Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Τι μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο: Συνεπιμέλεια ή κατανομή επιμέλειας ή αποκλειστική επιμέλεια;

Ημέρα:

Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα και σας απασχολεί πραγματικά το θέμα της επιμέλειας των τέκνων σας αλλά και το τι μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο για την επιμέλεια τους τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς.

Μείνετε μέχρι το τέλος για να σας αποκαλύψουμε σήμερα το τι μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση. Θα αποφασίσει συνεπιμέλεια ή κατανομή επιμέλειας ή αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων;

Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα με χρήσιμα ενημερωτικά βίντεο.

Πριν προχωρήσουμε μη ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Σε περίπτωση του χωρισμού των γονέων με ανήλικα παιδιά,  το Δικαστήριο όταν καλείται να δώσει λύσεις για την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων τους έχει – με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον τους – τη δυνατότητα διαζευκτικά:

➤ 1. Να αποφασίσει συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη διαμονή  στην κατοικία των δύο γονέων ισόχρονη ή μη  ή συνεπιμέλεια με διαμονή στην κατοικία του ενός γονέα,

➤ 2. Να αποφασίσει χρονική  κατανομή της επιμέλειας με εναλλασόμενη κατοικία ισόχρονη ή μη ή λειτουργική κατανομή της επιμέλειας και

➤ 3. Να αποφασίσει την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα.

Το καίριο ερώτημα είναι αν προκρίνεται η συνεπιμέλεια ή όχι; Εδώ υπάρχει μια διακύμανση της νομολογίας με την άποψη που φαίνεται πιο ορθή  βάσει της οποίας προκρίνεται η συνεπιμέλεια όταν το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για το θέμα της επιμέλειας των παιδιών σύμφωνα με το πνεύμα και σκοπό του νέου νόμου 4800/2021. Ενώ προγενέστερα προκρινόταν η αποκλειστική επιμέλεια, προκρίνεται πλέον η συνεπιμέλεια των γονέων επί των ανηλίκων τέκνων τους, μόνο, δε, όταν προκύπτει ότι αυτή θα αποβεί εις βάρος του συμφέροντος των ανηλίκων τέκνων, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να ανατεθεί η επιμέλεια στον ένα γονέα, με απόφαση που θα αιτιολογεί την ως άνω παρέκκλιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την ανάθεση στον ένα γονέα ο τίτλος του άρθρου 1514 ΑΚ.

Σε μια πρόσφατη απόφαση ασφαλ. μέτρων  συγκεκριμένα την υπ΄αριθ. 54/2023 ΜΠΡ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ αναλύθηκαν οι δυνατότητες του δικαστηρίου για την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων ως ακολούθως:

✔️ 1. Όταν αποδεικνύεται:

α. ότι οι σχέσεις των γονέων δεν είναι αποδομημένες και

β. ότι υπάρχει δυνατότητα σύμπραξης στα περισσότερα τουλάχιστον από τα κατ’ ιδίαν ζητήματα επιμέλειας του τέκνου τους, “το δικαστήριο μπορεί να διατηρηρήσει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ρυθμίζοντας παράλληλα τα ζητήματα αυτά.

Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει ο φορέας της γονικής μέριμνας που είναι και οι δύο γονείς, αλλά διευκρινίζονται επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. είναι η ρύθμιση της διαμονής του ανηλίκου, η οποία μπορεί να ορίζεται εναλλασσόμενη. 

✔️ 2. Αντίθετα, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των γονέων: 

α. διότι οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι σε τέτοιο βαθμό τεταμένες, ώστε να αποκλείεται κάθε επικοινωνία για τα ζητήματα επιμέλειας του τέκνου τους ή

β. διότι διαφωνούν για τα περισσότερα από τα ζητήματα της επιμέλειας,  τότε προφανώς δε μπορεί να λειτουργήσει η από κοινού άσκηση της επιμέλειας, οπότε προκρίνονται οι υπόλοιπες λύσεις.

Υπάρχει η δυνατότητα κατανομής στην άσκησή της επιμέλειας. Κατανομή αυτή νοείται ως ο διαμερισμός της από κοινού άσκησης της επιμέλειας είτε με βάση το χρονικό, είτε με βάση το λειτουργικό κριτήριο.

. …. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/05/synepimeleia.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προτεραιότητα ο αθλητισμός για τη διοίκηση της Περιφέρειας

Στέλιος Ιγνατιάδης: Είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο που ζητά...

Δεν είναι και στα καλύτερά της η κίνηση στον κλάδο της εστίασης

«Δεν θα έλεγα ότι είναι και στα καλύτερά της...

«ΑΜΛΕΤ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την «5η Εποχή» στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο « Άμλετ», κορυφαίο έργο...

Εξώδικο της ΔΕΥΑΑΠ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συχνές διακοπές ρεύματος

Γιώργος Καλλινικίδης: Δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, τεράστια η ζημία...

Ενοικίαση ακινήτου στην Καβάλα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ πρώην φαρμακείο σε κεντρικό σημείο της Καβάλας. Πληροφορίες τηλ:...

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Μαύρη επέτειος 50 χρόνων από την τραγωδία

Γράφει ο Αθανάσιος Πάσχου Ξημέρωμα Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974, γιορτή...

Διαμαρτυρία των επαγγελματιών της Περάμου για τις διακοπές ρεύματος

Την διαμαρτυρία του για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος εκφράζει...