Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 η 107η επέτειος απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από τους Οθωμανούς (17 Οκτωβρίου 1912).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου πλαισιωμένος από Ιερείς και Διακόνους της ενορίας, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου Μπένου. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφερόμενος επί της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, παρουσία όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη, τον Βουλευτή του Νομού Καβάλας κ. Μακάριο Λαζαρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ελευθερούπολης κ. Παντελεήμονα Γεωργιάδη, τον Διοικητή της Στρατιωτικής Μονάδας Ελευθερούπολης (MLRS) κ. Ηλία Πέτα, τον Πρόεδρο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Παγγαίου και τους Διευθυντές των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης.  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Στρατιωτικός κ. Βασίλειος Καλτογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε με μεστό και εμπνευσμένο λόγο στο ιστορικό γεγονός της επετείου.

Στην Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία εκτός από πλήθος κατοίκων έδωσαν το παρών και αντιπροσωπείες από όλα τα σχολεία της Ελευθερούπολης με τις σημαίες τους.

Μετά το πέρας της δοξολογίας κλήρος και αρχές μετέβησαν στο Ηρώον της πόλης, όπου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων και στη συνέχεια η κατάθεση των στεφάνων.