Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, απαντώντας σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο προκάτοχός του Στάθης Εριφυλλίδης σημειώνει τα ακόλουθα:
O πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Εριφυλλίδης ασχολήθηκε για μια φορά ακόμη μαζί μου επαινώντας τον εαυτό του και κατηγορώντας εμένα για μια σειρά θέματα της πόλης μας. Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς του, άλλωστε με όσα έλεγε εναντίον συμπολιτών μας το 2006 έκανε πιο εύκολη τη δική μου δουλειά στις εκλογές.
Θα του θυμίσω μόνο πως κάποτε τον προειδοποίησα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όσο λέει ψέματα για μένα, εγώ θα λέω την αλήθεια γι’ αυτόν.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ
Μιλώντας για το ζήτημα της ανάπλασης της περιοχής πίσω από τις Καμάρες, καυχήθηκε πως εκείνος αγόρασε το παλιό διατηρητέο κτίσμα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται και λειτουργεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Ούτε καν μισή αλήθεια!
Το κτίσμα, ο «μεντρεσές», όπως ονομαζόταν τότε από τους Καβαλιώτες, είχε χωριστεί σε τρία τμήματα. Ο Δήμος Καβάλας αγόρασε επί δημαρχίας Εριφυλλίδη το ένα τρίτο το έτος 2005 από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για το ακίνητο με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου 2102520141010, επιφανείας 140 τετραγωνικών μέτρων.
Στη συνέχεια, το έτος 2010, ο Δήμος Καβάλας επί δημαρχίας Σιμιτσή αγόρασε από άλλους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακόμη ένα τμήμα, επίσης επιφανείας 140 μ2. Πρόκειται για το ακίνητο με ΚΑΕΚ 210252014002.
Τέλος, το έτος 2013, με τη βοήθεια της Βάσως Μιχαλάκογλου, τότε προϊσταμένης στα Δημόσια Κτήματα, ο Δήμος Καβάλας πάλι επί δημαρχίας Σιμιτσή απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο και το τρίτο τμήμα του «μεντρεσέ», επιφανείας 127 μ2. Πρόκειται για το ακίνητο με ΚΑΕΚ 210252014008.
Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα και τα αρχεία του Κτηματολογίου αποκαλύπτουν την αλήθεια. Όλοι οι δικηγόροι το ξέρουν.
Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να ανακαινίσει το κτίριο με σκοπό να στεγάσει εκεί πολιτιστικές δραστηριότητες, ο κ. Εριφυλλίδης αντιτάχθηκε σθεναρά. Απουσίασε επίμονα από όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν πολλές αφού το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Έχοντας δηλώσει υπέρμαχος της κατεδάφισης «αυτού του άσχημου πράγματος» (έτσι το αποκάλεσε στη μοναδική συνεδρίαση, όπου παρέστη και ψήφισε αρνητικά, στις 26.9.2013), είναι ξεκάθαρο πως δεν του καλοφάνηκε η παραχώρηση του ανακαινισμένου πια κτιρίου στον Σύλλογο Μικρασιατών. Κι έτσι φτάνουμε στη …
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην δήμαρχος υπονόησε ότι ο Δήμος Καβάλας χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
Κρίμα να απαξιώνει έτσι την προσφορά του Συλλόγου Μικρασιατών και την εθελοντική συμμετοχή των μελών του σε ξεναγήσεις, εκθέσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις. Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν δώσει την ψυχή τους και το προσωπικό τους υστέρημα για την άψογη λειτουργία του Μουσείου, δημιουργώντας ένα καινούργιο τοπόσημο για την πόλη μας με τεράστια συμβολική αξία. Βέβαια, δεν αποκλείεται να δηλώσει κάποιος πως έχοντας επισκεφτεί περισσότερα από 300 μουσεία διεθνώς η προσπάθεια του φαίνεται ερασιτεχνική, συμπαθητική βεβαίως αλλά όχι του γούστου και της βαθιάς του γνώσης. Τι να κάνουμε, είναι πιο εύκολο να κρίνεις παρά να πράττεις. Ελπίζω όμως να μη βρεθεί ποτέ αυτός ο περισπούδαστος κριτής.
Και πώς έφτασε η κουβέντα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού; Επειδή προηγήθηκαν σοβαρές δηλώσεις για τον χώρο πίσω από τις Καμάρες, μεταξύ των οδών Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Παλαιού Υδραγωγείου. Κι έτσι φτάνουμε κι εμείς στην …
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ
(Συνεχίζεται…)