Κωνσταντίνος Μπανάσας: Ο πιτσιρίκος που προκάλεσε «σεισμό» στο «Αλεξάνδρα Δήμογλου»

Καλή Σαρακοστή αναγνώστες καλοί φίλοι και μη. Σήμερα ίσως περιμένατε κάτι συνηθισμένο ή τέλος πάντων όχι με αυτό που θα ασχοληθώ και θα απασχολήσω και εσάς. Ιδίως για όσους δεν ήταν παρόντες στο παιχνίδι του Σαββάτου Καβάλας Χαλκηδόνας 89-67 (για μπάσκετ μιλάμε).

Λοιπόν αρχίζω. Κωνσταντίνος Μπανάσας στέλεχος της παιδικής ομάδος μπάσκετ της Καβάλας. Το επώνυμο του «βαρύ σαν ιστορία» αφού προσωπικά κάτι μου θυμίζει και τουλάχιστο γνωρίζω μισή ντουζίνα συμπολίτες μου με το επώνυμο αυτό. Εάν μάλιστα ο πιτσιρίκος έχει και το επώνυμο του παππού του τότε ο εν λόγω μεσήλικας είναι πολύ φίλος μου! Ο Κωστάκης είναι εδώ και δύο εβδομάδες μέλος της δωδεκάδας της πρωτοπόρου της τοπικής ομάδας στην Β’ Εθνική (βόρειος όμιλος) φορώντας την φανέλα με το νούμερο 9 του άτυχου Χάρη Πλιούκα που βρίσκεται στην ανάρρωση. Μάλιστα ο τελευταίος καμάρωνε που την φανέλα του την φοράει ένας μελλοντικός άσσος του Ελληνικού μπάσκετ και δεν είναι καθόλου υπερβολή.

Το λιλιπούτειο άσσο λοιπόν ο μέγας δάσκαλος Ανδρέας Καραπιπερίδης τον έριξε το τελευταίο δεκάλεπτο στο τερέν. Γι’ αυτό που έκανε δεν θα μετανιώσει ποτέ στην προπονητική του καριέρα! Ο μικρός όσο διάστημα έπαιξε ήταν χάρμα οφθαλμών σε όλες του τις κινήσεις. Το χειροκρότημα των λίγων (πολύ κακώς) φιλάθλων ήταν συνεχές ενώ ο Κωστάκης ήταν σε χαρούμενη αμηχανία αφού τέτοια υποδοχή δεν την περίμενε. Το πιο σπουδαίο ήταν αυτό που έγινε 13,5΄΄ πριν την κόρνα της λήξεως. Πήρε την μπάλα μπήκε σαν άνεμος μέσα στην ρακέτα των αντιπάλων με ραχιαία ντρίπλα ξεπέρασε και τον τελευταίο αντίπαλο (Νο 7 Μαραπίδης) και με βελούδινο λέι-απ άφησε την μπάλα στο καλάθι!! Τη στιγμή εκείνη νόμιζε κανείς ότι έγινε σεισμός τουλάχιστο 7 ρίχτερ! Οι 500 φίλαθλοι σηκώθηκαν όρθιοι και με ουρανομήκεις ζητωκραυγές παρ’ ολίγο να γκρεμίσουν το κλειστό της Καλαμίτσας. Σε λίγο έληξε το παιχνίδι αφού οι αντίπαλοι σε υποδειγματική εφαρμογή του φερ-πλευ δεν κατέβασαν την μπάλα.

Αμέσως μετά τα μάτια μου είδαν κάτι επίσης πρωτόγνωρο. Ο έμπειρος Μαραπίδης ακολοθούμενος από τους άλλους συμπαίκτες του της Χαλκηδόνας πήγαν και χάιδεψαν τον συγκινημένο Κώστα Μπανάσα πριν αυτός καταλήξει στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Αυτοί με την σειρά τους τον σήκωσαν ψηλά ενώ ο κόσμος γέμισε το τερέν. Όλοι ήθελαν από κοντά να γνωρίσουν τον νέο ανατέλλοντα αστέρα του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο. Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια παλαιού παράγοντα της φιλοξενούμενης ομάδας που μονολογούσε: Τέτοια κίνηση στο τέλος από τον μικρό μόνο από τον μεγάλο Νίκο Γκάλη έχω δει!!!

Κωνσταντίνος Μπανάσας λοιπόν πρώτη φορά τον βλέπω και έστω και αν είναι νωρίς προβλέπω ότι θα αφήσει εποχή. Δικαιούμαι να το πω λόγω πείρας χωρίς να χαϊδεύω αυτιά. Είπα ότι δεν το γνωρίζω το παιδί απλά φαντάζομαι σε ποια οικογένεια ανήκει αφού το επώνυμο είναι τόσο γνωστό. Εγώ απλά θα του δώσω την ουσιώδη συμβουλή να παραμείνει ταπεινός να φροντίζει τις σπουδές του και τις προπονήσεις του και κυρίως να αποφεύγει κάθε βλαβερή συναναστροφή. Είναι σίγουρο ότι όλοι θα τον βοηθήσουν και πρώτοι από όλους οι ιθύνοντες της ομάδας του.

VERITE-DEMI SIECLE