spot_img

Πως αποφασίστηκε η συνεπιμέλεια βάσει της απόφ. 236/2023 Μον. Πρωτ.Πατρών;

Ημέρα:

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα και σας απασχολεί σοβαρά το θέμα της συνεπιμέλειας με το νέο νόμο 4800/21 παρακολουθήστε το σημερινό βίντεό μας. Μείνετε μέχρι το τέλος έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. 

Με την εν λόγω απόφαση 236/2023 Μον.Πρωτ. Πατρών ειδικής διαδικασίας δόθηκε συνεπιμέλεια κατ΄εφαρμογή του ν. 4800/21.  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα εξής:

Ο κανόνας πλέον είναι ότι η γονική μέριμνα μετά το χωρισμό των γονέων συνεχίζει να συνασκείται από τους γονείς, όπως συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης ή του συμφώνου συμβίωσης των γονέων (1513 Α.Κ.). Δηλαδή, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το χωρισμό των γονέων ως νόμιμο σύστημα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του γάμου, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι πλέον οι γονείς να καταφύγουν στο δικαστήριο προκειμένου να ρυθμίσουν την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. 

Το σύστημα αυτό είναι υποχρεωτικό, με την έννοια ότι εφαρμόζεται αυτομάτως και εκ του νόμου, ακόμη κι όταν δεν συμφωνεί ο ένας γονέας ή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. 

✔️ Στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων (άρθ. 1514 ΑΚ) το Δικαστήριο για να αποφασίσει την απόκλιση από τον κανόνα της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι σχέσεις των γονέων έχουν πλήρως αποδομηθεί και ότι οι γονείς δεν πρόκειται να συνεργασθούν στο μέλλον προς το συμφέρον του παιδιού τους. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρκεί, απλώς, η διαφωνία των γονέων, για να απονείμει ο δικαστής, κατά το υποκειμενικό περί δικαίου αίσθημα ή κατά τις αντιλήψεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στη νομολογία, την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου στον έναν γονέα.

Δηλαδή, δεν νοείται ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλον γονέα ή έστω κατανομή της επιμέλειας, που μόνο κατ’ επίφαση θα επέτρεπε την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού 

➤ 1. εάν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το τέκνο, όπως περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα ή επικίνδυνου για τη σωματική και ψυχική υγεία του τέκνου, ή  

➤ 2. εάν δεν συντρέχει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα λόγω της νόμιμης μετεγκατάστασης του ανήλικου τέκνου σε άλλη πόλη ή χώρα. 

Ανατροπή του κανόνα της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, μπορεί να γίνει, είτε με συμφωνία των γονέων (άρ. 1514 παρ. 1 ΑΚ), είτε με δικαστική απόφαση σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εξαιτίας διαφωνίας των γονέων (άρ. 1514 παρ. 2 ΑΚ).

Αν διαπιστωθεί ότι οι σχέσεις των γονέων έχουν πλήρως αποδομηθεί και ότι αυτοί δεν πρόκειται να συνεργασθούν στο μέλλον προς το συμφέρον του παιδιού τους, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίζει 

◻ 1. την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας ή  

◻ 2. την αποκλειστική ανάθεσή της στον έναν γονέα. 

➜ Προϋπόθεση είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η αποφυγή συνεχών και γενικευμένων έριδων και συγκρούσεων μεταξύ των γονέων, ή κατά περίπτωση η καλύτερη φροντίδα του τέκνου προς το συμφέρον του. Η προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού θα πρέπει να είναι το αξιολογικό κριτήριο για τη δικαστική ρύθμιση της γονικής μέριμνας. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/07/synepimeleia.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απόστολος Μουμτσάκης: Είχε πολλές δυσκολίες η θητεία που ολοκληρώνεται

«Ο εκλογικός νόμος που υπήρχε προϋπέθετε συνεργασίες που δεν...

Ο Χρήστος Μέτιος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους υποψηφίους του συνδυασμού του στην Π.Ε. Καβάλας

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Lucy της Καβάλας...

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό...

Άντρας βρέθηκε νεκρός κοντά στην Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Θάσο

Από την Πυροσβεστική υπηρεσία ανακοινώνεται ότι ανασύρθηκε σορός άνδρα...

Βασιλική Βασιλειάδου: Στα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των μαθητών μας

Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας Με αφορμή την...

Ο Δάνης Τσιγαρατζόγλου στον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής μας»

Από τον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής μας» εκδόθηκε...

«Φωνάζουν» οι γονείς για την αυλή του 22ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας

Μεγάλο πρόβλημα, δισεπίλυτο, αντιμετωπίζουν μαθητές και κατ' επέκταση οι...