Αυτοψία στους χώρους του παλιού νοσοκομείου, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής (22/2), η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. Δημήτρης Μπαντέκας και Νάσος Μητρόπουλος αντίστοιχα, καθώς και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη. 

«Ο χρόνος τρέχει ανάποδα. Έχουμε μπροστά μας όχι παραπάνω από έξι μήνες, διότι πρέπει οι πρώτοι φοιτητές να μπουν μέσα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η όλη ευκαιρία θα έχει χαθεί. Συγχαίρω τη δήμαρχο Καβάλας για την οξυδέρκειά της και για το ότι μπήκε γρήγορα μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν πολλοί άλλοι πίσω από αυτήν την ιδέα», ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. Νάσος Μητρόπουλος.

Δ. Τσανάκα: «Θεωρώ ότι οι πόρτες της κυβέρνησης θα είναι ανοιχτές για να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές, γιατί εφόσον θέλουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα θέλουν και κάπου να το στεγάσουν»

«Το θέμα της στέγασης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα στο παλιό νοσοκομείο ήταν κάτι που το συζητήσαμε πριν λίγο καιρό και το είδαμε πολύ θετικά και εμείς και το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. Θεωρώ ότι οι πόρτες της κυβέρνησης θα είναι ανοιχτές για να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές, γιατί εφόσον θέλουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα θέλουν και κάπου να το στεγάσουν. Που θα είναι καλύτερα από εμβληματικά κτήρια της Καβάλας, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και καταρρέουν στο κέντρο της πόλης; Είναι μια καλή ευκαιρία να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει», σημείωσε από τη μεριά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

«Όλες οι διεκδικήσεις θέλουν το «οκ» του κ. Τσακαλώτου. Αν είναι ξεμπερδεμένο από τα υπόλοιπα υπουργεία, από εκεί και πέρα πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος χωρίς πολλή πίεση θα το υπογράψει…»

Ερωτηθείσα γιατί δεν συναντήθηκε για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ήταν την Παρασκευή στην Καβάλα, η δήμαρχος απάντησε: «Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήθελε να συναντήσω τον υπουργό Οικονομικών σίγουρα θα το είχε τακτοποιήσει. Εμείς έχουμε προχωρήσει το θέμα μέσω της κ. Παπανάτσιου και θα ενημερώσουμε. Από εκεί και πέρα όλες οι διεκδικήσεις θέλουν το «οκ» του κ. Τσακαλώτου. Αν είναι ξεμπερδεμένο από τα υπόλοιπα υπουργεία, από εκεί και πέρα πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος χωρίς πολλή πίεση θα το υπογράψει. Εμείς το έχουμε προχωρημένο. Το σύμφωνο συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης είναι κολλημένο στο υπουργείο εδώ και χρόνια. Ευκαιρία να το ξεκολλήσουν».

Σχόλιο και για τη δήλωση της Αναστασίας Ιωσηφίδου

 Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Ιωσηφίδου σχετικά με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, η κ. Τσανάκα υπογράμμισε: «Τον τελευταίο καιρό η κ. Ιωσηφίδου πηγαίνει από έκθεση σε έκθεση και δεν είναι ενημερωμένη σε όλα τα θέματα. Είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνήσει και η ίδια όταν θα επιστρέψει και θα δει πως έχουν τα πράγματα».

Δ. Μπαντέκας: «Θα πρέπει κάποια στιγμή να παρθούν αποφάσεις, ώστε να μη μένουν αυτά τα κτήρια ανεκμετάλλευτα. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν όλοι»

«Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι ότι στα μέσα Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τον Σεπτέμβριο θα έρθουν οι εισακτέοι, άρα θα πρέπει να ετοιμαστούμε μέχρι τότε. Θα το αναλάβει η τεχνική μας υπηρεσία σε συνεργασία με την Τ.Υ. του δήμου. Αυτά τα κτήρια κάποια στιγμή όταν δίνεται μια ευκαιρία πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε. Υπάρχουν φωνές που εκφράζουν τη δική τους άποψη. Το 2008 είχαμε ζητήσει το πρώην Σανατόριο κι είχαμε και έγκριση από την περιφέρεια για να το φτιάξουμε. Κάποιες φωνές είπαν το αντίθετο και δεν έγινε, με αποτέλεσμα ακόμη να ρημάζει. Θα πρέπει κάποια στιγμή να παρθούν αποφάσεις, ώστε να μη μένουν αυτά τα κτήρια ανεκμετάλλευτα. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν όλοι. Εμείς τη δουλειά μας κι αυτοί τη δική τους. Αυτό το κτήριο, όπως και το παλιό δικαστήριο, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να μην καταρρεύσουν. Πιστεύω ότι μπορούμε με τη βοήθεια του Ε.Σ.Π.Α. της περιφέρειας να το κάνουμε πολύ σύντομα. Βέβαια υπάρχουν διαδικασίες στο δημόσιο χρονοβόρες, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. Δημήτρης Μπαντέκας.