Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Τουλκίδης: «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε τίποτα, σε κανέναν, πουθενά…»

Ημέρα:

spot_img

Η ανυπέρβλητη γραφειοκρατία από την κεντρική διοίκηση, δεν επιτρέπει πλέον στους δήμους να προβαίνουν σε αναθέσεις για έργα καθημερινότητας, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά και μερικά εξ αυτών έχουν να κάνουν με την ίδια την ασφάλεια των πολιτών.

Τρανό παράδειγμα οι κατεστραμμένες μπάρες στην κεντρική οδό του Παληού, οι οποίες εδώ και μήνες παραμένουν «ξαπλωμένες» στην άκρη του δρόμου, μη επιτελώντας τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη συγκράτηση των οχημάτων προς τον γκρεμό.

Με εγκύκλιο άλλαξε ριζικά ο τρόπος για τις μικρές αναθέσεις που έκαναν οι δήμοι

Στα μέσα Οκτωβρίου το Kavala Web News είχε ρωτήσει σχετικά τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Δημοσθένη Τουλκίδη, αναφορικά με το πότε επιτέλους θα αντικατασταθούν οι κατεστραμμένες μπάρες.

Η απάντησή του ήταν ότι θα χρειαστεί χρόνος δυο μηνών περίπου, δηλαδή περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Σε λίγες ημέρες όμως συμπληρώνεται τρίμηνο από τότε και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον κ. Τουλκίδη να μας πει το που βρίσκεται σήμερα το θέμα.

Η απάντησή του ήταν αποκαρδιωτική, αφού θα απαιτηθεί πολύς καιρός ακόμη, λόγω μιας εγκυκλίου, η οποία αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνταν παρόμοιες μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη όμως σημασία για τους ίδιους τους πολίτες.

«Δεν μπορούμε να αναθέσουμε τίποτα, σε κανέναν, πουθενά…»

«Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει μια τάση να παίρνει αρμοδιότητες από τους δήμους και να συγκεντρώνει εξουσίες σε αυτήν, χωρίς να έχει καμιά δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει. Πριν από μερικές εβδομάδες η κεντρική διοίκηση απαγόρευσε με σχετική εγκύκλιο στους δήμους να κάνουν τις μικρές αναθέσεις που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή όλες οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να αναθέσουν τίποτα, σε κανέναν, πουθενά. Όλα πρέπει να γίνονται με μεγάλους διαγωνισμούς, ηλεκτρονικούς και σιγά – σιγά θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου ο δήμος ουσιαστικά δεν θα κάνει τίποτα, αφού θα γίνονται π.χ. οι διαγωνισμοί τον Ιανουάριο και θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο για να ξεκινήσει να κάνει κάποια δουλίτσα», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Δημοσθένης Τουλκίδης.

«Λοταρία και κλήρωση, η φιλοσοφία διακυβέρνησης της χώρας»

«Οι διοικητικές διαδικασίες με τις οποίες λειτουργούμε είναι απολύτως απαράδεκτες. Δεν ξέρω πως αντιλαμβάνονται τους Ο.Τ.Α. οι κυβερνώντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε «κλέφτες» εκ προοιμίου, «άχρηστοι» και «άσχετοι» ίσως στο μυαλό τους, οπότε όλα πρέπει να γίνονται κεντρικά και να αποφασίζονται από κάποια «φωτεινά» μυαλά που βρίσκονται εκεί κάτω κι ο δήμος θα πρέπει να κινείται μονίμως σε διαδικασίες τύπου τεράστιων διαγωνισμών ή το άλλο αγαπημένο της κυβέρνησης με κλήρωση. Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα μητρώο, κατά το οποίο θα είναι όλοι οι μηχανικοί μέσα ανά κατηγορία, θα βγαίνει ένα έργο και θα γίνεται κλήρωση για το ποιος θα κερδίσει. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ικανός, αν ξέρει τη δουλειά, δεν θα έχει καμιά έκπτωση αφού θα πηγαίνει βάσει του ό,τι πει η μελέτη. Αυτή είναι η φιλοσοφία διακυβέρνησης της χώρας, λοταρία και κλήρωση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας.

«Είναι δυνατό να μην έχει τη δυνατότητα η δήμαρχος να διαχειριστεί μισό εκ. ευρώ;»

Σε σχέση με το ίδιο το έργο της αντικατάστασης των κατεστραμμένων μπαρών, ο κ. Τουλκίδης επισήμανε: «Θα μπει σε κεντρικό διαγωνισμό του δήμου που θα έχει σχέση με δρόμους, κάγκελα, περιφράξεις. Άρα νέες και μεγάλες καθυστερήσεις αναγκαστικά, ειδάλλως αρχίζει η υπηρεσία και ψάχνει να βρει τρόπους να κάνει πράγματα που είναι στα όρια της τυπικότητας. Από ένα σημείο και μετά γιατί να το κάνει; Γιατί πρέπει ένας υπάλληλος να κινείται στα όρια της τυπικότητας για να κάνει τι; Είναι δυνατόν να διοικήσεις και να κάνεις δουλειά όταν πέντε μπάρες σ’ έναν δρόμο δεν μπορείς να τις αντικαταστήσεις με απόφαση δημάρχου; Είναι δυνατό να είναι αυτό διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, όταν η δήμαρχος δεν έχει δυνατότητα με κανόνες διαφάνειας με 60 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό να μην έχει μισό εκατομμύριο να το διαχειριστεί όπως πρέπει; Κι όμως δεν έχει ούτε 100 ευρώ! Συνεπώς οι καθυστερήσεις θα παραμένουν, οι διαδικασίες θα γίνονται όλο και πιο σφιχτές κι όλο και πιο ανόητες, με κληρώσεις δηλαδή στα μικρά ποσά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...