Σύμφωνα με το άρθρο 1511 Α.Κ. κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά για χρήσιμα θέματα οικογενειακού δικαίου.
✔ Το συμφέρον του τέκνου σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από τους γονείς του.
✔ Το δικαστήριο αποφασίζει συνεκτιμώντας παραμέτρους, όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
Το δικαστήριο οφείλει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων. Δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
Το δικαστήριο επίσης πρέπει να συνεκτιμά τη γνώμη του τέκνου, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου.
⚖️ Σύμφωνα και με τη νομολογία των δικαστηρίων μας το συμφέρον του τέκνου υπερτερεί έναντι κάθε άλλου έννομου συμφέροντος κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας (λ.χ. του συμφέροντος των γονέων, των απώτερων ανιόντων, τρίτων προσώπων που έρχονται σε κοινωνική επαφή με το παιδί).
🔎 Γνώμονας για τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου για την άσκηση γονικής μέριμνας είναι μόνο το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Το συμφέρον κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης.
Ο δικαστής πρέπει να κρίνει εξατομικευμένα χωρίς δέσμευση από τα κριτήρια του άρθρου 1511 ΑΚ. ερμηνεύοντας τη διάταξη αυτή σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, ιδίως σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό στο σχετικό άρθρο στo blog μου:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/09/veltisto-symferon-teknou.html
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr