Αναγκαία θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι η στήριξη του Δήμου Καβάλας, αλλά και των δημοτών, ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης», ο Αθανάσιος Αθανασίου, ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή τη Δευτέρα (21/10) μετά από σχετική ψηφοφορία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. 

«Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται και διαγράφονται τα καθήκοντα του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» είναι σε επίπεδο ανεξάρτητης αρχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δέχεται καταγγελίες και αναφορές πολιτών και επιχειρήσεων και μεσολαβεί στην προσπάθεια επίλυσης των σχετικών προβλημάτων, τα οποία αναφύονται μέσα από τη σχέση των δημοτών και των επιχειρήσεων με τον Δήμο», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Αθανασίου.

Για την εκτέλεση των καθηκόντων του Συμπαραστάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχει δυνατότητα μέσα από τις διατάξεις του ίδιου του νόμου να έχει πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες για να μπορεί να αντλεί στοιχεία

«Άρα η απαιτούμενη από τον νόμο εμπειρία είναι εκ των ων ουκ άνευ ως ένα από τα στοιχεία του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης» μιας και η ποικιλία των προβλημάτων, τα οποία που αναφύονται από τη σχέση αυτή, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για την εκτέλεση των καθηκόντων του Συμπαραστάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχει δυνατότητα μέσα από τις διατάξεις του ίδιου του νόμου να έχει πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες για να μπορεί να αντλεί στοιχεία στην προσπάθειά του να επιλύσει τη διαφορά ή να υποβάλει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου», τόνισε στη συνέχεια ο Αθανάσιος Αθανασίου.

Λεπτομέρειες και βασικά πράγματα σε ό,τι αφορά το πως θα οργανωθούμε, που θα είναι η έδρα, ποιες ώρες ή μέσω ποιας διαδικασίας θα γίνονται όλα, δεν έχουν καθοριστεί, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχει καθοριστεί ο χώρος που θα λειτουργεί κι αν αυτός θα είναι εντός του δημαρχείου, ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Ακόμη λεπτομέρειες και βασικά πράγματα σε ό,τι αφορά το πως θα οργανωθούμε, που θα είναι η έδρα, ποιες ώρες ή μέσω ποιας διαδικασίας θα γίνονται όλα, δεν έχουν καθοριστεί, γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου, φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχω μιλήσει με τον δήμαρχο, θα βρεθούμε, θα δω και το δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση, ζήτησαν να με γνωρίσουν όσοι δεν με ξέρουν και θα είμαι σε επικοινωνία με τον δήμαρχο και τη νομική υπηρεσία για να οργανώσουμε όλες τις λεπτομέρειες, ώστε πολύ σύντομα να αρχίσει να λειτουργεί ο θεσμός».

«Είναι τιμητική η ανάθεση αυτών των καθηκόντων και η ευθύνη βαριά…»

Σε ερώτηση για το πως αισθάνεται για την εκλογή του στη θέση αυτή, ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Είναι τιμητική η ανάθεση αυτών των καθηκόντων και η ευθύνη βαριά. Εγώ τη ζήτησα βέβαια μεταξύ των υπολοίπων συναδέλφων και μη που υποβάλαμε σχετική δήλωση ενδιαφέροντος στο δημοτικό συμβούλιο και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ υπεύθυνη θέση, μια που πρώτη φορά αυτή η θέση επανδρώνεται και θα αρχίσει να λειτουργεί στην Καβάλα. Τα πρώτα βήματα είναι και βασικά, κατά συνέπεια πέρα από τις δικές μου προσπάθειες που με κάθε τρόπο θα καταβάλλω, χρειάζεται και μια στήριξη και από τους δημότες και από τον Δήμο για να προχωρήσει ο συγκεκριμένος θεσμός και να αποδώσει καρπούς και τώρα και στο μέλλον».

Η διαδικασία εκλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

Να θυμίσουμε ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ήταν τέσσερις. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου, η δικηγόρος Μαγδαληνή Καρακατσάνη, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Κυριατζής και ο συνταξιούχος τραπεζικός Χαράλαμπος Τσαμπάζης. Συνολικά ψήφισαν 39 δημοτικοί σύμβουλοι και έλαβαν: Αθανάσιος Αθανασίου 26, Μαγδαληνή Καρακατσάνη 11, Τάσος Κυριαζής 1, Χαράλαμπος Τσαμπάζης 0, Λευκό 1. Από την διαδικασία αποχώρησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, δηλώνοντας ότι διαφωνεί γενικά με τον θεσμό. Η ψηφοφορία ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν φάκελοι και διακόπηκε κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» Άρη Βέρρου, ο οποίος επέμενε να δοθούν φάκελοι για να μπουν μέσα τα ψηφοδέλτια. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πεφάνης, για την εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», χρειαζόταν τα 3/5 του συνόλου των παρισταμένων, δηλαδή 24 ψήφοι. Ο κ. Αθανασίου εκλέχθηκε με 2 επιπλέον.