Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πώς να αποφύγεις την εφιαλτική γονική αποξένωση και να μην «χάσεις» το παιδί σου!

Ημέρα:

Η γονική αποξένωση είναι μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να προκύψει μετά από ένα διαζύγιο ή χωρισμό. Εκδηλώνεται όταν ο ένας γονέας, συχνά η μητέρα, ασκεί συνειδητά ή ασυνείδητα επιρροή στα παιδιά για να απομακρυνθούν από τον άλλο γονέα τον πατέρα. Για έναν χωρισμένο πατέρα, η πρόληψη της γονικής αποξένωσης είναι κρίσιμη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τα παιδιά του.

👉 Ως χωρισμένος πατέρας, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση της γονικής αποξένωσης, διασφαλίζοντας μια υγιή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά σας.

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα,  με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας και πατήστε το καμπανάκι για να μη χάσετε κανένα από τα νέα βίντεό μας. Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε αυτό το μοναδικό βίντεο, που απευθύνετε στους αποξενωμένους γονείς και κυρίως στους αποξενωμένους πατέρες. Μπαίνω λοιπόν κατευθείαν στο  σημερινό θέμα μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι ασφαλώς και υπάρχουν τρόποι και συνιστάται να προλάβετε την γονική αποξένωση πριν εκδηλωθεί, χωρίς να είναι ανάγκη να καταφύγετε στα δικαστήρια. Σας προτείνουμε λοιπόν ορισμένους τρόπους που είναι οι ακόλουθοι:

✔1.  Διατηρήστε και ενισχύστε από νωρίς την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας, ακούγοντας προσεκτικά τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με το παιδί σας, ώστε το παιδί να αισθάνεται άνετα να εκφράζει τα συναισθήματά του και να σας μιλά για τα προβλήματά του. Προσπαθήστε να μιλάτε καθημερινά και να δείχνετε ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του. Δώστε στα παιδιά σας την προσοχή που χρειάζονται και ακούστε τα ενεργά, χωρίς να τα διακόπτετε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, χωρίς φόβο. Χρησιμοποιήστε τεχνολογικά μέσα όπως βιντεοκλήσεις, αν η φυσική παρουσία σας δεν είναι εφικτή. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι είστε πάντα εκεί για αυτό, ανεξαρτήτως των συνθηκών.

✔2.  Ενισχύστε τον Ρόλο σας στη Ζωή των παιδιών σας και εμπλακείτε ενεργά στις δραστηριότητές τους. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι είστε εκεί για αυτά, όχι μόνο στις “καλές” στιγμές, αλλά και στις δύσκολες. Δείξτε ανεπιφύλακτη Αγάπη. Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε ανεξάρτητα από τις συνθήκες και ότι είστε πάντα εκεί για αυτά.Ενισχύστε τον ρόλο σας ως πατέρα με ενεργή συμμετοχή στη ζωή τους. Παρακολουθήστε τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητές τους και ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντά τους.

✔3.  Ενθαρρύνετε την Αυτονομία του Παιδιού.

Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να εκφράσει τα συναισθήματά του και να διαμορφώσει τη δική του γνώμη για τους γονείς του και να πάρει αποφάσεις που το αφορούν. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και να νιώσει ότι έχει έλεγχο στη ζωή του. Η αυτονομία του παιδιού είναι σημαντική για την ψυχολογική του ανάπτυξη και την αποφυγή της γονικής αποξένωσης.

✔4.  Δημιουργήστε Σταθερό Πρόγραμμα συνεπιμέλειας και επικοινωνιών.

Ένα σταθερό πρόγραμμα συνεπιμέλειας και επικοινωνιών βοηθά το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και σταθερότητα. Συμφωνήστε σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα περνάτε μαζί και τηρήστε το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο πιστά. Αυτό δείχνει στο παιδί ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς. Μην αλλάζετε το πρόγραμμα, εκτός από τυχόν έκτακτες περιπτώσεις.

✔5.  Συνεργαστείτε με την μητέρα και διατηρήστε μιά θετική στάση, ακόμα κι αν διαφωνείτε.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια πολιτισμένη και μια σχέση συνεργασίας με την πρώην σύζυγό σας. Συμφωνήστε σε κοινές στρατηγικές ανατροφής και αποφύγετε τις συγκρούσεις μπροστά στο παιδί. Τα παιδιά σας χρειάζονται και τους δύο γονείς και η αρνητική ομιλία μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και αποξένωση. Η συνεργασία δείχνει στο παιδί ότι και οι δύο γονείς του είναι εκεί για αυτό και ότι το καλό του είναι προτεραιότητα σας.

✔6.  Καταγράψτε τις Συναντήσεις και τις Επικοινωνίες με το παιδί σας.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις συναντήσεις και τις επικοινωνίες με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξετε την ενεργή συμμετοχή σας στη ζωή του παιδιού. Η καταγραφή αυτή μπορεί να γίνει με απλό και διακριτικό τρόπο, χωρίς να επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

Κρατήστε σημειώσεις για οποιαδήποτε περιστατικά, που μπορεί να υποδηλώνουν γονική αποξένωση. Αυτές οι σημειώσεις μπορεί να είναι χρήσιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξετε την κατάσταση σε μελλοντικές νομικές διαδικασίες.

✔7.  Αποφύγετε την Κακολογία της μητέρας.

Μην μιλάτε αρνητικά για την μητέρα, πρώην ή εν διαστάσει σύζυγό σας μπροστά στο παιδί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και συναισθηματική πίεση στο παιδί, οδηγώντας το να πάρει το μέρος του ενός γονέα. Αντίθετα, προσπαθήστε να διατηρείτε έναν θετικό τόνο και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει καλή σχέση και με τους δύο γονείς.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό στο σχετικό άρθρο στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/06/blog-post.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά πάνω από τον Μπάτη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 16...

Πυρκαγιά πάνω από τον Μπάτη

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασώδη περιοχή...

«Ηρακλής Μαινόμενος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα παρουσιαστεί...

Καβάλα: Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη την Δευτέρα (15-7-2024) το πρωί στην Καβάλα, από...

Εργασίες δασικής οδοποιίας και υλοτόμησης στα δάση της Καβάλας

Το Δασαρχείο Καβάλας ενημερώνει όλους τους πολίτες, επαγγελματίες, περιπατητές...

Εγγραφές βρεφών και νηπίων στο «Κιτσικοπούλειο» της ΙΜΦΝΘ

Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανα­κοινώνεται,...

Στους ρυθμούς του Cosmopolis μπαίνει η Καβάλα

 Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η πόλη της...