Αιωρούμενα σωματίδια

Ημέρα:

του Δημήτρη Μαρμάνη*

Με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα Guardian που κάνει λόγω για αυξημένη ρύπανση για τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και για την Καβάλα, παραθέτουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μικρά σε μέγεθος σωματίδια, που μπορεί να είναι στερεά ή υγρά και τα οποία λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συνήθως είναι η σκόνη, ο καπνός, η ομίχλη, η αιθάλη, η ιπτάμενη τέφρα ακόμη και οι μικρές σταγόνες θαλασσινού νερού. Διαχωρίζονται ανάλογα με την διάμετρό τους που μετριέται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα μικρότερα σε διάμετρο (ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5 ) είναι περισσότερο επικίνδυνα γιατί μπορεί να διεισδύσουν στα πνευμόνια μας και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Διακρίνονται σ’ αυτά που προέρχονται από φυσικές πηγές όπως, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, η γύρη και σ’ αυτά που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Στις αστικές περιοχές οφείλονται συνήθως στην βαριά βιομηχανία, στους καυστήρες για την θέρμανση των σπιτιών, στην καύση ξύλων σε σόμπες και τζάκια, στην κατασκευή έργων και στα αυτοκίνητα. Η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στο κλίμα είναι σημαντική. Η πλέον σημαντική επίπτωσή τους, όμως είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις μας.

Οι βλαβερές συνέπειές τους στην υγεία των ανθρώπων είναι σοβαρές και χρόνιες και επηρεάζουν κυρίως τα πνευμόνια (βρογχίτιδες, άσθμα), τα μάτια (ερεθισμοί), την καρδιά και το δέρμα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM 2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3 ). 

Στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο  10-12 µg/m 3 , ενώ στην Καβάλα οι μετρήσεις φτάνουν τα 16-19 µg/m3, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο.

Στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 2,5 και ΡΜ 10 ) μπορεί να βοηθήσει η διαβροχή των δρόμων με υδροφόρα του Δήμου, όπως γινότανε παλιά.

Σχετικά με την ρύπανση από τη βιομηχανία συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση των ρύπων και ένα σύστημα μέτρησής τους σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Καβάλας και στην ΒΙΠΕ.

Η πρόταση για το κυκλοφοριακό, είναι η ολοκλήρωση της περιμετρικής, η χρησιμοποίηση ΜΜΜ (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία ηλεκτροκίνητα για μηδενικούς ρύπους) και η δημιουργία parking.

Για την θέρμανση προτείνεται, η σταδιακή χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, των αντλιών θερμότητας και η συστηματική συντήρηση των καυστήρων.

Τα προαναφερόμενα μέτρα θα έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση και των υπολοίπων αέριων ρύπων.

*Ο Δημήτρης Μαρμάνης είναι Αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ», με υποψήφιο δήμαρχο τον Χαράλαμπο Χρυσανίδη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κώστας Τσιτσιλικάκης: Διαχρονικά ζητάμε επιπλέον προσωπικό στο ΕΚΑΒ

«Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά από ανακοπή που καταλήγουν» Το...

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ και βράβευση του μαθητή Χαράλαμπου Αγγή

Μία εξαιρετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων...

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στον δήμο Θάσου

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα θα...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Θάσου για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Μετά την είδηση του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού ο...

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μεγάλη ευθύνη η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Παρά την ηλικία μου ο κ. Μουριάδης με εμπιστεύεται...

Ο Τόνι Σφήνος στην Καβάλα 

O γνωστός καλλιτέχνης Τόνι Σφήνος θα βρεθεί στην Καβάλα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου...

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις...

Τ. Ελευθεριάδου: Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχει ξεκινήσει...