Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ο Ιωάννης Καραμανλής

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

Ματθαίος (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Ακολούθησε μας

spot_img

της Αναστασίας Τερζόγλου

Την πρώτη εικόνα που αντίκρισε στον κόσμο, μετά από την βαθιά, στοχαστική ματιά της μάνας του καθώς τον έσφιγγε στον κόρφο της, βυζανιάρικο ακόμη, ήταν το Λυβικό πέλαγος.

Γεννήθηκε στην Κρήτη. Μόλις άρχισε να μπουσουλά, έφτανε ως το παράθυρο, σκαρφάλωνε στον ξύλινο καναπέ, τον στρωμένο από υφαντά της γιαγιάς και στηρίζονταν στο πεζούλι του παραθύρου. Τα έβλεπε όλα από εκεί. Ολάκερο τον κόσμο να πρόβαλλει από το παραθύρι! Περισσότερο απ’ όλα τον μάγευε η θάλασσα. Καθώς λικνιζόταν και άλλαζε διαθέσεις και χρώματα. Τα καλοκαίρια έπαιρνε ένα ανοιχτό θαλασσί χρώμα και ήταν ζεστή και φιλόξενη, όταν σ΄ αγκάλιαζε στοργικά, σε κάθε βουτιά. Τους χειμώνες πάλι, έπαιρνε απειλητικό μπλέ-μαύρο χρώμα και ξεπάγιαζε τους ψαράδες του χωριού του, κάθε φορά που την αρμένιζαν, για να εξασφαλίσουν τον επιούσιον. Σκληρή ζωή, αλλά αναπόφευκτη. Η μοίρα της ανθρωπότητας, μετά τον απολεσμένο Παράδεισο, αυτή θα είναι ως την Συντέλεια. Με τον ιδρώτα του προσώπου μας θα κερδίζουμε το ψωμί μας. Ότι άλλο έχει κόστος. Αργά ή γρήγορα.

Ο Ματθαίος μεγάλωνε μαζί και η καλοσύνη του. Δεν έπαυε να παρατηρεί το περιβάλλον του, σαν από ανοιχτό παράθυρο. Παρατηρούσε την μάνα του που μεγάλωνε και βογκούσε από την τραχεία ζωή, καθώς πάλευε με την φύση στους μεγάλους κήπους, αλλά και με την λάτρα του σπιτιού. Παρατηρούσε τον πατέρα του, που αντιμαχόταν με τα κύματα, με κίνδυνο να τον καταπιούν, στην προσπάθεια του να φέρει το ψωμί στο σπίτι. Παρατηρούσε ότι οι άνδρες όταν μεγαλώνουν, γεννούν γενιές. Οι γυναίκες μένουν στο σπίτι, ανήμπορες για ξένες δουλειές. Γιατί εργάζονται στην δική τους. Την υψίστης σημασίας. Διότι η λάτρα του σπιτιού είναι το ένα. Το δέκα είναι η ανατροφή της νέας γενιάς. Επίσης παρατηρούσε ο Ματθαίος καθώς μεγάλωνε, ότι οι εύποροι άνθρωποι, ξεπερνούν τις δυσκολίες που τους παρουσιάζονται, ευκολότερα από τους φτωχούς. Έτσι, έβγαλε το συμπέρασμα ότι θέλει να διάγει την ζωή εύπορα.

Όταν πέρασε στο πετσί του αυτή η σκέψη, ήταν εύκολο να πάρει την απόφαση της μετανάστευσης. Πάτησε στο πόδι του στο Μόντρεαλ, 1960. Για πολύ καιρό έβλεπε οραματικά, τα στοχαστικά μάτια της μάνας του, να τον κοιτούν με στωικότητα, αλλά ανείπωτη λύπη. Όλοι οι μετανάστες, που άφησαν πίσω δικούς τους έχουν αυτή την εμπειρία. Μπηγμένη βαθιά, σαν μαχαιριά, η Ν ο σ τ α λ γ ί α. Και ύστερα σε παίρνει το κυνήγι του καινούργιου και χάνεσαι. Σβήνεις μέσα στα ίδια σου τα άπιαστα όνειρα. Έτσι έφυγαν οι περισσότεροι μετανάστες από τον τόπο τους. Οδηγημένοι σαν τις χαλκόμυγες στο κρέας. Κυρίως για πλουτισμό.

Πολλοί ακόμη αναρωτιούνται, αν έμεναν στην Ελλάδα, με τόσους κόπους και προσπάθειες, μήπως ήταν στον ίδιο παρονομαστή που σήμερα είναι και δεν αποχωριζόντουσαν ποτέ την μάνα πάτρια γη, αλλά και την ίδια τους την μάνα. Μήπως ποτέ δεν χρειάζονταν όλος αυτός ο μάταιος κύκλος; Απλά να ακολουθούσαν την μέθοδο που ο ξένος τόπος τους δίδαξε. Όμως, ο κύβος ερρίφθη ανεπιστρεπτί.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΤΗΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΝΙΣ- ΣΕΡΒΙΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα