην περιοχή της Κεραμωτής αλλά και στον κάμπο του Νέστου. Η προηγούμενη διοίκηση μας άφησε παρακαταθήκη, ενέταξε μια μελέτη δική μας στη Νέα Καρυά στο ”Φιλόδημος”. Απομένει να κάνουμε τις μελέτες για το Αγίασμα και τις Πηγές, ώστε όλος ο κάμπος να έχει το πλεονέκτημα των δικτύων ακαθάρτων, να μην ρυπαίνει το περιβάλλον, τον κάμπο, τις παραλίες κλπ», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Μιχαηλίδης.