Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

«Στον κ. Μ. Γκρίλλα….. 2017»

Ημέρα:

(ο τίτλος είναι παράφραση του τίτλου του ποιήματος του Αναγνωστάκη: «Στον Νίκο Ε…..1949»)

Ρόλος της προσωπικότητας στην εξέλιξη της ιστορίας μπορεί να είναι σημαντικός, δεν μπορεί όμως να είναι τέτοιος που να αλλάξει μόνος του την ιστορία. Κατ’ αναλογία ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην μετάβαση της εξουσίας από τη Δεξιά στην Αριστερά είναι σημαντικός, δεν είναι όμως και ο καθοριστικός. Υπήρξαν όλες εκείνες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που έστρεψαν την ιστορική ροή προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες ήταν αυτές; Η φτωχοποίηση του κόσμου και η αγανάκτησή του για τις πρακτικές μιας διεφθαρμένης και αυταρχικής εξουσίας. Μιας εξουσίας που όμνυε στο όνομα του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς, αλλά συντηρούσε και συντηρούνταν από έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό. Μιας εξουσίας που στο όνομα της δικής της μακροημέρευσης και ευζωίας αύξανε το χρέος της χώρας. Όλοι γνωρίζαμε τα σκάνδαλα που σχετίζονταν με τα εξοπλιστικά, όλοι μάθαμε την παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για να μπούμε στα μνημόνια, όλοι υποψιαζόμασταν το πάρτυ που γινόταν στην υγεία (το σκάνδαλο NOVARTIS σιγά σιγά ξεδιπλώνεται)και τη διαπλοκή με τα ΜΜΕ. Όλοι (εκτός ίσως ορισμένων εξαιρέσεων) τέλος είδαμε την κατάλυση της δημοκρατίας, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, μπροστά στα μάτια μας.

Αλλά η ανάληψη και διαχείριση της εξουσίας από την Αριστερά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν η επίθεση είναι οργανωμένη από αντιπάλους του εξωτερικού (βλέπε θεσμοί) και του εσωτερικού (βλέπε παλιά κόμματα και ΜΜΕ που έχασαν την πρόσβαση σε θαλασσοδάνεια) οι αντιστάσεις που πρέπει να προβάλλει η Κυβέρνηση πρέπει να είναι μεγάλες. Και πρέπει να έχει και συμμάχους, τον λαό και τα κινήματά του. Και σε αυτόν τον λαό πλέον μόνο στηρίζεται. Και αυτόν τον λαό υπερασπίζεται (βλ. συλλογικές συμβάσεις) και δεν κλείνει άρον άρον την αξιολόγηση.

Μια απάντηση τώρα στο άρθρο του κ. Μιχαήλ Γκρίλλα, Σμήναρχο ε.α., με τεκμήρια:

  • Τα 86 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρεται (που άλλοι λένε 80 και άλλοι 82), θα χρησιμοποιηθούνε για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επομένως δεν το αυξάνουν το «εξυπηρετούν» και μάλιστα με καλύτερους δανειακούς όρους. Επιπλέον από αυτό το ποσό ένα μέρος (περίπου 25 δισ. προϋπολογίστηκε για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών. Αυτή έγινε, αλλά χρησιμοποιήθηκαν 6 δισ.
  • Το αφήγημα της Δεξιάς βασίζεται στην καταγγελία των συμφωνιών της κυβέρνησης (που δεν έχουν ολοκληρωθεί) περί δέσμευσης της χώρας σε διαρκή λιτότητα και σε δεκαετή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, όταν η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ το 2014 είχε δεσμεύσει τους Έλληνες πολίτες σε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως το 2016 και 4,3% έως το 2020. Όμως ακόμα και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2020, η διαφορά αντιστοιχεί σε 26 δισ. λιγότερα μέτρα.
  • Το ΑΕΠ επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ υποχωρούσε κάθε χρόνο κατά 4,6% ενώ με τη σημερινή κυβέρνηση σταθεροποιήθηκε και το 2017 προβλέπεται να ανακάμψει.
  •  Είχαμε αποεπένδυση της τάξης του 15,3% κάθε χρόνο την πρώτη εξαετία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. ενώ τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. είχαμε επενδυτική επέκταση 1,6% ετησίως.
  • Οι εξαγωγές αντίστοιχα μειώνονταν την πρώτη εξαετία 1% ετησίως, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,2% την τελευταία διετία.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση μειωνόταν ετησίως 4,7% επί ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., ενώ σταθεροποιήθηκε και αυξήθηκε οριακά, 0,3% επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.
  • Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξανόταν 8,7% ετησίως επί ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., ενώ μειώνεται οριακά 0,1% ετησίως επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.
  • Η ανεργία αυξανόταν ετησίως κατά 22,6% επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., ενώ μειώθηκε κατά 6% επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Η δε εκτίναξη της μερικής απασχόλησης κατά 20% και η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% είναι επίτευγμα του 2012-2014.

Είμαστε ευχαριστημένοι; Ως απάντηση αντιγράφω ένα απόσπασμα από το έργο του Τζον Ντος Πάσος «Λάτρης της ανθρωπότητας»:

Όσο υπάρχει μια τάξη κατώτερη εγώ θα ‘μαι δικός της, όσο υπάρχει μια τάξη που ξεπέφτει σ’ υπόκοσμο εγώ θα ‘μαι δικός της, όσο υπάρχει έστω και μια ψυχή στη φυλακή εγώ δε θα ‘μαι λεύτερος.

 Ελένη Σακαλή

Μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

(σ.σ. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απάντηση σε άρθρο του συνεργάτη μας Μιχαήλ Γκρίλλα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «Ε» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας kavalawebnews το Σάββατο 18 Μαρτίου με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικός»).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι πρώτοι 30 υποψήφιοι του Χαράλαμπου Χρυσανίδη

Από τον συνδυασμό «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων (23/6 – 10/9/2023)

Με σκηνικό το εμβληματικό κτήριο του δημαρχείου, το βράδυ...

ΔΕΥΑΚ: Ξεκίνησε ο καθαρισμός των δεξαμενών της Καβάλας

Με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ξεκίνησε τον...

Πυρκαγιά στην παραλία Ελαιοχωρίου, στο ύψος της «Αλμύρας»

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην παραλία Ελαιοχωρίου,...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...