Αναστασία Ιωσηφίδου: Βάζω υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνω

Ημέρα:

«Ο Θ. Μουριάδης επέλεξε να μην συνεργαστεί με καμία παράταξη και έβαλε τον δήμο στον αυτόματο πιλότο / Δεν είμαστε παράταξη της μακέτας, αλλά της ουσίας / Είμαστε εδώ, σε πείσμα όσων υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να μετέχουμε στις εκλογές»

«Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου αποτελούν ορόσημο για τον Δήμο Καβάλας. Το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου την επόμενη ημέρα, θα καθορίσει τόσο το παρόν, όσο βεβαίως και το μέλλον μας. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε στάσιμοι υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου και των παιδιών μας. Αν θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν ή αν θα αρκεστούμε σε όσα μας δίνουν. Όραμα μου είναι ένας μεγάλος και ισχυρός Δήμος Καβάλας, διοικητικά και οικονομικά αυτοτελής, που δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί ό,τι του αναλογεί και δικαιούται».

Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», η υποψήφια δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα Δημιουργίας», Αναστασία Ιωσηφίδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού της είναι προϊόν εργασίας ετών και υλοποιήσιμο μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί δημοσκοπήσεων, σημείωσε ότι η τελική δημοσκόπηση δεν είναι άλλη από την εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου.

Η παράταξη του δημάρχου διατείνεται ότι η αντιπολίτευση ευθύνεται για την μειωμένη παραγωγή έργου στον Δήμο. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Το βασικό αφήγημα της σημερινής διοίκησης του Δήμου, το οποίο αναπαράγουν συνεχώς, τόσο ο ίδιος ο κ. Μουριάδης, όσο και οι υποψήφιοί του, είναι πως για το γεγονός ότι δεν έχουν επιδείξει κανένα έργο την τετραετία αυτή, φταίει ο προηγούμενος εκλογικός νόμος και το ότι είχε μόνο 9 εκλεγμένους συμβούλους. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Μουριάδης έλαβε την πρώτη Κυριακή το 20% των ψήφων των δημοτών μας και εκλέχθηκε τελικά δήμαρχος, έχοντας ως σύνθημα ότι οι συνεργασίες είναι μέρος της κουλτούρας της παράταξης του. Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι κρύφτηκε πίσω από έναν νόμο, που του έδινε την δυνατότητα να διοικήσει μόνος του και επέλεξε να μην συνεργαστεί με καμία παράταξη, αλλά αντιθέτως να πλησιάσει ατομικά συμβούλους άλλων παρατάξεων, προκειμένου να τους εντάξει στην δική του ομάδα, όπως συνέβη με την περίπτωση του κ. Προμούσα. Επομένως, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, όταν αφενός από την πρώτη στιγμή ο νόμος αυτός αντικαταστάθηκε από άλλον, που του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία στην λήψη αποφάσεων και αφετέρου ο ίδιος απέκλεισε κάθε είδους συνεργασία ή συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις άλλες παρατάξεις, αλλά και του ίδιου με τους συνεργάτες του και το προσωπικό του Δήμου, είναι βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής διοίκησης που σε μεγάλο βαθμό έχει συντελέσει στην ανυπαρξία έργου μέσα στην τετραετία που μας πέρασε. Πέραν αυτού όμως την σημερινή διοίκηση χαρακτηρίζει η παντελής έλλειψη στοχοθέτησης. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η απερχόμενη πλέον διοίκηση, πελαγοδρομεί μέσα στα προβλήματα, που η ίδια τις περισσότερες φορές προκαλεί, ασχολούμενη περιστασιακά μόνο με τα τρέχοντα ζητήματα που ανακύπτουν κάθε φορά. Ουδείς έχει καταλάβει μέχρι σήμερα που αποσκοπεί και κυρίως ποιο είναι το σχέδιο της για το αύριο του Δήμου μας. Το δε ειδικό βάρος του Δήμου μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πλέον μηδαμινό, αφού αρκούμαστε να ακολουθούμε τις εξελίξεις, χωρίς ίχνος διεκδικητικότητας, χωρίς καμία συμμετοχή, χωρίς «φωνή», έχοντας καταντήσει άβουλοι παρατηρητές των γεγονότων, βολεμένοι σε μια μετριότητα που δεν απαιτεί δα και τίποτα το ιδιαίτερο, παρά μόνο «το τιμόνι στον αυτόματο πιλότο».

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παράταξης σας που σας διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο Καβάλας;

«Η «Ώρα Δημιουργίας» είναι ένα αδέσμευτο αυτοδιοικητικό σχήμα, χωρίς κηδεμόνες και χορηγούς. Στόχος όλων μας στην παράταξη είναι να βγάλουμε τον Δήμο Καβάλας από την ανυποληψία που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να κατακτήσουμε την αναγνώριση, την καταξίωση και την φήμη που μας αξίζει. Να καταστήσουμε τον Δήμο μας πρωτοπόρο εξελίξεων, εφαλτήριο της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πανελλήνιο επίπεδο. Η μετριότητα δεν αξίζει στην Καβάλα. Δεν μας ικανοποιεί, δεν μας αρκεί. Βάζουμε τον πήχη ψηλά, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, για την βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών μας. Παρακολουθούμε τις άλλες παρατάξεις, σε αυτή την προεκλογική περίοδο, να έχουν αναλωθεί σε ένα διαγωνισμό μακέτας και άκρατης παροχολογίας. Στην συντριπτική πλειονότητα τους αφορούν έργα ή παροχές, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν, όχι γιατί δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα, αλλά γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η ουσία. Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκεται η δική μας παράταξη με ένα πρόγραμμα, προϊόν εργασίας ετών, όπου όλα όσα περιγράφονται σε αυτό είναι υλοποιήσιμα μέσα στην επόμενη πενταετία. Όλα! Δεν πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, αλλά για ένα συμβόλαιο με τους δημότες που θα το αξιολογήσουν πριν από τις εκλογές και εφόσον μας δώσουν την εντολή θα υλοποιηθεί ολόκληρο. Εμείς δεν είμαστε παράταξη της μακέτας, αλλά της ουσίας. Γιατί αυτό που δεν λέει καμία παράταξη ή ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Σε μια πολυεπίπεδη διοικητική μεταρρύθμιση στους Ο.Τ.Α. που έχει ήδη ξεκινήσει. Στις προηγούμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις ο Δήμος Καβάλας αδικήθηκε και μοιραίως σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ως παράταξη και εγώ προσωπικά έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, ώστε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις δημοσκοπήσεις; Θεωρείτε ότι θα «πέσουν» μέσα ή θα διαψευσθούν πανηγυρικά;

«Εξαρτάται σε ποιες δημοσκοπήσεις αναφέρεστε. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είδαμε και ακούσαμε πολλά. Διαδόσεις και προβλέψεις που είχαν σαν στόχο να μας αποτρέψουν να συμμετέχουμε στις εκλογές. Και όμως είμαστε εδώ! Σε πείσμα κάποιων που υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να μετέχουμε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Προς πανηγυρική διάψευση όσων διέδιδαν ότι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε συνδυασμό. Σε απάντηση όσων προσπάθησαν με κάθε αθέμιτο τρόπο να μας αποσπάσουν υποψηφίους. Και όταν πλέον δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τον σκοπό τους ξεκίνησαν οι δημοσιεύσεις των fake δημοσκοπήσεων, που στόχο έχουν μόνο όχι μόνο να επηρεάσουν την αγωνιστικότητα των υποψηφίων, αλλά τους ψηφοφόρους με την μέθοδο της «χαμένης ψήφου». Η αλήθεια είναι ότι όλες οι παρατάξεις έχουμε κάνει τις δημοσκοπήσεις μας. Εμείς ελπίζουμε να «πέσουν» μέσα οι δημοσκοπήσεις που έχουμε στα χέρια μας, καθώς μας δίνουν να περνάμε στον δεύτερο γύρο, όπου εκεί έχουμε σαφέστατη υπεροχή έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου μας. Όμως τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύονται σε απόλυτο βαθμό. Και όπως είναι αναμενόμενο, όλες οι παρατάξεις περιμένουμε την τελική δημοσκόπηση που δεν είναι άλλη από την εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου».

Η υποψηφιότητα της παράταξης σας είναι από τις ελάχιστες σε ολόκληρη την χώρα όπου επικεφαλής είναι γυναίκα. Αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα τελικά;

«Νομίζω ότι δεν θα αντιλέξει κανείς στο ότι η παρουσία των γυναικών στα ψηφοδέλτια και πολύ περισσότερο στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων ή σε θέσεις διοίκησης δεν είναι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε όλοι και πολύ περισσότερο όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκείνο όμως που έχω να παρατηρήσω είναι ότι όπου υπάρχουν γυναίκες, είτε είναι στα έδρανα, είτε σε θέσεις διοίκησης του Δήμου, δεν περνάνε απαρατήρητες, λόγω της υπευθυνότητας, της μαχητικότητας, αλλά και της αποτελεσματικότητας τους, όχι μόνο στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα όπου εκεί είναι ασυναγώνιστες, αλλά και σε πιο τεχνοκρατικές θέσεις. Και αυτό νομίζω ότι σιγά σιγά γίνεται συνείδηση στην ελληνική κοινωνία και έτσι όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Θεωρώ λοιπόν ότι το γεγονός ότι εκπροσωπώ τις γυναίκες του Δήμου μας διεκδικώντας την θέση της δημάρχου και όχι του δημάρχου, είναι πλεονέκτημα για εμένα και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να απευθυνθώ σε κάθε μία από αυτές και να τις καλέσω να με στηρίξουν, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι θα φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους».

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στους συμπολίτες μας ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου;

«Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου αποτελούν ορόσημο για τον Δήμο Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις που είναι αναπόφευκτο να συμβούν. Το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου την επόμενη ημέρα θα καθορίσει τόσο το παρόν όσο βεβαίως και το μέλλον μας. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε στάσιμοι υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου και των παιδιών μας. Αν θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν ή θα αρκεστούμε σε όσα μας δίνουν. Όραμα μου είναι ένας μεγάλος και ισχυρός Δήμος Καβάλας, διοικητικά και οικονομικά αυτοτελής, που δεν επαιτεί, αλλά απαιτεί ό,τι του αναλογεί και δικαιούται. Από τα χρόνια της διοίκησης μου στη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», αλλά και μετέπειτα ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης έχω αποδείξει ότι βάζω υψηλούς στόχους, τους οποίους διεκδικώ με πείσμα και πετυχαίνω. Το 1,5 εκ. ευρώ από τον Ο.Λ.Κ., η συνθηκολόγηση του TAP, το σταμάτημα των διοδίων της Εγνατίας, η μείωση των τελών που πληρώνουν οι δημότες μας είναι τα διαπιστευτήρια μου. Έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι να τα βάλω με κανέναν και πως μπροστά στα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου δεν λογαριάζω ούτε προσωπικό, ούτε πολιτικό κόστος. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχω πολεμηθεί και κατασυκοφαντηθεί όσο κανένας άλλος σε αυτές τις εκλογές. Είναι πολύ αργά όμως για να αλλάξω. Και δεν θα κάνω την χάρη σε κανέναν να αλλάξω».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανησυχία για το σχέδιο συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α

Κώστας Μανίτσας: Υπάρχει ένα μεγάλο σκοτάδι και δεν είναι...

Έπεσε η κίνηση το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η...

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο» ζωντανεύει και φέτος στον Δήμο Παγγαίου

Το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο», ζωντανεύει για άλλη μια χρονιά στον...

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας από την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η τοπική μας Εκκλησία, ανταποκρινόμενη...

Καβάλα: Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Περιγιάλι

Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα που έγινε στο...

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού του Δήμου Θάσου

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Λιμανάκι...

Επιστολή της ΟΕΒΕΚ προς τους 4 βουλευτές της Καβάλας

Επιστολή προς τους 4 βουλευτές της Καβάλας εν όψει...

«Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς στο «Βασιλικό Θέατρο» από το Κ.Θ.Β.Ε.

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή «Αλλά βέβαια, εγώ δεν έχω...