Με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώνονται την Δευτέρα (25/3) στην Καβάλα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Το πρόγραμμα τους άρχισε την Παρασκευή (22/3) με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις των σπουδαστών και των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη της σημασίας της Εθνικής Επετείου.

Κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακοί χοροί στο Ηρώο της πόλης

Η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων έγινε στις 11.30 το πρωί στο Ηρώο της πόλης από τμήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και από τα τμήματα προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, παρουσία των επικεφαλής καθηγητών, δασκάλων και βαθμοφόρων. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η αντιδήμαρχος Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη, οι προϊστάμενοι Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κώστας Μπαντίκος και Απόστολος Βαγενάς αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης και ο πρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος. Αμέσως μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, στο Ηρώο της πόλης, από ομάδες μαθητών Γενικών Λυκείων και της Ένωσης Ποντίων σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκδηλώσεις και το σαββατοκύριακο

Το μεσημέρι της Παρασκευής (22/3) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των αρχών και των υπαλλήλων των πολιτικών, δικαστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμών στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης», όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας Απόστολο Βαγενά. Το Σάββατο (23/3) στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί κοινή μουσικοχορευτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο “Γεώργιος Παυλίδης”, από τη Θρακική Εστία, τη Λέσχη Ποντίων και το Λύκειο Ελληνίδων, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τίτλο “Η πατρίδα μας ενώνει”. Την Κυριακή (24/3) στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στην προτομή του ήρωα, όπισθεν της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας.

Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων τη Δευτέρα (25/3)

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται τη Δευτέρα (25/3) θα αρχίσουν στις 8 το πρωί με την επίσημη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολούθως, στις 10.45, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας Απόστολος Βαγενάς. Στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον στρατηγό διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, την δήμαρχο Καβάλας, τον πρύτανη του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ., τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, τον διοικητή της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας. Στις 12.00 θα ακολουθήσει στην παραλιακή λεωφόρο η παρέλαση, μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οργανώσεων, συλλόγων, προσκόπων και οδηγών, καθώς και τμημάτων στρατού.