Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Τι πρέπει να ξέρεις για τη μεταγαμιαία διατροφή

Ημέρα:

Μετά τη λύση του γάμου με διαζύγιο, για την ύπαρξη δικαιώματος διατροφής του ενός από τους πρώην συζύγους από τον άλλον απαιτείται κατ` αρχήν αδυναμία αυτού να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματα του, ή την περιουσία του και δυνατότητα του άλλου να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει το δική του διατροφή. (άρθρα 1442 και 1443 ΑΚ)

Η αξίωση διατροφής μετά το διαζύγιο ή μεταγαμιαία διατροφή παρέχεται μόνον όταν η διατροφή δικαιολογείται από λόγους κοινωνικούς, ώστε ο πρώην σύζυγος να μη μένει αβοήθητος, όταν δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες διατροφής του συνολικώς ή μερικώς  – όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συνθήκες ζωής του μετά το διαζύγιο – με τα εισοδήματα, την περιουσία του ή το επάγγελμα που μπορεί να ασκήσει.

Γενική προϋπόθεση για τη γένεση αξιώσεως διατροφής πρώην συζύγου, όταν ο γάμος λύθηκε με διαζύγιο, είναι η απορία του δικαιούχου πρώην συζύγου και η ευπορία του υποχρέου. Επιπλέον δε από την πλευρά του δικαιούχου πρέπει να συντρέχει και μία από τις ειδικότερες προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1442 ΑΚ, το οποίο θα αναφέρω παρακάτω.

Ως απορία του δικαιούχου θεωρείται η αδυναμία του πρώην συζύγου να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματα και την περιουσία του. Ευπορία  του υποχρέου, που δεν σημαίνει κάποιο ιδιαίτερο πλούτο, είναι η δυνατότητα αυτού να παράσχει στο δικαιούχο διατροφή, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δική του διατροφή. Είναι δυνατό, ενόψει των όλων συνθηκών, ηλικίας, υγείας, ικανότητας ή δυνατότητας προς εργασία, εισοδημάτων, περιουσίας και γενικώς ζωής του πρώην συζύγου, συγκριτικώς πάντοτε προς την ευπορία του υποχρέου, να γεννηθεί δικαίωμα πλήρους ή συμπληρωματικής διατροφής και όταν ο δικαιούχος διατροφής πρώην σύζυγος έχει μικρής εκτάσεως απρόσοδο περιουσία, της οποίας είτε είναι δυσχερής η εκποίηση, είτε επιβάλλεται η διατήρηση για λόγους πρόνοιας προς εξασφάλισή του στο μέλλον για την αντιμετώπιση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

Για την επιδίκαση μεταγαμιαίας διατροφής, κατ` αρχήν δεν ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο επέρχεται η διάσπαση (εγκατάλειψη ή αποπομπή), η οποία μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε υπαιτιότητα του ενός από τους συζύγους ή και των δύο. 

Το δικαίωμα διατροφής ωστόσο, μπορεί να αποκλείεται ή να περιορίζεται κατά την διάταξη του άρθρου 1444 εδ. 1 ΑΚ, αν αυτό επιβάλλεται από σπουδαίους λόγους, ιδίως αν ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου του ή προκάλεσε εκούσια την απορία του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/11/metagamiaia-diatrofi.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΗΠΕΘΕ: Το πρόγραμμα της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου 2024 – 2025

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου...

«Σέρα-Η ψυχή του Πόντου» με τη Χρύσα Παπά στο «Αντιγόνη Βαλάκου» (κριτική)

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή «Θα σας διηγηθώ την ιστορία...

Η Volkswagen και η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγέλου Το σύμβολο της γερμανικής βιομηχανικής ισχύος...

Ο ρόλος των γηροκομείων στη σύγχρονη κοινωνία: προκλήσεις και ευκαιρίες!

Τα γηροκομεία διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία,...

«Ένα μπουκέτο λουλούδια» το θέμα της 18ης Αλφαβητοπαρέλασης

Στο Μουσείο Παραμυθιού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/10) η δεύτερη...

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Ζωντανή μετάδοση της συναυλίας για τα θύματα των Τεμπών

Ο Δήμος Καβάλας, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των...

Απαιτείται κρατική παρέμβαση στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Μόνο με κρατική παρέμβαση, είτε αυτή αφορά την αύξηση...