Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Ματθαίος μέρος 3ο

Ημέρα:

της Αναστασίας Τερζόγλου

Ο Ματθαίος, ανταποκρινόμενος απόλυτα στο όνομά που του αποδίδεται, ενός από τους τέσσερις Ευαγγελιστές της Ορθόδοξης πίστης, υπήρξε από τους ευγενέστερους νέους που πάτησαν το πόδι τους στον Καναδά. Γεμάτος ενθουσιασμό, αγνότητα, αισιοδοξία και ανθρωπιά προς τον συνάνθρωπό του. Συνετός και πρακτικός νους, αντιλήφθηκε αμέσως την ανάγκη της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, ώστε να συνεννοείται άριστα στις συναλλαγές του. Αυτό τον οδήγησε να τελειώσει στο Μόντρεαλ τις δύο τελευταίες τάξεις του εξατάξιου γυμνάσιου, που του υπολείπονταν από την Ελλάδα. Έξυπνη και πρακτική ενέργεια. Τον βοήθησε να μάθει άριστα την αγγλική, προφορικά και γραπτά.

Συγχρόνως, εργαζόταν στο ρεστοράν με τα εξαδέλφια του, σε οικογενειακή επιχείρηση. Το πρωί σχολείο και το βράδυ μαγειρειό υπήρξε η ζωή του Ματθαίου. Φιλότιμος καθώς ήταν, ένιωθε άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους συγγενείς, που τον στήριξαν και τον συμπεριέλαβαν στην δουλειά τους, στα παρθενικά του βήματα στον ξένο τόπο.

Όταν τελείωσε με το σχολείο, δεν έβγαινε πλέον από το εστιατόριο. Στο τέλος, κατάφερε να το αγοράσει , αφού αποζημίωσε κατά των απαιτήσεων τους, τα εξαδέλφια του. Εκεί τον γνώρισε η γυναίκα του, η οποία ζούσε για να τρώει. Κι όχι ότι έτρωγε για να ζήσει, όπως είναι το λογικό. Εξ αιτίας της βουλιμίας της και της ακατάπαυστης λαιμαργίας, επισκεπτόταν πολύ συχνά το εστιατόριο του Ματθαίου. Συναίνεσε τελικά μαζί του εις γάμου κοινωνίαν, διότι μπορεί ο Ματθαίος να ήταν είκοσι χρόνια μεγαλύτερος της, όμως ήξερε να μαγειρεύει θαυμάσια! Αυτή του η δεξιότητα, καθώς και το ότι δεν έθιξε ποτέ την ακατάπαυστη λαιμαργία της, λόγω της ευγένειας του, την έκαναν να τον παντρευτεί. Χωρίς να σήμαινε ότι τον έκανε ευτυχισμένο.

Του χάρισε βέβαια τρία γερά παιδιά. Δύο αγόρια και μία κόρη. Όμως δεν υπήρξε, αλλά ούτε παραδειγματίστηκε, από την ευγένεια του. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα προβλήματα επιβίωσης, ή καταξίωσης. Επικαλείτο πάντα, την μεγάλη διαφορά ηλικίας που την χώριζε από τον σύζυγό της.

Ο Ματθαίος δοκιμάζεται για άλλη μια φορά, εδώ στην ξενιτιά. Το γεγονός της δοκιμασίας του, αυτή την φορά, ήταν η ανάφλεξη του σπιτιού του που μεταδόθηκε στον κάτω όροφο, στο εστιατόριο. Στων πολλών ετών κόπο του. Η φωτιά εξαπλώθηκε ακαριαία. Ευτυχώς πρόλαβε όλη η οικογένεια να εγκαταλείψει το φλεγόμενο οίκημα εγκαίρως. Έτσι, δεν θρηνήθηκαν θύματα. Οι ζημιές ήταν μόνο υλικές. Αλλά κατηγορήθηκε σαν εμπρηστής. Αδιανόητο για το ποιόν του. Εκείνη ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της ζωής του, τον υποστήριξε ο προμηθευτής της χάρτινης συσκευασίας, για μεταφορά του φαγητού εκτός μαγαζιού. Αυτός είχε διακρίνει την αγνή καρδιά του Ματθαίου και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Δεν δίστασε να το εκφράσει στις αστυνομικές αρχές, που διεξήγαγαν την έρευνα. Η αξιοπιστία του μάρτυρα τον έσωσε, διαλύοντας κάθε υποψία προς το άτομό του.

Ο σωτήρας του δεν αρκέστηκε σ’ αυτή του μόνο την χειρονομία, αλλά τον αναστήλωσε, ολοκληρωτικά. Καταρχήν του παραχώρησε κατοικία, μέχρις ότου να τακτοποιηθεί στεγαστικά. Τουλάχιστον έξι μήνες. Του πρότεινε να τον προσλάβει στην εργασία του, εφόσον δεν είχε πλέον και του προσέφερε ένα ποσοστό επί των κερδών. Θεωρούσε ότι έτσι θα του αναπτερώσει το ηθικό και το κατάφερε. Ο Ματθαίος υπήρξε πιστός συνεργάτης του υποστηρικτή του, εργαζόμενος ακατάπαυστα, επι μία δεκαετία. Μετά, αποφάσισε να αποχωρήσει, λαμβάνοντας το ποσοστό του. Του εδόθη το χρηματικό ποσό, καθώς και το καινούργιο του αυτοκίνητο, που οδηγούσε στην εταιρεία, τιμητικά, για την εργατικότητα και την ακεραιότητα του.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, έπρεπε να ξεκαθαρίσει κάποιες κληρονομικές υποθέσεις. Καθώς τα αγόρια του μεγάλωσαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εστίαση, ο φιλότιμος πατέρας έσπευσε να βοηθήσει. Οικονομικά και ουσιαστικά. Επομένως, έστειλε την σύζυγο με την κόρη του να διεκπεραιώσουν τις κληρονομικές υποθέσεις του στο νησί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Του ζήτησε η σύζυγος να πουλήσει το σπίτι που υπήρχε εδώ και να της στείλει από την πώληση ένα ποσό, ώστε να είναι εξασφαλισμένη στην Ελλάδα. Της το έστειλε και απαλλάχθηκε από την αδιάφορη γυναίκα. Επίσης είχε καθαρή την συνείδηση του έναντι της θυγατέρας, που παρέμεινε με την μητέρα της. Είναι αγκάθι στην καρδιά η έλλειψη ενός παιδιού, αλλά αποξεχνιέται με την δουλειά. Διότι έγινε βοηθός των αγοριών του στο Μόντρεαλ. Ακόμη συνεχίζει να βοηθά τους γιούς, εφόσον κατέχει την δουλειά και η καλή του υγεία του το επιτρέπει. Ο Ματθαίος, δυνατή, μαρμάρινη κολώνα, μένει πιστός στο χρέος του προς τα παιδιά του. Προς αυτό που ανέλαβε και έμαθε από την απλή οικογένεια του, που τον γαλούχησε με αρχές, αλλά και αγνή, άδολη­­ αγάπη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΝΙΣ –ΣΕΡΒΙΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ στην πλατεία Καπνεργάτη την Κυριακή των Βαΐων;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης έκανε...

Δημήτρης Παπουτσής: Θα δώσουμε έναν αγώνα σαν έτοιμοι από παλιά

«Είμαστε αισιόδοξοι, θα δώσουμε έναν αγώνα σαν έτοιμοι από...

Μ. Χατζηκωνσταντίνου: Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για όλη την Π.Ε. Καβάλας ο τουρισμός της Θάσου

«Έχουμε μπροστά μας μια «βαριά» τουριστική περίοδο, πολλές συμφωνίες...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...