Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Που βαδίζει σήμερα η Τουρκία (του Μιχαήλ Γκρίλλα)

Ημέρα:

spot_img

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα Σμήναρχος ε.α.

Με το σημερινό μου κείμενο, θα προσπαθήσω συνοπτικά και επιγραμματικά να περιγράψω που βαδίζει σήμερα η Τουρκία, ύστερα μάλιστα και από το τρομοκρατικό κτύπημα που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη την 10η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε η οργάνωση, τα Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν που είχε ως αποτέλεσμα 44 νεκροί, εκ των οποίων 36 αστυνομικοί και 150 τραυματίες.

Αυτή η οργάνωση προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του ΡΚΚ και είναι κατά κάποιο τρόπο, η θυγατρική του. Δρα πλέον αυτόνομα και σκοπός της είναι όχι, η αυτονομία των Κούρδων αλλά η δημιουργία σε συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας 2.000.000, του αυτόνομου Κουρδικού Κράτους του Β. ΙΡΑΚ 6.000.000, ΙΡΑΝ 5.500.000 και της ΝΑ Τουρκίας 18.500.000, συνολικά 32.000.000 ενός ανεξάρτητου δικού τους Κράτους, σε μια συμπαγή έκταση 475.000 τετρ. χλμ. όση, είναι περίπου η Γαλλία που σήμερα είναι μοιρασμένη σκόπιμα στα τέσσερα αυτά Κράτη.

Ο ανταρτοπόλεμος στην Τουρκία έχει αρχίσει στα ΝΑ της, (Ντιαρμπακίρ) από το 1984 με Αρχηγό τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ, ΟΤΣΑΛΑΝ φυλακισμένου σήμερα στις φυλακές της Νήσου Ιμπραλί στο Βόσπορο. Συνεπεία αυτού του πολέμου που παρά τις κατά καιρούς ανακωχές, συνεχίζεται αιματηρά και ακατάπαυστα μέχρι σήμερα και έχει στοιχίσει στην Τουρκία 50.000 νεκρούς, στην πλειοψηφία φυσικά Κούρδοι άμαχοι, και κόστος για την γειτονική μας Χώρα τουλάχιστον 350 δισ. ευρώ. Έχουν εκτοπισθεί από 2.500 Κουρδικά χωριά 1.500.000 Κούρδοι, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες σε παραγκουπόλεις των μεγάλων πόλεων. Μόνον από τις αρχές των 2016 έχουν εκτοπισθεί συνεπεία του μαινόμενου ανταρτοπόλεμου 110.000 Κούρδοι και έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 Κούρδοι (αντάρτες και άμαχοι).

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την 15η Ιουλίου 2016, για την ανατροπή του Ερντογάν και της ανασφάλειας που έκτοτε νιώθει, έχει προβεί σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, στο δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνολικά 90.000 έως 100.000 ανθρώπους. Βέβαια απ’ αυτές τις εκκαθαρίσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα Πανεπιστήμια, Δικαιοσύνη, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Έκλεισε δε προσωρινά και τις Στρατιωτικές Σχολές. Μόνο από την Πολεμική Αεροπορία απεστράτευσε 300 ετοιμοπόλεμους χειριστές και η αναλογία αυτών δύο ανά αεροσκάφος έχει πέσει στα 0,8.

Η Τουρκία, έπαψε από την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος να λειτουργεί ως μια κανονική Χώρα. Για να καλύψει και να δικαιολογήσει όλη αυτή την αναστάτωση που έχει επέλθει στο εσωτερικό της, προσπαθεί ο Ερντογάν με αιχμηρές, εθνικιστικές, εχθρικές δηλώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στην Πατρίδα μου, να συσπειρώσει τον Τουρκικό Λαό γύρω του, να του ανεβάσει το πεσμένο ηθικό του και να του εμπεδώσει κάποιο αίσθημα ασφαλείας που σήμερα του λείπει παντελώς.

Σήμερα πρωταρχικός στόχος του Ερντογάν είναι, να μετατρέψει το πολίτευμά της Τουρκίας από προεδρευόμενη κατ’ επίφαση Κοινοβουλευτική Δημοκρατία που είναι, σε προεδρική Δημοκρατία (Δικτατορία) πράγμα που θα γίνει με Δημοψήφισμα τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2017. Για να γίνει αυτό απαιτείται ο αριθμός των 330 εδρών στην Εθνοσυνέλευση και το Κυβερνητικό κόμμα διαθέτει μόνο 316. Συμμάχησε για το σκοπό αυτό με τον ηγέτη του Εθνικιστικού κόμματος (Γκρίζοι Λύκοι) του Ντεβλέπτ Μπαχτσελί την σκληρή πολιτική του οποίου φαίνεται να ακολουθεί.

Επανερχόμενος στην τρομοκρατία που έχει ενσκήψει τελευταία στην Τουρκία,  τούτο είναι απόρροια της σκληρής και απάνθρωπης γραμμής που εφαρμόζει σε βάρος των Κούρδων, στους οποίους όχι μόνο δεν τους αναγνωρίζει ως μειονότητα, αλλά απεναντίας μετέρχεται κάθε μέσο να τους καθυποτάξει και να τους αφανίσει. Και προσπαθεί για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα να δώσει στρατιωτική λύση, πράγμα που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Συσπειρώνει τους Κούρδους, αναπτύσσεται δε σε αυτούς, ένα αβυσσαλέο και θανάσιμο μίσος εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι πλέον (Κούρδοι) έχουν αποκτήσει Κουρδική συνείδηση, πράγμα που απερίφραστα δηλώνουν και δεν διστάζουν να το ομολογούν κιόλας.

Η στρατολόγηση αυτών των μαχητών των Γερακιών του Κουρδιστάν επιτυγχάνεται με ευκολία από τις παραγκουπόλεις όπου ζουν σε άθλια κατάσταση και πολλαπλασιάζονται όπως η Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και πέντε νέα γεννιούνται.

Από το μηδενικό δείκτη προβλημάτων με τους γείτονες που ήταν το δόγμα του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νταβούτογλου, τα έχει καταφέρει οι σχέσεις της να είναι τεταμένες με τους περισσότερους. Και η προσπάθειά της να μεταλαμπαδεύσει το δικό της Κυβερνητικό μοντέλο μετά την Αραβική άνοιξη, στην Αίγυπτο, Συρία και ΙΡΑΚ απέτυχε  παταγωδώς και σήμερα οι σχέσεις τους με αυτές τις Χώρες να είναι τεταμένες.

Οι Κούρδοι αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν πλέον τον πανίσχυρο Τουρκικό Στρατό στα ίσα, έχουν επιλέξει τη μέθοδο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις μεγάλες πόλεις με βόμβες παγιδευμένες με αυτοκίνητα και με ανθρωποβόμβες (καμικάζι), επιδιώκοντας έτσι την καταστροφή του τουρισμού της και της οικονομίας της γενικότερα και την εμπέδωση της ανασφάλειας στους κατοίκους της. Ακολουθούν δηλαδή καλώς ή κακώς. «Ο Σκοπός αγιάζει τα μέσα». Η Τουρκική λίρα από τις αρχές του χρόνου έχει υποτιμηθεί 20% έναντι του δολαρίου.

Συνεπώς το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Τουρκίας σήμερα είναι το «ΚΟΥΡΔΙΚΟ» που είναι θηλιά στο λαιμό της και τείνει να αιματοκυλίσει απ’ άκρο εις άκρον τη γειτονική Χώρα και εφόσον ο Ερντογάν δεν συνειδητοποιήσει έγκαιρα τούτο και δεν τους παραχωρήσει σχετική αυτονομία, κινδυνεύει να γίνει νεκροθάφτης της Χώρας του και αντί το 2023 να εορτάσει με μεγαλοπρέπεια τα εκατό χρόνια της σημερινής σύγχρονης Τουρκίας και να δει τον εαυτό του ως νέο Κεμάλ Ατατούρκ, να του προκύψει αναπάντεχα μια Χώρα διαμελισμένη πάνω σε συντρίμμια και ερείπια.

Οι συγκυρίες μετά τις εξελίξεις στη Συρία και στο ΙΡΑΚ και την διαφαινόμενη ήττα του Χαλιφάτου φαίνονται, ευνοϊκές για τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου Κράτους των Κούρδων, πάνω στα όρια του νοητού «ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ». Η μαγιά υπάρχει στο Β. ΙΡΑΚ με τη λειτουργία από το 2004 του αυτόνομου εκεί Κράτους των Κούρδων με πρωτεύουσα την Αρμπίλ (Γαυγάμηλα) και την πιθανή ίδρυση τριών καντονιών των Κούρδων της Συρίας. Μένουν συνεπώς άστεγοι οι Κούρδοι της Τουρκίας 18.500.000 και του ΙΡΑΝ 5.500.000. Δεν μπορεί σε τελευταία ανάλυση 32.000.000 Κούρδοι διαμένοντες πάνω σε μια συμπαγή περιοχή 475.000 τετρ. χλμ. να μένουν εσαεί διαιρημένοι και να σφαγιάζονται από τα αφεντικά τους και η διεθνής κοινότητα να μένει συνεχώς απαθής και ασυγκίνητη.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια εποχή μεγάλης εσωτερικής αστάθειας και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν, για τη μετατροπή της (Τουρκίας), το 2030 σε δέκατη οικονομική δύναμη του κόσμου και το 2050 σε πέμπτη, δεν φαίνεται να τον βγαίνουν. Δεν μένει  παρά να σοβαρευτεί, να σεβασθεί τις υπάρχουσες συνθήκες και συμβάσεις να επιδιώξει καλές και φιλικές σχέσεις με τους γειτόνους του, αν θέλει να προκόψει. Διαφορετικά και με τη σημερινή του συμπεριφορά και νοοτροπία το μόνο που θα καταφέρει είναι στο τέλος να γίνει γραφικός έχοντας απέναντί του, σύμπασα τη διεθνή κοινότητα και τον εαυτό του ως ταραξία και τραμπούκο της περιοχής.

Τώρα σε ότι αφορά εμάς δεν έχουμε παρά να είμαστε προσεχτικοί και αποφασισμένοι όμως, για παν ενδεχόμενο. Οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και ξέρουν να περιμένουν, για να εκμεταλλευθούν στο έπακρο κάποιο δικό μας παραστράτημα.

Σημείωση: Η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη και άλλων αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων φέτος όπως: επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα το Φεβρουάριο (28 νεκροί), άλλη επίθεση επίσης στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου (31 νεκροί), και επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...