Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Για λόγους οικονομίας… κινούμαστε με φυσικό αέριο

Ημέρα:

spot_img

Με βασικότερο κριτήριο το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, το φυσικό αέριο θεωρείται ως το πλέον ενδεδειγμένο καύσιμο για μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης για όλους τους τύπους οχημάτων.

 

ΔΕΠΑΤέσσερις λόγοι για να επιλέξουμε το φυσικό αέριο κίνησης

  • Χαμηλότερη τιμή

Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) θεωρείται το οικονομικότερο εναλλακτικό καύσιμο. Η τιμή του είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG). 

  • Μεγαλύτερη απόδοση

Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

  • Λιγότερα έξοδα συντήρησης

Η καύση του φυσικού αερίου προκαλεί πολύ λιγότερες φθορές στον κινητήρα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έξοδα συντήρησης.

  • Επιδότηση αγοράς επαγγελματικού οχήματος φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με  τις εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, εφαρμόζει προγράμματα χρηματοδότησης επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων διπλού καυσίμου βενζίνης/CNG.

  • MERCEDES E Class 200 NGV 1991 c.c., 156hp. Έκπτωση: 6.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον έως 19% έκπτωση από την MERCEDES
  • MERCEDES Β Class 200 NGV 1991 c.c., 156hp. Έκπτωση: 5.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον έως 19% έκπτωση από την MERCEDES
  • MERCEDES Sprinter NGT800 c.c., 156hp. Έκπτωση: 5.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον 5.000,00 € έκπτωση από την MERCEDES
  • VOLKSWAGEN Caddy CNG 1.4, 110hp. Έκπτωση: 2.500,00 €
  • OPEL COMBO VAN CNG4, 120hp. Έκπτωση: 2.000,00 και επί πλέον έκπτωση 15% από την OPEL
  • SKODA Octavia 1.4 G-TEC, 110hp. Έκπτωση: 3.300,00 €

 ti kerdizoume

 Οικονομική λύση για κάθε τύπο οχήματος

 Ιδιώτες οδηγοί αλλά και μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (μεταφορές, τουρισμός, εστίαση, υπηρεσίες κλπ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου και να έχουν σε κάθε περίπτωση κέρδος. Είτε οι ανάγκες τους καλύπτονται από ένα όχημα είτε από έναν ολόκληρο εμπορικό στόλο, τα οχήματα διπλού καυσίμου (βενζίνη/φυσικό αέριο ή πετρέλαιο/φυσικό αέριο) προσφέρουν αυτονομία και εξοικονόμηση κόστους.

Όλα τα επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου (ταξί, βαν, φορτηγά μικρού ή μεγάλου κυβισμού) είτε είναι εργοστασιακά είτε είναι «εκ μετατροπής» μπορούν επιλεκτικά να κινηθούν αποκλειστικά με βενζίνη ή πετρέλαιο σε περιοχές που δεν έχει επεκταθεί η υποδομή πρατηρίων φυσικού αερίου.

Κίνητρα για την αεριοκίνηση

Κίνητρα για τη χρήση του φυσκού αερίου στις μεταφορές υιοθετούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη του στόχου 20/20/20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μια νέα εποχή απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας:

Μπλε διάδρομοι: Αυξάνονται τα σημεία ανεφοδιασμού στους λεγόμενους «μπλε διαδρόμους» σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος θεσμός να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και να «ανοίγει» το δρόμο παγκοσμίως στο πράσινο καύσιμο.

Ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας: Τα οχήματα φυσικού αερίου επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας (δακτύλιος κλπ)

Φοροαπαλλαγές: Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την απαλλαγή των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από την καταβολή τέλους αδείας.

Επιδοτήσεις: Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες επιδοτούν την αγορά επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου

-Μειωμένες τιμές: Το φυσικό αέριο διατηρεί τη μειωμένη τιμή-εώς και 60%- σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καύσιμα χάρη στις συμφωνίες χαμηλής τιμής προμήθειας και την μετακύληση των εκπτώσεων στους καταναλωτές

Επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου

DEPA_pratiria_roadmapΣτην Ελλάδα επεκτείνεται το δίκτυο ανεφοδιασμού σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στα άμεσα σχέδιά της ΔΕΠΑ, η οποία προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon, εντάσσεται η ίδρυση νέων πρατηρίων στο Κορωπί, στην Ηλιούπολη, στον Ασπρόπυργο, στον Άλιμο, στον Πειραιά  ενώ ήδη λειτουργούν πρατήρια στον οδικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη).

«Οικονομία» και στους ρύπους…

Το φυσικό αέριο έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως ‘πράσινο καύσιμο’.  Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.

Τα best seller της ελληνικής αγοράς σε CNG εκδόσεις

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν πάνω από 30 μοντέλα φυσικού αερίου καθώς οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν τα ‘best seller’ τους και σε CNG εκδόσεις: από τη Fiat (Fiat 500LNatural Power, Fiat Qubo 1.4 70 PS, Fiat Punto 1.4 70 PS, Fiat Panda, Fiat Doblo 1.4 T-Jet 120 PS), από την Audi (Audi A3 Sportback g-tron), από τη Mercedes Benz (B Class 200, E 200 NTG, Benz Sprinter NGT), από τη Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), από την Piaggio, από την Iveco (Iveco Daily), από τη Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS Eco Fuel, Eco Up, Caddy Van Eco fuel),  από τη Seat (Seat Leon 1.4 TGI 110 PS), από τη Skoda (Octavia G-TEC) και από την Opel (Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS), από τη Saab (Saab 9-3 Sport Combi, QVM version) και από τη Volvo (V60 Bi-Fuel, V70 Bi-Fuel).

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...