Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δήμος Θάσου: Ηλεκτρικό ρεύμα από την δασική βιομάζα

Ημέρα:

spot_img

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο απέσπασε ο δήμος Θάσου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Verde Tec που πραγματοποιήθηκε στο Mec Παιανίας στην Αθήνα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ετήσιο συνέδριο που έχει να κάνει με το περιβάλλον, στη διάρκεια του οποίου απονέμονται τα περίφημα Green Awards.

”Σήμερα ο μόνος τρόπος για να περιποιηθεί κανείς το δάσος, σύμφωνα και με τις σύγχρονες αντιλήψεις, είναι να το εκμεταλλευτεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας”

”Και φέτος είχαμε την χαρά και την τιμή ο δήμος Θάσου να λάβει το βραβείο στην κατηγορία προστατευόμενες περιοχές, λόγω της θεματικής που ανέπτυξε και της μελέτης για την εκμετάλλευση της δασικής βιομάζας”, ανέφερε με δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον ”Ενήμερο” ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

”Το δάσος που είναι δημοτικό εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που ο κόσμος έχει στραφεί στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, έχει εγκαταλειφθεί. Σήμερα ο μόνος τρόπος για να περιποιηθεί κανείς το δάσος, σύμφωνα και με τις σύγχρονες αντιλήψεις, είναι να το εκμεταλλευτεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας”, συμπλήρωσε σχετικά ο δήμαρχος Θάσου.

Τι είναι η βιομάζα και πως μπορεί να αξιοποιηθεί

”Η βιομάζα, είναι η ξυλεία που ένα ποσοστό της πρέπει να απομακρύνεται για να αναζωογονείται το δάσος. Είναι η ποώδης βλάστηση, οι θάμνοι, που είναι και η πρώτη εύφλεκτη ύλη στις περιόδους των πυρκαγιών, τα κλαδέματα της ελιάς. Η βιομάζα που έχει ενεργειακή αξία καίγεται και χάνεται μεγάλη και χρήσιμη ποσότητα, ενώ προκαλούμε και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία, αφού πρώτα ολοκληρώσαμε τη διαχειριστική μελέτη του δάσους που εγκρίθηκε, να αναθέσουμε και να αναπτύξουμε μια μελέτη, η οποία θα μας έδινε τα στοιχεία το πώς αυτή η ξυλεία που πρέπει να απομακρυνθεί μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση. Τα αποτελέσματα ήταν εκθαμβωτικά μπορώ να πω”, ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον ”Ε” ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, θέρμανση κτηρίων, αλλά και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος!

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Θάσου, με την εκμετάλλευση του 1% του αποθεματικού της βιομάζας κάθε έτος, σε βάθος 30 χρόνων μπορούν να παραχθούν με διάφορους τρόπους και με μικρές μονάδες 1 μεγαβάτ ετησίως.

”Είναι ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο σε χρήματα πλησιάζει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Όλο αυτό θα φέρει θέσεις εργασίας, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα το θωρακίζει από τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Παράλληλα, μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα του δήμου μας που είναι σημαντικό κι αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Επίσης, θα πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, αφού θα μπορούμε να θερμάνουμε κάποια δημοτικά κτήρια ή να πουλήσουμε το ρεύμα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θάσου.

”Έχουμε το αντικείμενο, έχουμε την πρώτη ύλη και νομίζω ότι το πότε θα γίνει πράξη είναι συνάρτηση με το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες από το κράτος…”

Ερωτηθείς τέλος για το πότε όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν, ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ απάντησε: «Από τη στιγμή που είναι έτοιμη η μελέτη κι έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και πριμοδοτείται η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων όπου μετέχουν οι δήμοι, συνεταιρισμοί και φορείς, είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να το κερδίσουμε».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...