Κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού ― μεταναστευτικού αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα το βράδυ της Τετάρτης (13/11).

«Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση με επιχειρήματα από όλους τους συμβούλους κι όλες τις παρατάξεις. Κύλησε πολύ ομαλά με κάποιες μικροεντάσεις που είναι βέβαια λογικό να υπάρχουν, αλλά το γενικότερο συμπέρασμα και ο απόηχος της συνεδρίασης της Τετάρτης ήταν η επιθυμία για συνεργασία όλων μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και όλης της πόλης για το κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κώστας Πεφάνης.

«Όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε αφενός να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους, αφετέρου δε να μη διακινδυνεύσει η δική μας συνοχή…»

«Το πρόβλημα αυτό δεν είναι του Δήμου Καβάλας, ούτε του νομού μας, αλλά ούτε και της Ελλάδας μόνο. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο θα οξύνεται δυστυχώς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε αφενός να βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους, αφετέρου δε να μη διακινδυνεύσει η δική μας συνοχή ως έθνος, να μπορούμε δηλαδή να λειτουργήσουμε σωστά και η παραμονή αυτών των ανθρώπων να μη δημιουργεί προβλήματα στην πόλη μας, αν το πάμε σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πεφάνης.

«Καταλήξαμε στην ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε όσα έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση επί του θέματος»

«Οι δημοτικές παρατάξεις παρουσίασαν κάποιες προτάσεις, ο δήμαρχος ανέφερε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής από τη δική του πλευρά και στις επαφές του με την κυβέρνηση, αλλά και τις υποσχέσεις που έχει λάβει, όπως και για τα μέτρα που έχει ζητήσει με τη συνδρομή της Αστυνομίας και άλλων φορέων και καταλήξαμε στην ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε όσα έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση επί του θέματος», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

«Θέλουμε να έχουμε λόγο στο τι συμβαίνει στο «Ασημακοπούλου». Ήδη και ο δήμαρχος έχει επισκεφθεί ο ίδιος τον χώρο, έχει μιλήσει με τους ανθρώπους και θέλουμε να μπορούμε να έχουμε κάποια μορφή ελέγχου στο τι γίνεται εκεί…»

Παράλληλα, ο κ. Πεφάνης επισήμανε ότι «η προσπάθεια και η μέριμνα του δημάρχου είναι καθημερινή, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν ή τυχόν ανακύπτουν, με απώτερο στόχο βέβαια τη δέσμευση του υπουργού που ανέφερε προφορικά ότι στο τέλος του 2020 θα έχει καταργηθεί η δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Η κυβέρνηση μας έχει μεταφέρει το πρόβλημα, η κυβέρνηση στην οποία ανήκει το «Ασημακοπούλου» αυτή τη στιγμή είναι αυτή που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Επομένως, δεν μπορούμε να επέμβουμε και πολύ, δεν έχουμε λόγο κι αυτό ζητήσαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Να έχουμε λόγο στο τι συμβαίνει στο «Ασημακοπούλου». Ήδη και ο δήμαρχος έχει επισκεφθεί ο ίδιος τον χώρο, έχει μιλήσει με τους ανθρώπους και θέλουμε να μπορούμε να έχουμε κάποια μορφή ελέγχου στο τι γίνεται εκεί μέσα ως Δήμος».

«Περιμένουμε τις πράξεις και την υλοποίηση των υποσχέσεων εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος για το προσφυγικό»

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν υπάρχει κάτι νεότερα σχετικά με τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει ο Δήμος Καβάλας για το προσφυγικό, χωρίς να τα έχει πάρει πίσω, ο κ. Πεφάνης απάντησε: «Είναι περίπου 400.000 ευρώ το πόσο. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την άνοιξη είχε αποφασίσει να στραφεί δικαστικά απέναντι στο κράτος για να διεκδικήσει τα χρήματα που του ανήκουν. Στην πορεία ήρθε όμως μια βεβαίωση από τη νέα κυβέρνηση και μια υπόσχεση ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν σύντομα. Περιμένουμε λοιπόν τις πράξεις και την υλοποίηση των υποσχέσεων εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».